2019

(Klicka här för 2018, här för 2017, här för 2016, här för 2015, här för 2014, här för 2013, här för 2012, här för 2011, här för 2010, här för 2009, här för 2008, här för 2007, här för 2006, här för 2005, här för 2004, här för 2003, här för 2002, här för 2001, här för 2000, här för 1999, här för 1998 och här för 1997)

Januari - februari - mars - april - maj - juni

Juni

25 - Östtimor och Australien kommer att ratificiera havsgränsavtalet i år

Lissabon. Östtimor och Australien kommer att ratificiera ett havsgränsavtal som reglerar hur de två länderna kommer att dela intäkterna från naturgasfältet Greater Sunrise under havsbottnen senare i år, sade Östtimors utrikesminister.

Dionisio Babo Soares sade i tisdags till Reuters att ratificieringen skulle ske den 30 augusti, årsdagen av folkomröstningen som gav den lilla Stilla havs-nationen, en av världesn fattigaste, sin länge efterlängtade självständighet 1999.

Undertecknat i mars 2018 löste det historiska avtalet en långvarig dispyt om gränsen i Timorhavet, hade fördröjt utvecklingen av Greater Sunrise, som upptäcktes 1974 och innehåller omkring 144 miljarder kubikmeter gas.

Enligt avtalet har Östtimor rätt till 70 % av intäkterna om gasen leds till ön eller 80 % om gasen leds till Australien för behandling.

Australien hade försökt få en gräns jäms med kontinentalsockeln, men Östtimor hävdade att gränsen borde ligga halvvägs mellan landet och Australien - vilket skulle föra en stor del av Greater Sunrise under dess kontroll.

Men sedan de bägge länderna skakade hand om avtalet förra året, har avtalet legat på is på grund av politiska skäl i både Östtimor och grannen Australien, sade Babo Soares i korridorerna vid konferensen i Lissabon.

Ratificieringen kommer att vara en seger för Östtimor, för att ha uppnått inte bara nationell suveränitet utan också marin suveränitet, sade han. För tillfället är det planerat att bli ratificierat i år, förmodligen den 30 augusti.

Östtimors självständighetshjälte och framstående politiker Xanana Gusmão, som också var vid konferensen i Portugals huvudstad, sade att samtalen med Australien kom till ett avslut i förra veckan och i augusti kommer de två regeringarna att utbyta diplomatiska noter, som gör att avtalet träder i kraft.

Källa: Catarina Demony/Reuters

23 - Jordbävning med styrkan 7,5 skakar Östtimor och Australien, ingen fara för tsunami

Dili. En kraftig, djup jordbäcning med magnituden 7,5 inträffade utanf Östtimors och Indonesiens kust i måndags och kändes så långt bort som Australien, men myndigheterna sade att inte hade potential att orsaka en tsunami.

Starka skakningar orsakade alarm i Östimors huvudstad Dili och fick människor att rusa ut ur sina hus, sade ett vittne från Reuters, men det finns inga omedelbara rapporter om skador, sårade eller döda.

Jordbävningen inträffade i Bandahavet i Indonesien och kändes i hela norra Australien. I Darwin, omkring 700 km från skalvets epicentrum, var det lunchtid och kontorsarbetare sökte sig i säkerhet utomhus, Varken skador eller sårade rapporterades.

Det är troligen en av de starkaste jag känt under min tid här i Darwin, sade meteorologen Chris Kent hos Australiens meteorologiska institut till ABC Radio Darwin.

Till slut gick vi omkring utomhus omkring 15 minuter för att det skulle lugna ner sig, sade han.

ConocoPhillips, operatör av Darwins LNG-anläggning (Liquefied Natural Gas - flytande naturgas) och Inpex, operatör av Ichthys LNG-anläggning, sade båda att deras anläggningar hade normal drift efter skakningarna.

Jordbävningen, ursprungligen noterad med magnituden 7,2, inträffade på ett djup av 220 km enligt USA:s geologiska institut. På grund av skalvets djup fanns det inget tsunamihot, sade tsunamivarningscentret på Hawai.

Den indonesiska geofysiska agenturen registrerade mins ett efterskalv med en magnitud på över 4 på Richterskalan.

Skalvet kändes också på Indonesiens semeströ Bali, sade flera människor på sociala media. Men det kom inga omedelbara rapporter om skador eller sårade i Indonesien sade Rita Rosita, en tjänsteman i den nationella katastrofmyndigheten.

Tidigare på måndagen drabbade ett starkt skalv med magnituden 6,1 den östliga provinsen i Papua, men inga dödsfall har rapporterats.

Källa: Reuters

21 - Fem länder, bland andra Östtimor, hade inga malariafall 2018 Nytt!

Hälsovård

Fem länder hade noll malariafall 2018 enligt WHO. Kina och El Salvador rapporterade noll fall för andra året i rad, Iran, Malaysia & Östtimor hade noll fall av den myggburna sjukdomen för första gången.

Det framgår av E-2020-initiativets progressrapport för 2019.

Länderna deltar i Världshälsoorganisationens E-2020-initiativ, som startades 2016 och omfattar 21 länder i fem regioner, för att påskynda ansträngningarna att eliminera malaria till år 2020.

Östtimor minskade antalet fall anmärkningsvärt, från ett stort antal fall, 223.002, 2006 till 95 fall 2016 och till noll fall 2018.

Den här rapporten dokumenterar de goda framstegen överallt för att uppnå den globala strategins mål att 2020 ha eliminerat malaria, skrive Pedro Alonso, chef för WHO:s globala malairaprogram.

Att nå malariafri status är ett mycket viktigt mål för hälsovården och ett mål för hållbar utveckling.

Överförd genom stick av en infekterad mygga förblir malaria en av världens stora dödsorsaker. 2017 var antalet malariafall uppskattningsvis 219 miljoner i 87 länder och med fler än 400.000 dödsfall 2017.

Över 60 procent, 266.000, av dödsfallen var barn under fem år enligt WHO:s World malaria report 2018.

Källa: DownToEarth

21 - Engelskakurser för säsongsarbetare Nytt!

SEFOPE startar intensivkurser i engelska för potentiella säsongsarbetare.

Dili. 220 timoreser deltar i en intesivkurs i engelska för att förbättra sina chanser att bli utvalda till Australiens säsongsarbetarprogram.

Sedan 2012 har säsongsarbetarprogrammet gett timoreser möjligheter att få inkomster och erfarenheter i en rad australiska arbetsplatser inom jordbruk och turism.

Antalet timoreser rekryterade av australiska arbetsgivare växer varje år, vilket är ett bevis på arbetsetiken hos de tidigare säsongsarbetarna.

Arbetsgivare i Australien berättar för oss hur mycket de uppskattar timoresiska arbetare, att de är snabba fruktplockare och bra på sina jobb, sade Paulo Alves, chef för yrkesutbildning inom Östtimors statssekretariat för yrkesutbildning och anställning (Secretariat of State for Vocational Training and Employment - SEFOPE).

Återvändare från programmet startar ofta egna företag, förbättrar sitt boende eller stöder utbildningen av andra famailjemedlemmar. SEFOPE uppskattar att mer än 9,5 miljoner dollar togs till Östtimor av säsongsarbetare mellan 2014 och 2018, ett betydande finansiellt och humanitärt kapitaltillskott till landets ekonomi.

Men medan timoresiska arbetare ofta är tekniskt skickliga, såk begränsad engelska göra det svårt för abetare att förstå ansvisningar från deras arbetsgivare.

Medan arbetsgivare älskar timoresiska arbetare, så säger de oss att kommunikation är en utmaning. Arbetare kan vara snabba på att plocka jordgubbar, men om de missar anvisningen att lämna de som inte är mogna , kan det vara ett problem för arbetsgivaren, tillade Alves.

SEFOPE, med stöd från den australiska regeringens Workforce Development Program för Östtimor, har förberett presumtiva säsongsarbetare med engelskutbildning - för att öka der förmåga att vara effektiva i sitt arbete men också för att bygga vänskaper med australier.

Över 740 kandidater från samlingen kandidater inbjöds av SEFOPE för att delta i pilotprogrammet, med jämn representation från Östtimors 13 distrikt. Av dessa tog 220 arbetslösa deltagare tillfället i akt att gå med i fyraveckorsutbildningen från East-Timor Development Agency (ETDA).

Med förbättrade engelskakunskaper från ett kvalificerat utbildningsinstitut ökar dessa kandidaters möjligheter att bli utvalda av en arbetsgivare i kommande omgångar av rekrytering av säsongsarbetare.

Jag är verkligen lycklig över att jag hade tillfälle att ta den här kursen. Jag hoppas att jag efter det här kommer att kunna få ett arbete som kan försörja mig i framtiden, sade Gizelda Gloria J. R. C. Belo, en kursdeltagare under lanseringen.

Workforce Development Program för Östtimor drivs av Palladium och finansieras av den australiska regeringen.

Fotografier från lanseringen finns här.

Källa: Karen Salter, Media & Communications Coordinator, Workforce Development Program Timor-Leste (WDPTL)

18 - Ny flygplats i Oe-Cusse invigd

Den 18 juni invigde president Guterres Lú Olo en ny flygplats, Rota do Sândalo (Sandelträrutten) i enklaven Oe-Cusse.

Källa: Tal av presidenten åergivet av ETAN

14 - TransNusa börjar flyga Kupang-Dili

Kupang. Flygbolaget TransNusa har börjat flyga den internationella linjen mellan Kupang, huvudort i indonesiska Västtimor, och Dili, huvudstad i Östtimor.

Tack Gud, i fredags, den 14 juni 2019, började TransNusa Airlines att flyga på den internationella rutten Kupang-Dili, konstaterade chefen för linjen Kupang-Dili vid flygplatsen El Tari i Kupang, Barata Singgih Riwahono, i ett skrivet uttalande till Antara i fredags.

Riwahono bekräftade att hans bolag hade arrangerat en invigning av linjen med ett särskilt flyg med TransNusa airlines ägare Leo Budiman och ordförande Risnandi Saepurahman, som prisade starten av den internationella linjen.

Riwahono förklarade att flygplansmodellen ATR 72-600, som kan ta 78 personer, började flyga fredagen den 14 juni 2019 från El Tari-flygplatsen i Kupang till Nicolau Lobato-flygplatsen i Dili.

Flyglinjen kommer att trafikeras två gånger per vecka, måndagar och fredagar.

Riwahono anmärkte att som chef för flygplatsen uttalade han sin tacksamhet till TransNusa för att gemensamt bidra till att stärka industring, när dess villkor åter försämras.

Han pekade på den nedåtgående trenden för flyget, som också kunde observeras under 2019-års firande av Eid al-Fitr.

Således är starten av flygningar på den här internationella rutten en frisk fläkt för flygindustrin, försäkrade han.

Riwahono upprepade att han på sin sida ständigt hade strävat för att bjuda in flygbolag att öka sin verksamhet genom att starta nya linjer, så att provinsens transporttjänster skulle bli bättre på att stödja olika utvecklingsområden,

Källa: Eliswan Azly/Aloysius Lewokeda/Bambang Purw/ANTARA

11 - Rapport från JSMP om distriktsdomstolarnas förhållanden Nytt!

Förord av Tommy Pollák/Östtimorkommittén

JSMP (Judicial System Monitoring Programme) är en ideell organisation som tagit till sin uppgift att kritiskt granska rättsväsendet i Östtimor.

Rapporten beskriver förhållandena vid de fyra distriktsdomstolarna, som motsvarar de svenska tingsrätterna, i Suai, Dili, Baucau och Oecussee.

Vi har inte översatt hela rapporten utan begränsat oss till den utförliga beskrivningen av förhållandena vid Suais distriktsdomstol och korta utdrag om de andra domstolarna samt JSMP:s rekommendationer.

Introduktion

Vi lägger fram det här dokumentet för att informera er om en del för distriktsdomstolarna kritiska frågor som har identifierats av JSMP genom observationer vid domstolarna och intervjuer av domar administratörer. Den här rapporten använder distriktsdomstolen som referens och kommenterar också de problem som de andra distriktsdomstolarna står inför. Vi är villiga att förtydliga och diskutera den här informationen om ers höghet är tillgänglig och om ni känner att det är nödvändigt för oss att tillhandahålla mer detaljerad information om dessa förhållanden.

Vi tror att appellationsdomstolen, som den högsta domstolen i Östtimor, säkert har sina egna prioriteringar, men vi tror att det är viktigt att ta itu med de problem som vi till dags dato har iakttagit. Dessa förhåöllanden påverkar ofta kvaliteten på domstolarnas dagliga och reguljära fungerande. Vi tror att ers nåd har kännedom om dessa frågor, men är också medvetna att ni ibland är upptagen med andra prioriteringar så att ni är oförmögen att adekvat angripa dessa förhållanden och problem. Därför är detta dokument informativt till sin karaktär och är avsett att påminna ers nåd om att omedelbart söka en lösning på dessa problem utan onödig fördröjning.

I 2018-års rapport om rättsväsendet [1] och rapporter från föregående år har vi gett översikter över en del förhållanden i var och en av domstolarna och rekommendationer om att lösningar på dessa problem bör sökas. Men under de senaste månaderna har vi fortsatt att konstatera andra problem i domstolarna. Suais distriktsdomstol har stått inför betydande utmaningar avseende problem med bränsle, vatten, hygien och begränsad eller saknad utrustning, vilket har påverkat produktiviteten och kvaliteten på domstolens arbete och de tjänster fden tillhandahåller.

En del av problemen som konstaterats av JSMP uppstod 2015 och en del är det direkta resultatet av det politiska dödläget som påverkade hela staten särskilt 2017 och 2018.

Nästa sektion skissar de problem/frågor som har identifierats i var och en av domstolarna.

1. Suais distriktsdomstol

Grundat på resultaten av JSMP:s granskningar sedan 2017 har de flesta domstolarna lidit av följderna av begränsade medel för sitt dagliga och reguljära arbete, särskilt Suais distriktsdomstol. Dessa omständigheter bekräftades av Alvaro Maria Freitas, domstolens administratör. [2]

1.1 Begränsat bränsle för fordon

Bristen på bränsle har varit ett allvarligt problem sedan 2017. Distriktsdomstolen i Suai har utfört nästan allt sitt arbete med extremt lite bränsel, så att domstolen inte kunnat meddela parterna i tid. Vid vissa tillfällen har domstolen ajournerat mål därför att parterna itne har underrättats direkt utan vi andra personer såsom poliser, byledare eller genom andra parter i mål i domstolen. När parter därför inte inställt sig, har domstolen därför varit tvungen att ajournera mål för lång tid i väntan på bränsle för att kunna underrätta parterna. [3] Dessa begränsningar och brister har betytt att domare och domstolsanställda har använt sina egan pengar för att tanka bilra och motorcyklar för att distribuera kallelser till parterna eller frisläppningsorder och andra relevantar dokument.

1.2 Brist på fordon för verksamheten

För närvarande har Suais distriktsdomstol bara en bil för verksamheten för att förmedla brev med krav på bistånd, frisläppningsorder, krav på appelationsdomstolen, för att transportera rättstjänstemän till den mobila domstolen liksom att överlämna underrättelser till de fyra distriktsdomstolarna som täcker distrikten Covalima, Manufahi, Maliana och Ainaro. Men den här bilen har inte varit drift, så när det fanns brådskande underrättelser måste rättens sekreterare tillhandahålla bil och transportera rättens tjänstemän för att överlämna underrättelser.

1.3 Hygien och vatten för toaletterna

Från 2015 tills nu har Suais distriktsdomstol inte kunna ha en toalett för besökare, parter i målen, och rättens tjänstemän på grund av brist på rent vatten. Under många år har domstolen varit tvungen att be brandkåren att komma med vatten vid viss tid eller lita på regnvatten. Men under den torra årstiden var rättens anställda tvungna att gå hem och rättens tjänstemän var tvungna att fråga byborna om de kunde få låna deras toaletter utanför domstolen.

Som vi beskrivit i JSMP:s pressmeddelande den 27 maj 2019, upptäckte JSMP det här också drabbat minderåriga offer som har drabbats av sexuellt våld eller sexuellt missbruk och behövt gå på toaletten. JSMP tror att under sådana förhållanden offer behöver hålla sig tills de kommit hem. Detta på grund av att de psykologiskt inte känner sig säkra eller tillräckligt bekväma för att be att få låna någon invånares toalett på grund av det trauma eller den press de känner som offer för våld och missbruk.

1.4 Brister i rättssalen och dess utrustning och ett rum ägnat åt brottsföremål

Suais distriktsdomstol har bara två rättssalar för sex domare. Ibland när många förhör ska hållas måste parterna vänta därför att rättssalarna är upptagna.

Domstolen har inte heller något rum för brottsföremål. Suais distriktsdomstol måste förvara en mängd bensin som har tagits från svaranden som begått brottet att smuggla (olagligt importera bränslet över gränsen), men på grund av utrymmesbrist måste dessa brottsföremål förvaras tillsammans med arkiverade fall med risk för kontamination, korruption och/eller förstörelse, skada eller förorening.

Dessutom finns det inte tillräckligt med datorer för rättens tjänstemän därför att sex tjänstemän delar på ett kontor, men det finns bara tre datorer tillgängliga, så de måste turas om att arbeta med sina fall. Suais distriktsdomstol har också problem med den stora skrivaren i kriminalsektionen därför att den har varit trasig sedan 2017, så rättens tjänstemän måste stå i kö för att skriva ut sina dokument på den stora skrivaren i centralkontoret.

Suais distriktsdomstol har också brist på faciliteter såsom stolar och bord eftersom en del av dessa är trasiga och arkivskåpen är alla trasiga och många akter är staplade på borden och cementgolvet. Dessutom är tre luftkonditioneringsaggregat i tjänstemännens kontor ur bruk sedan 2017, vilket betyder att tjänstemännen måste gå ut utomhus under arbetstiden därför att de inte står ut med hettan i rummet och det inte finns någon luftcirkulation.

1.5 Otillräcklig antal tjänstemän

Suais distriktsdomstol lider också brist tjänstemän därför att det bara finns sex tjänstemän för att biträda sex domare med förberedelser för rättegångar och assistera dem under rättegångar, underrätta parterna, utfärda uppmaningar och köa på banken för att överföra böter och rättegångskostnader erlagda av dömda.

Detta har allvarligt påverkat rättens tjänstemän därföra att de måste utföra många uppgifter i enlighet med sina arbetsbeskrivningar och resa en hel del. Detta tillstånd har uppstånd på grund av att det inte finns någon balans mellan fördelningen av arbetet tillgängliga resurser. I Oecussis distriktsdomstol är förhållandet omvänt, den har en domare och sex tjänstemän.

2. Dilis distriktsdomstol

Situationen här är nästan likadan som vid de andra domstolarna. …

Andra problem konstaterade av JSMP omfattar faktum att inte alla drättegångar vid Dilis distriktsdomstol kan bandas på grund av att bara tre av salarn har en bandspelare. I själva verekt har domstolen fem salar och bandspelaren i de andra två har varit trasiga de senaste två åren. Dessutom, även om distriktsdomstolen har fem rättegångssalar, så är det ibland så många fall att parterna måste vänta därför att alla salar är upptagna.

3. Baucaus distriktsdomstol

… Baucaus distriktsdomstol har inte heller eller ett väntrum för vittnen och offer samt för offentliga och privata försvarare, åklagare och parter. JSMP upptäckte att offentliga försvarare och åklagare måste vänta utanför domstolen på att rättegångarna ska börja.

Det är mycket viktigt att ha ett särskilt väntrum för advokater/åklagare därför att de innan de går in i rättegångssalen måste förbereda sig och advokaterna/offentliga försvarare behöver tala med sina klienter och åklagare behöver också tala med offer eller vittnen före en rättegång.

4. Oekusis distriktsdomstol

5. Ett separat rum för vittnen och offer

6. Rekommendationer

Grundat på omständigheterna angivna och beskrivna ovan rekommenderar JSMP presidenten för appellationsdomstolen att överväga följande åtgärder:

Rapporten har överlämnats till presidenten för appellationsdomstolen (the Honourable President of the Court Of Appeal) med kopior till:

För mer information var god kontakta Luis de Oliveira Sampaio, verkställande direktör för JSMP, epost luis@jsmp.tl, webbplats http://jsmp.tl/.

Referenser

 1. Pages 16 -19 of the 2018 Overview of the Justice Sector Report, at: http://jsmp.tl/wp-content/uploads/OJS-2018-report-TETUM.pdf
 2. PR- http://jsmp.tl/wp-content/uploads/Tribunál-Distritál-Suai-sofre-problema-sériu-kona-ba-kombustível-ba-transporte-operasionál-desde-Janeiru-2019-no-prejudika-funsionamentu-regular-tribunál-refere-27-Maiu-2019-2.pdf
 3. Interview with Alvaro Maria Freitas, Judge Administrator of the Suai District Court, March 2019
 4. The number of judicial officers increased from 14 to 18 in 2018
 5. The number of judges increased two years ago from 4 to 7

Källa: Report on the circumstances faced by the district courts - Submitted to the Honourable President of the Court Of Appeal (JSMP)

Maj

08 - Miljöfrågor på ministerrådets möte

Ministerrådet godkände en förordning om skydd och bibehållande av den biologiska mångfalden. Förordningens syfte är att skydda Östtimors stora biologiska mångfald. Östtimor ligger i ett område med en av världsens rikaste flora och fauna.

Förordningen kompletterar systemet med naturskyddsområden och implementerar miljölagens delar med statligt ansvar för skydd av arter, habitat och ekosystem. Förordningen anger olika myndigheters ansvar i dessa frågor.

Statssekreteraren för miljöfrågor presenterade också ett lagförslag om försäljning, import och produktion av plastpåsar, förpackningar och andra föremål. Lagförslaget syftar till at förhindra och minska avfalls påverkan på miljön, främst när det gäller plast för engångsbruk. Lagförslaget förbjuder försäljning, import och produktion av plastprodukter som inte kan gå till återvinning.

Ministerrådet godkände också ett förslag till en proposition av den tillförodnade ministern för statens administration som lägger fast hur investeringarna i en strategi för avfallshantering i Dili ska göras. Förslaget innehåller inköp av behållare och fordon samt utrustning för att modernisera avfallsanläggningen i Tibar, som också ska omvandlas till en anläggning för landutfyllnad.

Källa: Pressmeddeland/Östtimors regering

07 - Östtimor - Pressen känner sig fortfarande pressad

Östtimors placering i den senaste listan om pressfrihet från Reportrar utan gränser (Reporters Without Borders - RSF) blev 11 placeringar bättre än föregående år, men de på fältet märker ingen förbättring av förhållandena för landets media.

För bara i januari 2019 rapporterades redan minst tre fall av hot mot pressen. Den 9 januari avskedades styrelseordföranden för den statliga televisionen Timor Leste Radio and Television (RTTL), Gil da Costa, utan vidare ceremonier och ersattes snabbt av Francisco da Silva.

Två dagar senare rapporterade RTTL:s reporter Constancio Vieira till Östtimors pressråd att chefen för statsekretariatet för socia kommunikation (SECOMS), Julio Goncalves, hade hotat att avskeda honom därför att han i social medier sagt att pressfriheten i Östtimor nu var i ICU. Den 28 januari rapporterade fem RTTL-journalister ledda av Nuno Saldanha också till pressrådet att Shinta Hanjan, rådgivare till den styrelseordföranden för RTTL, da Silva, hade krävt borttagande av innehåll från nyhetsmaetrial.

RSF:s pressfrihetsrang 2019 har Östtimor på 84:e plats bland 180 länder. Det är den bästa placeringen av Sydostasiens 11 länder. Men det är ingen tröst för Östtimors journalister som säger att myndighetspersoner fortfarande inte tycks förstå hur media arbetar eller uppskatta och förstå pressfrihet. För många så var det plötsliga avskedandet av da Costa som RTTL:s ordförande en betydande larmklocka som den första direkt politiska inblandningen i en medialedning efter Östtimors självständighet från Indonesien 2002.

Ingen journalist har någonsin blivit fängslad i samband med sitt arbete i Östtimor sedan landet med drygt 1,2 miljoner invånare blev självständigt 2002. Artiklarna 40 och 41 i dess konstitution garanterar yttrandefrihet och medias frihet. Men olika former av påtryckningar används för att hindra journalister från att arbeta fritt också juridiska förfaranden med hot, polisvåld och offentligt förtal av mediahus utfört av regeringstjänstemän eller parlamentsledamöter.

Skapandet av ett pressråd 2015 var ett steg i rätt riktning trots de förbehåll som uttalades av media om det sätt på vilket dess medlemmar väljs. Men medielagen från 2014, utgöre ett permanent hot, trots det internationella samfundets varningar, för journalister och uppmuntrar till självcensur.

Täckningen av parlamentsvalet i maj 2018 visade trots allt betydelsen av den roll medias pluralism kan spela i byggandet av Östtimors demokrati.

Källor:

03 - Nya rättsmedicinare legitimerade av nationella hälsoinstitutet

Tretton timoresiska läkare, barnmorskor och sjuksköterskor fick sina legitimationer som rättsmedicinska undersökare vid en högtidlig och vacker ceremoni i Institutu Nasional da Saude (INS) fredagen den 26 april 2019. De nya undersökarna kommer från Baucau, Lospalos, Viqueque, Same, Suai och Dili. De 13 nya undersökarna kommer tillsammans med de 52 befintliga undersökarna utbildade av PRADET (Psykosocial återhätning och utveckling i Östtimor) och INS utföra medicinska undersökningar av våldsoffer i Östtimor.

Kvinnomisshandel, sexövergrepp och barnmisshandel är betydande och förhärkande brott med enorma fysiska och psykiska följder för offren och deras familjer. Människor som lider av detta trauma förtjänar snar, kompetent och medkännande vård och stöd. Att ge vård på ett sätt som tillgodoser både rättsväsendets och de fysiologiska , psykologiska emotionella behoven hos den som lidit detta trauma är väsentligt. Medicinska och rättsmedicinska undersökningar överlappar varandra så när de görs tillsammans behöver offret inte undersökas flera gånger - medicinska undersökningar kan vara inträngande och traumatiska.

En rättsmedicinsk undersökning fastställer skadorn och ger inledande behandling, dokumenterar skadorna och andra följder av våldet samt samlar in annat bevismaterial såsom kläder. Det bästa är att göra en rättsmedicinsk undersökning inom tre dagar. En väl, med kompetens, medkänsla och i tid, utfördrättsmedicinsk undersökning kan påbörja offrets läkeprocess och stödja rättsprocessen. Rättsmedicinare ger också de första råden och remisserna till samhällstjänster. Flertalet undersökta offer är kvinnor och barn, som har drabbats av våld i hemmet eller sexuella övergrepp.

PRADET har sedan 2010 arbetat tillsammans med hälsovårdsministeriet för att utbilda läkare, barnmorskor och erfarna sjuksköterskor som är lgitimerade av INS för att undersöka våldsoffer i medicinska centra och i PRADET Fatin Hakmateks. Legitimerade medicinska utredare arbetar för närvarande i PRADET Fatin Hakmatek vid HNGV Dili, sjukhus i Oecusse, Maliana, Suai och Baucau samt vårdcentraler i Ainaro, Same, Lospalos och Viqueque. INS och vårdcentralernas anställda väljer vilka som ska utbildas både med hänsyn till medkäsla med patienterna och deras goda kliniska kunnande. Den utbildning PRADET ger bygger på detta kunnande och börjar med en vecka teori följd av vecka vid Fatin Hakmatek Dili i små grupper för en veckolång praktik med arbete bredvid erfarna utredare. Slutligen får de två dagars repetition. Utbildningen använder internationell erkänd best practice enligt WHO och stödjer Östtimors nationella plan mot könsbaserat våld.

PRADET hoppas att kunna fortsätta att samarbeta med INS för utbildningar i framtiden som ska se till att det finns tillräckligt många hälsovårdsarbetare för att göra rättsmedicinska undersökningar i framtiden.

Den här utbildningen stöddes generöst av Australiens biståndsprojekt Utrotning av våld mot kvinnor, som administreras av Nabilan under The Asia Foundation.

För fler detaljer kontakta PRADET:s direktör Sr Manuel dos Santos, +67077240331, eller koordinatören för Fatin Hakmatek Sra Luisa Marcal, +67077838555.

Källa: Herculano Granadeiro, Program Manager, (+67) 7734 6668, +670 3321562, www.pradet.org

03 - Förlossningsavdelning invigd efter renovering av USA:s mariningenjörer

Dili. En invigningsceremoni med bandklippning markerade avslutningen av ett renoveringsprojekt av ingenjörer fån Pacific Partnership 2019 (PP19) av Vera Cruz hälsovårdskliniks BB den 3 maj.

Ceremonin avslutade ett 10-dagars projekt för att fräscha upp byggnaden. Mer än 100 arbetstimmar har lagts ner av Östtimors försvarsstyrka, USA-marinens Seabees från amfibiebyggnadsbataljon 1 och australiska ingenjörer från det tredje stridsbyggnadsregimentet.

Renoveringen av den här byggnaden kommer att vara till stor nytta för områdets nya mödrar, sade USAID:s Diana Putman. Kliniken har en viktig roll för Östtimors framtid genom 100 födlsar varje månad.

Kliniken har en avgörande roll i samhället, den ger mödravård till sju olika byar i området. Genom att avsluta renoveringsprojektet stärker PP19:s deltagare den lokala hälosvårdskapaciteten och skapar en facilitet som effektivt kan ge hjälp i händelse av en naturkatastrof.

Pacific Partnership handlar om att bygga, sade flottiljamiral (rear admiral) Joey Tynch III, kommendör för Task Force 73 Det handlar om att bygga strukturer, bygga relationer och bygga samhället. Detarbete vi utfört här kommer att vara i generationer

Renoveringarbetet omfattade golvläggning, väggmålning, uppfräschning av badrum, ny belysning i hela byggnaden och installation av luftkonditionering.

Pacific Partnership, nu för 14:e gången, är den största årliga multinationella humanitära expeditionen i området. Varje år arbetar USA-marinen tillsammans med värnationer och partner för att förbättra samverkansmöjligheter och förmågan att bistå vid naturkatastrofer, öka stabiliteten och säkerhten i regionen och skapa nya, bestående vänskaper i området.

Källa: Petty Officer 2nd Class Nicholas Burgains, Commander, Logistics Group Western

April

29 - Östtimors polis arresterar amerikansk före detta präst för sexuella övergrepp

Tryck från barnrättsaktrivister tvingar myndigheter att gripa barnhemsgrundaren Richard Dascbach

[Originalet har här ett fotografi av Richard Dascbach med två flickor vilkas ansikten täckts och bildtexten Östtimoresisk polis har arresterat den i USA födde tidigare prästen Richard Daschback för anklagelser om övergrepp på unga flickor i barnhemmet Topu Honis, som han grundat, i Kutet i Östtimors Oecusse-distrikt. Tommy Pollák/Östtimorkommittén]

Jakarta. Polis har arresterat en tidigare präst, som avskedats av Vatikanen efter anklagelser om att han förgripit sig sexuellt på unga flickor i Östtimor.

Richard Dascbach, 82, som enligt rapporter har medgett övergrepp på barn i barnhemmet Topu Honis, som han grundade i Kutet i Oecusse-distriktet, arresterades dn 28 april enligt lokala media.

Den tidigare prästen i Sällskapet Guds ord (Societas Verbi Divini - SVD) greps efter växande tryck från barnrättsaktivister och påstådda offers familjer, som uttryckt indignation över att han förra året tillåtits återvända till barnhemmet han grundat, trots de övergrepp som kommit fram.

Tvivel över Östtimors regerings avsikt att fullfölja fallet har uttryckts.

Jag ät lättad över att höra att han till slut arresterats, sade en källa och långvarig stödjare av barnhemmet till ucanews.com den 29 april.

Rättsväsendet har tagit över ett år för att gå vidare efter att skandalen bröt ut, sade källan, som inte ville få sitt namn avslöjat.

Men många människor i samhället stödjer fortfarande den tidigare prästen, eftersom han betraktas om en hjälte för sitt bidrag i 1999-års självständighetskrig mot Indonesien.

Under kriget ledde Dashbach en lokal milis som försvarade byn och på många sätt stödde byn bland annat genom utdelning av medicin och mat till behövande familjer.

Han har till och med betraktats som i besittnning av magiska krafter och har människor både vördat och fruktat honom. Allt detta gör att människorna i grannskapett inte vill tro på de anklagelserna, sade källan.

Innan de förde bort honom lät polisen honom ta adjö i byn, vilket har fasthållits i en video som foinns på Facebook.

Källan tillade att den nya barnhemsdirektören, Liliana Tarung, också arresterades för att ha angripit en tidigare klient, som hon misstänkte för att ha rapporterat missbruken.

Det var inte klart vem som svarade för barnhemmet i hennes frånvaro.

Daschbachs arrestering skedde efter att Fokupers, en timoresisk ideell grupp som stöder kvinnor och barn, publicerat en intervju med ett offer som förra veckan beskrev detaljer om missbruket.

Offret, som var 8 år gammalt när hon för första gången kom till barnhemmet, sade att hon och hennes vänner ombas att sova i samma säng som Daschbach, som hon sade skulle missbruka dem sexuellt.

Hon sade att de var rädda och respekterade honom så de gjorde vad han ville.

Flickan sade också att den tidigare prästen skulle sätta upp en lista med namn på flickor, som han ville missbruka, på sin dörr.

Det hände varje dag under hans middagstupplur och varje natt, sade hon och tillade att Daschbach ofta inriktade sig på nyanlända och små flickor.

Polisen kunde inte nås för en kommentar.

Född i Pittsburg, frånerkändes Daschbach sitt prästämbete av Vatikanen i november efter en kyrklig utredning.

Han grundade Topu Honis 1993 för att ta hand om hemlösa barn och funktionsberrgraänsade vuxna samt kvinnor som flytt från hustrumisshandel.

Källa: Ryan Dagur/UCAnews

29 - Utbrott av denguefeber i Östtimor

Den här bulletinen har publicerats enbart som information och speglar den aktuella situationen samt detaljer tillgängliga vid den här tidpunkten. Cruz Vermelha de Timor-Leste (CVTL, Östtimors Röda Kors) med stöd av Internationella Röda Korset och Röda Halvmånen (International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies - IFRC) har beslutat att tillgänglig information pekar på betydande humanitära behov som skulle kunna kräva stöd från IFRC:s katastroffond.

Läget

Ett utbrott av denguefeber skedde i Dili, Östtimors huvudstad, i april 2019, men andra distrikt och samhällen har också noterat högre antal dengueinfektioner sedan årets början. Officiella data visar att totalt 532 nya fall har bekräftats sedan början av 2019 med 5 dödsfall. Dengueutbrottet har uppstått efter häftiga regn under en förlängd monsunsäsong, vilket har ökat grogrunden för myggan Aedes Aegypti, som är den huvudsakliga smittbäraren. Denguevirus överförs frå n människa till människa genom myggbett. Östtimors Röda kors uppskattningar visa på en 50-procentig ökning av antalet infektioner.

Det pågående utbrottet är huvudsakligen koncentrerat till Dili (den största staden i östtimor med omkring 200.000 invånare), men också andra distrikt upplever en betydande ökning av antalet infektioner. Det stora antalet denguefall är koncentrerat till fem distrikt enligt nedanstående karta.

Det största antalet denguefall finns i Dili (382 fall), följt av Liquica (113), Viqueque (15 fall), Covalima (14 fall) och Baucau (12 fall). Återstående fall är spridda i de andaraövriga distrikt. Antalet fall har fortsatt att öka sedan januari på grund av begränsade insatser för att kontrollera och förebygga överföring av smittan. Regeringen har begränsade resurser att hantera utbrottet.

Enligt de senaste uppgifterna från hälsoministeriet har det varit en kontinuerlig ökning av dengeufall på månads- och veckobas. Grafen nedan visar denguefallen i Dili per vecka mellan den 1 januari och 21 april 2019. Även om den visar en avvikelse för vecka 9, så visar grafen en kontinuerlig ökning av fall i Dili. Antalet fall per månad ökar med 50-70 % jämfört med data från föregående år.

Med anledning av utbrottet genomförde regeringen ett möte med flera humanitära organisationer inklusive CVTL. Som erkännande av dess roll som partner till regeringen ombads CVTL att bistå med hanteringen. Med hänsyn till denna begäran och behoven avser CVTL att implementera omfattande förebyggande åtgärder i de mest drabbade delarna av Dili. Huvudmålet är att utveckla en denguekampanj liksom spridningen av IEC-material i samhällen med den största risken. CVTL måste säkra finansiering för att kunna genomföra aktiviteterna. CVTL har goda erfarenheter när det gäller att hantera dengueutbrott (2014) med en stark försäkran att följa globala standarder för att förhindra och kontrollera epidemier.

Källa: Internationella Röda Korset och Röda Halvmånen

29 - Kinesiskt bolag bygger hamn på Östtimors sydkust

China Civil Engineering Construction Corporation kommer att bygga en hamn i Beaço i södra Östtimor enligt ett kontrakt med oljejätten Timor Gap, tillkännagav bolaget i ett marknadsuttalande.

Uttalandet, publicerat den 25 april via Shanghai-börsen, innehöll också att kontraktet, som omfattar förberedelse av projektet och byggandet, är värt 943 miljoner dollar.

Timor Gaps webbplats konstanterar att Beaço är det område i landet där ledningen från Timorsjön kommer att landa och en anläggning kommer att byggas för att behandla naturgasen liksom ett hamnområde för att ta emot byggnadsmaterial och exportera flytande naturgas.

Östtimor skaffade sig en kontrollerande andel av Greater Sunrise den 16 april, 56,6 %, med köpet av ConocoPhillips och Shell-gruppens andelar, för vilka de betalade 650 miljoner dollar.

Det här projektet omfattar också det australiska oljebolaget Woodside, som var driftbolaget med 33,4 %, före den här affären och Osaka Gas med de återsåtde 10 %.

Källa: Macauhub

27 - Macau ska hjälpa Östtimor förbättra hälsovården

Macau. Macaus och Östtimors myndigheter tillkännagav idag ett bilateralt projekt inom hälsosektorn under det kinesiska One Belt, One Road-initiativet [Nya sidenvägen Tommy Pollák/Östtimorkommittén] i samarbete med Världshälsoorganisationen (WHO).

Man hoppas att det här samarbetet kommer att förbättra kvaliteten på hälsovården i Östtimor, främja lokala hälsovårdsinstutitioners och deras anställds kvalifikationer och fördjupa samarbetet med portugisisktalande länder inom hälsosektorn, sade sekreteraren för Macaus social frågor och kultur, Alexi Tam.

Enligt direktören för Macaus hälsovård, Lei Chin Ion, planerar Macau att investera omkring en miljon dollar (900.000 €) i ett projekt kallat Hospital Twinning Partnerships,

Alexis Tam betonade att genom att delta i One Belt, One Road-initiativet, kan territoriet stödja utvecklingen av hälsan i Östtimor och också förbättra sin egen konkurrenskraft.

Lanserat av WHO 2009 syftar vänskapsprojektet till att hjälpa mindre utvecklade länder att förbättra kvaliteten och säkerhten hos sin hälsovård genom att dela erfarenheter och tekniskt stöd från vänskapspartnern.

På detta sätt kommer Macaus myndigheter att hjälpa Östtimor, som ännu inte har ett hållbart hälsovårdsprojekt att skapa ett system för allmänmedicin och fullkomna mekanismen för att förebygga sjukdomar tillade hälsovårdsdirektören.

Som representant för Östtimor sade João Manuel Ximenes från det timoresiska hälsovårdsministeriet att han hoppas att framtida generationer skulle dra nytta av detta samarbete och uttryckte förtroende för Macaus aktiva deltagande i landets framtida reformer inom området.

Påbörjat 2013 av den kinesiske presidenten förkroppsligar One Belt, One Road-initiativet Pekings nya internationalistiska kall. Ledare från 27 länder, inklusive republikens [Portugals Tommy Pollák/Östtimorkommittén] president Marcelo Rebelo de Sousa deltog idag i den andra dagen av forumet One Belt, One Road i Peking.

Portugal är, till dags dato, ett av få EU-länder som formellt godkänt ett investeringsprojekt [One Belt One Road] som har skapat osämja mellan västmakter som ser en ny världsordning skapad av en strategisk rival med ett väsentligt annorlunda politiskt system och värderingar.

Det gigantiska infrastrukturprojektet syftar till att förbinda Sydostasien, Centralasien, Afrika och Europa och ses som en kinesisk version av Marshallplanen, som skapades av Förenta Staterna efter andra världskriget och möjliggjorde för Washington att skapa grunden för de allianser som ännu idag finns kvar.

Källa: Macau News Agency/Lusa

25 - g7+ försöker bli permanent FN-observatör

g7+ har börjat processen för att bli registrerade som permanenta observatörer i Förenta Nationerna för att kunna uttrycka ambitionerna hos de 20 stater som ingår i organisationen inom ramverket för FN:s generalförsamling.

Den internationella organisationen etablerades officiellt 2010 i Dili, Östtimor, efter en OECD-konferens (Organization for Economic Co-operation and Development), vid vilken betänkligheter och utmaningar gemensamma för de bräckliga staterna diskuterades. När Dili-deklarationen godkändes, med bekräftelse av dessa staters behov att spela en större och mera aktiv roll i biståndet som de får från utvecklingspartner och också uttryckte en önskan att utarbeta en lånsiktig vision anpassad till deras realiteter.

g7+, ursprungligen grundad av sju länder omfattar nu 20 länder i Afrika, Asien-Stilla havet, Karibien och Mellanöster: Afghanistan, Burundi, Centralafrikanska republiken, Tchad, Komorerna, Elfenbenskusten, Demokratiska republiken Kongo, Guinea, Guinea Bissau, Haiti, Liberia, Papua Nya Guinea, São Tomé och Príncipe, Sierra Leone, Salomonöarna, Somalia, Sydsudan, Östtimor, Togo och Jemen. Ländernas totala folkmängd är 1,5 miljarder människor.

Med status som permanent observatör kommer g7+ att ha en egen röst i FN-systemet och direkt bidra till generalförsamlingens arbete, vilket skulle avspegla den viktiga roll som g7+ medlemsstater avser att spela i förverkligandet av de Globala målen för hållbar utveckling (Sustainable Development Goals, SDG).

g7+ är för närvarande en strategisk partner till olika FN-organ, Världsbanken, Internationella valutafonden, olika regionala organisationer och har haft en europeisk delegation i Lissabon sedan juni 2018.

g7+-sekretariatets delegationen i Europa i Lissabon tjänar som bas för organisationens möten på den europeiska kontinenten med avsikt att öka g7+ internationella synlighet liksom att stärka dess relation med det internationella samfundet i Europa.

Källa: Pressmeddelande/Östtimors regering

21 - Australien kommer att betala tillbaka Östtimors oljeinkomster, säger José Ramos-Horta

Den tidigare presidenten säger att han tror att hans lands mycket rikare granne inte kommer att träta om inkomster det felaktigt har fått.

José Ramos-Horta, tidigare president i Östtimor och Nobelpristagare, säger att han tror att Australien kommer att återbetala varje cent som det felaktigt fått efter att länderna undertecknat ett havsgränsavtal förra året.

Hans kommentarer ges med anledning av avslöjanden i Guardian Australia att den australiska regeringen varje månad tar miljoner dollar i oljintäkter, som borde tillhöra Östtimor för att den inte har ratificierat avtalet.

Båda de två stora partierna har uppmanats att före valet försäkra att pengarna ska återbetalas - uppskattningsvis mer än 100 miljoner dollar.

Labour-partiet, som för närvarande tros vinna nästa månads val, har ignorerat flerfaldiga krav på att deklarera sin hållning gällande återbetalning och en tidplan för ratificieringen.

Koalitionsregeringens utrikesminister har tidigare kommenterat frågan men inte svarat på frågor om återbetalning.

Men Ramos-Horta sade till Guardian Australia att han tror att hans lands mycket rikare granne inte kommer att träta om denna betalning till Östtimor.

Jag är säker på att Australien kommer att återbetala varje cent som det felaktigt har fått efter det hötidliga undertecknandet i FN:s högkvarter i New York av den permanenta havsgränsen mellan våra två länder, sade han.

Östtimor visade pragmatism och statsmannaskap när som en del av avtalet om havsgränsen det inte krävde återbetalning av åtskilliga miljarder dollar från Australiens olagliga exploatering av tre fält, Bufallo, Laminaria och Coralina, nu tömda.

Det historiska avtalet definierar en permanent havsgräns för att stänga Timorgapet och etablera ett särskilt förvaltningsområde för att dela det oexploaterade, multimiljardersfältet Sunrise i Timorhavet. Den nya gränsen bekräftar att åtskilliga tidigare och i drift varande fält i Timorhavet var på timoresiskt territorium trots att Australien under årtionden profiterat på dem.

När avtalet undertecknades insisterade Australien på att det inte skulle träda i kraft förrän båda länder ratificierat det.

Observatörer har anmärkt att Australien inte behövt insistera på ett sådant arrangemang, men som en följd har Australien fortsatt att ta 10 % av intäkterna från de vinstgivande men nästan tömda Bayu Undan-fälten som det har tagit före avtalet.

Uppskattningar varierar mellan 350.000 och 2,9 miljoner dollar per vecka, mer än Australien har gett Östtimor i utvecklingsbistånd och mer än Östtimor använder för hälsovård.

Utrikesminister Marise Payne sade i tisdags att regeringen hade lagt fram den första omgången av lagar för att ratificera avtalet och arbete pågår med den andra, som kommer att avslutas efter att förhandlingar om omfattande övergångsarrangemang med de berörda bolagen har avslutats. Hennes kontor besvarade inte uppföljande frågor.

Utrikesdepartmentet sade till Guardian Australia att processen fortsatte och att det inte fanns någon försening- En talesman sade att det aldrig hade gjorts en tidsplan för ratificieringen.

Avtalet kräver avslutning av mycket komplicerade förhandlingar om övergångsarrangemang mellan Östtimor, Australien och de berörda oljebolagen, sade han.

Östtimoresiska regeringstjänstemän svarade inte på önskmål om kommentarer.

L’ao Hamutuk, en människorättsorganisation i Dili, har sagt att Australien rimligenskulle ha kunnat ratificera avtalet i augusti efter att dess gemensamma parlamentariska kommitté om avtalet lagt fram sin slutrapport. Sedan dess har landet fått 44 miljoner USA-dollar i vinst och vid nästa parlamentssession i juli kommer beloppet att ha växt till uppskattningsvis 76 miljoner USA-dollar.

Australiiens historia med Östtimor är en lärobokslektion i hur man förskingrar en grannes och god väns goowill, sade ledaren för Australiens gröna Richard Di Natale.

På varandra följande australisak regeringar har uppfört sig förkastligt, spionerat på förhandlingarna för att främja de ekonomiska intressena hos den stora donatorn Woodside, allt under täckmantel av ett biståndsprojekt. I åratal har vi tagit intäkter som rättmätigen är Östtimors. Det minsta vi kan göra nu är att ge dem vad vi rätteligen är dem skyldiga enligt det nya avtalet.

Tom Clarke, talesman för Timor Sea Justice campaign, sade att åtskilliga australiska regeringar hade försökt varje trick i boken för att lura av timoreserena miljarder av dollar i olje- och gasintäkter.

Vi skulle inte drömma om att försöka dessa tricks med våra andra grannar såsom Nya Zeeland. Både utrikesministern och skuggministern, Penny Wong, måste förbinda sig till ett fast stoppdatum efter valet vid vilket avtalet ska vara ratificerat.

Timoreserna kämpade länge och hårt i decennier för att uppnå självständighet, de bvorde inte behöva vänta öängre för att kunna dra fördel från sina egna naturtillgångar.

Östtimor är den näst mest oljeberoende nationen i världen och kämpar mot klockan då dess nuvarandet tillgängar förväntas sina om några få år. En olöst del av avtalet avgör uppdelningen av intäkterna från det oexploaterade olje- och gasfältet Sunrise.

Bägge nationer vill ha gasen ledd till sina egna anläggningar för behandling och Östtimor har sagt att det kommer att avstå från ytterligare 10 % av intäkterna (säkning av andelen till 70 %) i gengäld.

Förespråkare för Sunrise-fälten har ryggat tillbaka införförslaget, som skulle kräva en rörledning tvärs över den djupa Timorgraven och i november köpte Östtimor Shells 26-procentiga andel för 413 miljoner dollar.

I onsdags blev regeringen majoritetsägare efter att den fullföljt köpet från Shell och ytterligae 30 % från ConocoPhillips för 490 miljoner dollar.

Det statsägda oljebolaget Timor Gap äger nu mer än 56 % av det av Woodside drivna företaget. Woodside äger 33,44 % och det japanska bolaget Osaka Gas äger de återstående 10 %.

Källa: Helen Davidson/The Guardian

17 - Australien utnyttjar Östtimors olja

Förespråkare för Östtimor har kritiserat den australiska regeringen för att den inte ratificierat havsgränsavtalet som delar oljefälten mellan de två länderna. Förra året undertecknade Australien och östtimor ett avtal som reglerade rättigheterna till olje- och gasfältet Greater Sunrise, men den federala regeringens försummelse att ratificiera avtalet i parlamentet har gjort att Australien tappat av olja till tiotals miljoner dollars värde som skulle tillhöra Östtimor enligt avtalets villkor. Charles Scheiner, talesperson för Östtimors ideella organisation La'o Hamutuk, hävdade att de förlorade inkomsterna skulle uppgå till mer än 76 miljoner dollar när det australiska parlamentet nästa gång samlas efter de federala valen, ett belopp som skulle ha täckt hälsovårdskostnaderna för hela den östtimoresiska befolkningen. Chefen för Östtimorprogrammet [i det australiska biståndet / Tommy Pollák/Östtimorkommittén], tidigare premiärminister i Victoria, Stever Bracks sade till Guardian Australia i tisdags att Östtimor förnekades pengar på grund av den australiska regeringens dysfunktion och dess insisterande på att parlamentet måste ratificiera avtalet.

Källa: The Saturday Paper

16 - Östtimor fullföljer köpet av Greater Sunrise

Östtimors regering har idag den 16 april 2019 fullföljt köpet av ConocoPhillips 30 procentiga andel och Shell Australias 26,56 procentiga andel i Greater Sunrise-fälten, vilket ger TIMOR GAP, Östtimors nationella oljebolag en 56,56 procentig andel av Greater Sunrise-fälten.

Östtimors premiärminister gratulerade partierna till att framgångsrikt ha fullföljt transaktionerna och ser fram emot ytterligare diskussioner med de andra medlemmarna i Greater Sunrise Joint Venture om den snabba utvecklingen av tillgångarna i Greater Sunrise.

Östtimors särskilde representant i oljefrågor, Kay Rala Xanana Gusmão, uttalade: Fullföljandet av förvärven markerar slutet på en process som började kort efter underskriften av avtalet om havsgränser mellan Australien och Östtimor. TIMOR GAP:s förvärv av dessa 56,56 % kommer att tillåta diskussionerna att fortskrida mellan Sunrise-konsortiet och de australiska och östtimoresiska myndigheterna om det nya kontraktet för Sunrises produktdelning, som kommer att reglera fälten efter att avtalet trätt i kraft. Det kommer också att tillåta förhandlingar att fortsätta inom Sunrise-konsortiet, nu med TIMOR GAP, om utvecklingskonceptet för fälten och byggandet av anläggningen för flytande naturgas i Beaço på Östtimors sydkust. Östtimors regering kommer att fortsätta att arbeta för en snabb utveckling av Greater Sunrise till nytt aför alla berörda.

Köpet täcker ConocoPhillips and Shells andelar produktionsdelningskontrakten 03-19 och 03-20 inom det gemensamma utvecklingsområdet skapat under Timorhavsavtalet och tillhörande styrningsavtal och arrenden NT/RL2 och NT/RL4 utfärdade av Australien. När havsgränsavtalet mellan de två staterna träder i kraft kommer Greater Sunrise-fälten att innefattas i Greater Sunrise Special Regime Area och vara föremål för gemensam jurisdiktion enligt det nya avtalet.

Sunrise- och Troubadourfälten med gas och kondensat gemensamt kända som Greater Sunrise-fälten ligger ungefär 150 kilometer sydost om Östtimor och 450 kilometer nordväst om Darwin i Australiens Northern Territory.

TIMOR GAP går in i Greater Sunrise-konsortiet vars övriga parter är Woodside (operatör) med en 33,44 procentig andel och Osaka Gas med 10 %.

Källa: Pressmeddelande/Östtimors regering

15 - ¿Hasta siempre? livskraften hos kubansk internationalism i turbulenta tider

En av de mest bestående egenskaperna hos den kubanska revolutionen är dess internationalism, som gör att den lilla karibiska nationens resurser används för att tillhandahålla utbildade läkare, läs- och skrivkunnighetsprogram och katastrofhjälp utanför dess gränser. Utöver att lindra fattigdom har kubansk internationalism hjälpt till med att utveckla solidaritetsband mellan kubaner och marginaliserade befolkningarn från Bolivia till Östtimor.

Programmet för medicinsk assistans är ett sådant exempel. Kubansk medicinsk personal lämnar sina familjer och hem för att arbeta i fattiga byar utomlands; deras arbete bidrar till att lindra brister på dessa platser och skapar också inkomster för den kubanska staten. Men den senaste tiden har en rad händelser såsom det planerade återdragandet av 11.400 kubanska läkare från Brasilien, efter att den nyligen valde högerpresidenten Jair Bolsonaro ifrågasatte villkoren i deras kontrakt och kvalifikationer, fört upp frågan om livskraften och relevansen hos den kubanska internationalismen i en ändrad väldsordning på dagordningen.

Klicka på källhänvisningen för att läsa fortsättningen på notisen (på engelska).

Källa: Sujatha Fernandes/New Internationalist March-April 2019

12 - FN-organ slår larm om minskad kamp mot hunger och undernäring i Asien och Stilla havet

Världesn största region löper allvarlig risk för att missa målen för 2030 för att få slut på alla former av undernäring - från hunger till fetma

Dili. FN-organ varnade för en kolossal förlust för Asien och Stilla havs-regionen och dera ekonomier om länderna i regionerna inte satsar på att få slut på alla former av undernäring och uppnåelse av noll hunger 2030.

Varningen kom vid presentationen av en regionla rapport, som avslöjar att minskningen av antalet hungriga och undernärda människor - också barn - har faktiskt kommit att stanna av i många delar av Asien och Stilla havsregionen.

Asien och Stilla havs-regionen har över hälften av världens undernärda - nästan en halv miljard människor (486 miljoner). När nyligen publicerade siffror visar en total ökning i förekomsten av hunger i världen, tillbaka till nivåer från förra decenniet, pekar den här regionala rapporten på att stagnationen i kampen mot hunger och undernäring i Asien och Stilla havsregionen också är en viktig angelägenhet på grund av det stora antalet berörda människor.

Rapporten, Asia and the Pacific Regional Overview of Food Security and Nutrition, från Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), United Nations Children’s Fund (UNICEF), World Food Programme (WFP) och World Health Organization (WHO), framhäver ett antal sammanfallande utmaningar som hotar att underminera målet i de hållbara utvecklingsmålen att få slut på alla former av undernäring till 2020.

Framsteg i minskningen av undernäring har minskat enormt. Rapportens uppskattningar visar att antalet hungriga människor knappast har ändrats under de senaste två åren, vilket gör det svårare att uppnå målet Ingen hunger, skriver de regionala ledarna för de fyra FN-organen varnande i sitt gemensamma förord.

En kolossal mänsklig och ekonomisk förlust

För mer information, kontakta:

Källa: Arifa S Sharmin Pressmeddelande

12 - ANTL kampanjar mot Prabowos kandidatur för Indonesiens presidentpost

Timor-Leste National Alliance (ANTL) frågar sig varför någon som har händerna fulla med blod från människor han mördat, kan vara en ledare. Det betyder att straffrihet fortfarande existerar.

Därför föreslog ANTL för FN:s säkerhetsråd och det internationella samfundet att starta en undersökning av Prabowo och hans kumpaner. Det grundade sig på den universella jursidiktionen för att ställa dem inför rätta på grund av deras inblandning i brott mot mänskligheten i Östtimor under Indonesiens militära ockupation, sade Carlito da Costa, medlem i ANTL måndagen den 25 mars.

Dessutom betonade ANTL:s styrelsekoordinator Xisto dos Santos att detta grundar sig på den rapport som publicerades av Försonings- och sanningskommissionen samt andra rapporter från HAK..

Det är inte ANTL som tagit fram dessa fakta utan arbetet gjordes av den för Östtimor och Indonesien gemensamma Kommissionen för försoning och sanning för 10 år sedan. Nu har östtimor arbetat hårt föra tt hitta och återföra de som saknas, bland andra Nicolau Lobato, Sabalai och tusentals barn som hittills saknats, sade ANTL:s styrelsekoordinator Xisto dos Santos.

Källa: Tempo Timor

11 - Regeringen startar nationella konsultationer om försoning och traditionell rättsskipning

Dili. Ministern för lagstiftningsreform och parlamentsfrågor, Fidelis Manuel Leite Magalhães, tillkännagav två nationella processer för att rådfråga allmänheten, som snart ska startas för att förbättra tillgången till rättsväsendet och att erkänna traditionella bybaserade processer för lösning av konflikter enligt vår kultur.

Tillkännagivandet gjordes vid seminariet med temat Kultur, sedvänjor och rättigheter i Östtimor organiserat av ministeriet för lagstifningsreform och parlamentsfrågor i torsdags morse.

Utöver minister Fidelis Magalhães delto en besökare från Förenta Nationerna, Victoria Tauli-Corpuz, särskild rapportör i frågor om ursprungsbefolkningars rättigheter, utrikesminister Dionisio Babo Soares, justitieminister Manuel Cárceres, och den tidigare statssekreteraren för ministerrådet Avelino Coelho.

Om de nationella rådfrågningarna som ska hållas tillsammans med justitieministeriet sade minister Fidelis Magalhães att en kommer att vara en omfattande kartläggning av existerande mekanismer för medling, försoning och skiljedomar. Efter konsultationer med alla intressenter kommer lagstiftning att förberedas till årets slut för att förbättra och öka medborgarnas användning av dessa mekanismer.

En andra nationell rådfrågnig om traditionell rättsskipning kommer att höra samfälligheteri hela landet och studera konfliktlösningsprocesser enligt reglerna i våra samfälligheters kultur. Rådfrågningarna om traditionell rättsskipning kommer att pågå till december och deras resultat kommer att ligg till grund för lagstiftning, som ska publiceras 2020 för att skapa regler som tillåter resultatet av rättskipning i samfälligheter att erkännas och godtas av det formella rättsväsendet.

Vi letar efter det bästa sättet att erkänna beslut i våra rättsväsen, traditionella system och det statliga systemet, så att det båda rättsäsendena kan samarbeta och deras resultat bli ömsesidit erkända och de som söker rättvisa får enklare tillgång den, sade minister Fidelis Magalhães.

Det är inte regeringens mål att säga till samfälligheterna hur deras konfliktlösningsprocesser är eller borde vara. Tvärtom, den nationella rådfrågningen kommer att lyssan på det som samfälligheterna har att säga om sina tradionella rättsskipningsprocesser och vilka deras medlemmars visioner av sådan processer är, tillade ministern för lagstiftningsreform och parlamentsfrågor

Källa: ETAN:s epostlista

11 - Östtimor presenterar nationellt fibernätverk

Den timroesiska regeringen har presenterat planer på ett nytt nationellt nätverk med optiska fibrer, vars syfte är att förbättrar regeringens e-tjänster, rapporterar Lusa. Installationen av nätverket började jämte byggandet av det nationella elkraftnätet med mer än 600 kilometer fiberkabel. Projektet värderas till 1,88 miljarder dollar och inbegriper förbindelser mellan EDTL:s (Electricity of Timor-Leste) understationer och administrationsbyggnaderna i de 12 distrikten. Inbegripna är också förbindelserna mellan distrikten och datacentralerna i premiärministerns kontor. Kontraktet omfattar tre års support och underhåll från Timor Telecom.

Källa: telecompaper

08 - Balibo Five: Levande minnesmärke avtäckt för att hedra mördade australiska journalister

Ett unikt levande minnesmärke har öppnats för att hedra fem australiska journalisters offer. De mördades brutalt under den indonesiska invasionen av Östtimor för 44 år sedan.

Skolan har byggts av australiska välgörenhetsorganisationer i Balibo Five's namn och i den formella invigningsceremonin deltog en av journalisterans änkor, Shirley Shackleton.

Shackleton omringades av de 56 elever som nu går i skolan och var överväldigad av tacksamheten.

För mig är det en underbar gåva. Sann på alla sätt, sade hon.

Shirleys man journalisten Greg, kameramannen Gary Cunningham och ljudassistenten Tony Stewart från Seven Network i Melbourne och journalisten Malcolm Rennie och kameramannen Brian Peters från Nine i Sydney, filmade början på invasionenn av Östtimor i oktober 1975.

De trodde att de skulle betraktas som neutrala observatörer från ett neutralt land och därför vara säkra.

Men de sköts och knivhöggs kallblodigt av indonesiska specialstyrkor, kropparna och deras filmer brändes.

Fyrtiofyra år senare kämpar Shirley och medlemmar av de andra familjerna fortfarande för rättvisa.

Mend det faktum att Balibo Five fortfarande ihågkomms och, i vissa fall hedras, i det nu självständiga Östtimor lindrar deras smärta.

Ny skola

Skolan byggdes i ett område där det inte fanns några utbildningsmöjligheter.

Det här betyder att byns barn inte längre behöver missa början på grundskolan.

Med tårar i ögonen säger Shirley om de fem journalisteran: Jag önskar att de skulle kunna vara här på något sätt för att se minnesmärket eftersom de alla var goda medborgaren.

Östtimors utbildningsminister Dulce Soares växte upp nära Balibo och hennes familj hade direkt kontakt med de australiska journalisterna några dagar innan de dödades.

Hon lovar att skolbarnen nu kommer att få undervisning om de unga australiensare som dog, när de försökte berätta en historia som världen behövde få veta.

Ärligt talat, som timores känner jag … jag överväldigas av känslor, sade hon.

Alla timoreser, särskilt i Balibo, de borde få veta exakt vad den här historien om Balibo Five handlar om.

Vid 87 säger Shirley Shackleton att sådana evenemang fortfarande kan göra henne sorgsen, återkalla mycket smärtsamma minnen.

Men den här skolinvigningen var så glädjande.

Det har varit en så hård kamp, men se på den!, säger hon.

Det är underbart, de här barnen har fått en vacker skola!

Källa: Nick McCallum/7 News

06 - Kraftiga jordbävningar i Östtimor, Indonesien och Salomonöarna

Jakarta. En jordbävning med magnituden 6,3 skakade Östtimor på kvällen (lokal tid) lördagen den 6 april enligt USA:s geologiska myndighet. Skalvet epicenturm låg 197 km nordnordväst om Dili på ett djup av 540 km.

Samtidigt skakades Nusa Tenggara (det finns både en västlig och en östlig provins med detta namn) av en jordbävning med magnituden 6,1 och epicentrum 148 km nordost om staden Alor och 570 km under havsbotten.

En mindre jordbävning med magnituden 5,0 drabbade Stilla havet utanför Salomon-öarna samma dag. Inga skador har rapporterats.

Källa: Vietnam News

Mars

29 - Judicial system monitoring programme (JSMP)

Judicial system monitoring programme (JSMP) är en oberoende organsiation som har tagit till sin uppgift att bevaka rättssystemet i Östtimor. Deras rapporter publiceras bland annat i ETAN:s epostutskick. Vissa av dessa översätter vi mer eller mindre helt.

Den här notisen ger en mycket kort sammanfattning av två rapporter från JSMP. Rapporterna har ett lite annorlunda innehåll än vad andra rapporter brukar ha.

Första effektiva fängelsestraffet för våld i nära relation

I en rapport daterad 2019-02-11 rapporterar JSMP att Dilis distriktsdomstol, distriktsdomstolar är den första instansen i Östtimor, för första gången utdömt ett fängelsestraff för domestic violence, det vi kallar våld i nära relationer eller med en äldre beteckning kvinnomisshandel.

Det är ett mycket vanligt brott i Östtimor och många av JSMP:s rapporter innehåller redovisningar för rättegångar om sådana brott.

I det här fallet dömdes den åtalade till ett års fängelse för att vid upprepade tillfällen ha slagit sin fru och spottat henne i ansiktet inför deras barn.

Läs hela rapporten (på engelska) här http://jsmp.tl/wp-content/uploads/PrKazuVIolensaiDomestikaPenaEFetivatinanIDA_ENGLISH.pdf

JSMP anser att domstolen har utfärdat ett orättvist utslag i ett fall med obetalt underhåll

Dilis distriktsdomstol har enligt JSMP utfärdat en orättvis dom i ett fall med påstådda brott mot den åtalades två minderåriga barn representerade av sin mor. Domen är orättvis därför att domstolen inte tog till sig alla bevis, domstolen frågade inte den svaranden om skriftliga bevis när det gällde hans försummelse att enligt överenskommelse betala underhåll. Han menade sig inte kunna betala det och skolavgifter eftersom hans firma hade gått i konkurs, domstolen litade på hans ord. JSMP beklagar också det språk domaren använde när denne sade Det här fallet rör en mindre fråga, det händer hela tiden.

Läs hela rapporten (på engelska) här http://jsmp.tl/wp-content/uploads/PrDesizaunLaJUSTUbaKazuINKUMPRIMENTU_English.pdf

Källa: Två pressmeddelanden/JSMP

28 - Regeringen sammanträder med representanter för Timor Port SA

Den tillförordnade ministern för planering och strategiska investeringar, Agio Pereira, tog emot representanter för oncessionören Bolloré och cheferna för Timor Port SA vid ett möte för koordinering och information av framstegen för byggnadsprojektet för hamnen i Tibarbukten den 28 mars i regeringsbyggnaden i Dili.

Hamnen i Tibar, som ska byggas 10 kilometer väster om Dili, i Tibarbukten i staden Liquica, är ett prioriterat iinfrastrukturporjekt enligt Östtimor strategiska utvecklingsplan för 2011-2030. Byggandet av den internationella terminale började den 30 augusti 2018 och görs av Timor Port SA, ett offentligt-privat partnerskap mllena Bolloré-konsortiet och Östtimors regering. Hamnen kommer att omfatta två kajer som kommer att kunna ta emot fler än 870.000 container årligen. [Klicka här för ett foto från bygget.]

Efter undertecknandet av det 30-åriga koncessionskontraktet i juni 2016 har Timor Port SA utfört alla projketstudier och miljökonsekvensanalyser och mycket av bolagets tekniska tjänster finns nu i Tibar, där den nya hamnen kommer att ligga.

Hamnen i Tibar kommer att vara en djuphavshamn av senaste snitt med modern utrustning som kommer att tillåta snabb och effektiv hantering av container och varor. Hamnen i Tibor kommer också att ha kapacitet att ta emot större fartyg än den nuvarande hamnen i Dili, vilket kommer att sänka priset på varor och på så sätt sänka priserna för konsumenter. [Klicka här för ett andra foto från bygget.]

Under byggnadsfasen är det beräknat att mer än 1.000 arbetstillfällen kommer att skapas och av dess kommer det stora flertalet att vara för inhemska medborgare. Det här projektet, den största privata investering som någonsin gjorts i landet i offentlig infrastruktur, sänder en signal till andra investerare att Östtimor är ett attraktivt land för att göra affärer.

Utöver den tillförordnade ministern för strategisk planering och investeringar deltog Rafael Ribeiro, VD för Timor Port SA, Eric Mancini Bollorés representant i Asien-Stilla havsregionen, Philippe Jullien, Bollorés utvecklingschef och chef för projektkontoret för hamnen i Tibarbukten.

Källa: Pressmeddelande/Östtimors regering

25 - Nytt utvecklingssamarbete mellan Östtimor och USA

Östtimors ministerium för juridiska reformer och parlamentsfrågor (Ministry for Legislative Reform and Parliamentary Affairs) och Förenta staternas Millennium Challenge Corporationc (MCC) tillkännagav idag, måndagen den 25 mars officiellt den östtimoresiska regeringens Compact Development Team (CDT-TL) för att leda utvecklingen av ett program för att angripa Östtimors utvecklingsutmaningar. MCC och Östtimors regering har arbetat på utveclingen av ett femårsprogram för att minska fattigdeom genom ekonomisk tillväxt. MCC:s styrelse valde Östtimor för ett MCC Compact i december 2017.

Parlamentets talman, Arão Noé da Costa Amaral antog inbjudan att vara ordförande för tillställningen och uttryckte parlamentets stöd. Partnerskapets mål att främja ekonomisk tillväxt överensstämmer med landet utvecklingsprioriteter. Det kommer att bli nödvändigt att möjliggöra lagstiftning runt programmet och jag är glad över att kunna ge er mitt stöd för dessa prioriteringar och deras genomförande, sade parlamentets talman.

Å parlamentets vägnar vill jag till ambassadör Kathleen Fitzpatrick och Förenta staternas folk, våra vänner, framföra vårt tack för deras stöd till Östtimors utveckling, tillade talmannen.

Ministern för juridiska reformer och parlamentsfrågor bekräftade statens fulla engagemang i MCC-partnerskapet. Närvaron av talmannen betonar de statliga myndigheternas starka stöd. I sista hand beror detta programs framgång på alla regeringsdepartements och myndigheters engagemang, sade ministern för juridiska reformer och parlamentsfrågor.

Vårt land förväntar sig att detta partnerskap med Förenta staternas MCC kan representera en vändpunkt i vår ansträngning för att minska fattigdom och utveckla bättre villkor för ekonomisk tillväxt och skapandet av arbetstilfällen. Det är min fasta övertygelse att kommer att uppnå framgång i detta företag, tillade ministern, Fidelis Magalhães.

Vid arrangemanget var också ministern för utbildning, ungdom och idrott, Dulce de Jesus Soares, ministern för offentliga arbeten (Public Works), Salvador Soares dos Reis Pires, vice-ministern för social solidaritet, Signi Chandrawati Verdial, parlamentsledamöter, högre tjänstemän i den offentliga förvaltningen, diplomater, ideella organisationer och näringslivet närvarande.

Ambassadör Kathleen M. Fitzpatrick betonade det framgångsrika samarbet som de två länderna utvecklat under åren. När Östtimor MCC startar denna nya fas av vårt bilaterala samarbete och utvecklar en innovativ och transformerande överenskommelse kommer nyckeln till vår framgång vara styrkan i partnerskapet mellan våra två team, sade ambassadör Fitzpatrick. Jag är förvissad om att det långvariga samarbetet mellan Förenta staterna och Östtimor kommer att resultera i en investering som ökar möjligheterna för hela Östtimor.

Den nationella chefen för Compact development team, ambassadör Constâncio Pinto sade att MCC-programmet kommer att stärka förutsättningarna ekonomisk tillväxt och ytterligare fördjupa relationen mellan folken och regeringarna i Östtimor och Förenta staterna.

Under överenskommelsens utvecklingsprocess kommer CDT-TL att utveckla ett program särskilt med syftet att angripa landets ekonomiska utmaningar gemensamt identifierade av Östtimor och MCC. Överenskommelsens utvecklingsprocess omfattar en informationsdel för att engagera civilsamhället, den privata sektorn och utvecklingspartner i Östtimor.

Med användning av ett angreppssätt lett av landet som avspeglar ett lands egna prioriteringar tillhandahåller MCC tidsbegränsade bidrag och assistans till utvecklingsländer som uppfyller rigorösa standarder för god förvaltning, från kamp mot korruption till respekt för demokratiska rättigheter. I samarbete med lokala partner tacklar MCC några av de viktigaste utmaningar som utvecklingsländer står inför liksom tillgång till el, rent vatten, hälsa, avlopp och utveckling av mänskliga resurser.

Minister Fidelis Magalhães avslutade sitt tal med att uttrycka sin uppskattning av MCC:s medlemmar. Jag saluterar våra MCC-partner och särskilt MCC:s landschef i Östtimor, Hana Scheetz Freymiller, för deras professionalism och hängivenhet under förberedelsearbetet. Mina lyckönskningar till den natinella chefen ambassadör Constâncio Pinto och hela CD-teamet i deras krävande arbetet att utarbeta en ffektiv överenskommelse för Östtimor. Nu är det dags. Låt oss gå till verket, tillade han.

Källa: Pressmeddelande/Östtimors regering

22 - 60 familjer från Östtimor bosätter sig i Indonesien

Kupang. Omkring 60 faamiljer från Östtimor har för närvarande bosatt sig i den indonesiska byn Naktuka i Västtimor och det ökande antalet skapar oro bland indoneserna där, konstaterade en lokal byledare.

Antalet östtomoresiska medborgare från Oecusse som har bosatt sig Naktuka har tenderat att öka de senaste tre åren, trots att området till hör Indonesien, sade Kain Maus, ledare i deldistriktet Amfoang Timur i Oelamasi idag.

När han talade med Antara i Oelamasi, Kupang-distriktets huvudstad, konstaterade Maus att omkring 60 familjer, eller omkring 200 människor från enklaven Oecusse, för närvarande är bosatta i byn Naktula. De har tagit land som i verkligheten till hör Indonesien i besittning.

Antalet familjer från den här östtimoresiska enklaven har ökat från 40 till 60 under de senaste tre åren, sade han och tillade att detta förhållande har skapat allvarliga betänkligheter hos de indonesiska medborgare som bor i deldistriktet Amfoang Timur.

I själva verket hade de traditionella ledarna i Östtimors enklav Oecusse för flera år sedan officiellt erkänt att byn Naktula var en integrerad del av Indonesiens terrotorium, konstaterade Maus.

Deras erkännande hade också överlämnats av dessa traditionella ledare för Oecusse till den indonesiske utrikesministern vid ett möte för att lösa graänsfrågan mellan Östtimor och Indonesien för åtskilliga år sedan, anmärkte han.

Maus sade att de nu i Naktuka boende familjerna från Östtimor har östtimoresiska identitetskort. De borde göras medvetna om det faktum att byns område som de bosatt sig i tillhör Indonesien-

Tidigar var Östtomor en av Indonesiens provinser. Men det blev en självständig stat som en följd av självständighetslägrets seger inom det östtimoresiska samhället i den av Förenta Nationerna anordnade folkomröstningen 1999.

Då var Indonesiens ekonomi relativt svag som en följd av dess allvarliga ekonomiska kris och Australien, regerat av John Howard, pressade Indonesiens president B. J. Habibie att snabbt lösa Östtimorproblemet.

I en intervju med ABC erkände Habibie Howards påtryckningar som det avslöjades i dess nyheter med rubriken Howard pressade mig för en östtimoresisk folkomröstning: Habibie (16 november 2008).

Källa: Benediktus, Rahmad/Antara

20 - Livsmedel och mode tar vatten från fattiga: WaterAid

Livsmedel och kläder importerade till rika västländer gör det svårare för många fattiga och marginaliserade samhällen att få sin daglia försörjning av rent vatten, varnar en ny rapport från WaterAid.

När höginkomstländer köper produkter med avsevärt vattenavtryck - den mängd vatten som används i produktionen - från länder med lite vatten uppmanar WaterAid på Världsvattendagen (fredagen den 22 mars) att produktionen av dessa varor ska göras mera hållbar och konsumenter att tänka sig för inför sina inköp.

En del produkter förbrukar enormt mycket vatten:

Asien-Stilla havsregioens länder ordnade efter sämsta tillgången til dricksvatten:

 1. Papua New Guinea (37 %)
 2. Salomonöarna (64 %)
 3. Kiribati (64 %)
 4. Myanmar (68 %)
 5. Östtimor (70 %)
 6. Marshallöarna (78 %)
 7. Laos (80 %)
 8. Indien (88 %)
 9. Mikronesien (88 %)
 10. Indonesien (89 %)

Läs mer här https://www.miragenews.com/food-and-fashion-draining-water-from-poor-wateraid/

Källa:

19 - CAVR: Rättvisa för offer för tidigare brott saknas

direktören för Vänskaps-, sannings och försoningenkommissionen (Commission of Friendship, Truth, and Reconciliation - AVR), Hugo Fernandes, sade att det inte finns någon rättvisa för offren för brott begångna 1974-1999, därför att förövarna fortfarande är fria.

Han sade att brottem mot mänskligheten i Östtimort i det förgångna till största delen begicks av soldater ur de indonesiska militära styrkorna som nu leve utomlands, men en del av förövarna lever fortfarande i landet.

Han sade att för några år sedan rekommenderade n rapport från CAVR regeringen att genom justitieministeriet genomföra ytterligare utredningar och ställa förövare inför rätta, men hittills har detta inte skett.

Det finns ingen rättvsia för de överlevande därför att många av förövarna är utomlands, men en del av dem finns i landet. Rättsprocessen har inte rört sig, sade han när han talade under ett rundabordssamtal om bättre förebyggande av grymma brott med genderbakgrund organiserd av Organization Belun i Dili nyligen.

Han tillade att det inte finns någon rättvisa därför att Östtimor inte har någon juridisk makt att fånga förövare i andra länder, så förövarna är kvar i frihet.

Ledaren för organisationen ACbit, Manuela Leong, är bekymrad över implementeringen av lagen, därför att konstitutionen garanterar rättvisa för alla, men en del grupper står fortfarande inför diskriminering.

Hon menar att efter att Östtimor vunnit sin sjävständighet många fall av sexuellt våld äger rum i hemmen och i samhället, därför att det inte finns någon rättsprocess mot förövarna, som begått brott i det förgångna.

Det sker ständigt beroende på straffriheten. De brott mot mänskligheten som ägde rum i det förgångna har inte lösts. Människor lär sig av detta och tror sig kunna begå dessa handlingar utan konsekvenser därför att det inte finns några straff, det finns ingen omedelbar rättsprocess i vårt land, sade hon.

Hon är också bekymrad över antalet sexualbrott som sker i Östtimor efter självständigheten och att sådana handlingar begås av familjemedlemmar eller grannar och inte någon fiende.

Källa: Paulina Quintão/The Dili Weekly

19 - Skateboardåkning stärker ungdomar

Jakarta. Att falla, stå inför hinder och göra det bästa av en situation kan vara vardagligt för unga människor i Östtimor, men dess växande skateboardscen ger allt det en helt ny mening.

Skateboardåkning började först i Dilis utkanter för lite mer än 10 år sedan, när en grupp lokala skateare - mer baserat på passion än erfarenhet - byggde sin egen skatepark, som sedan dess har blivit hjärtat i en växande trend.

Fortfarande den enda skateparken i hela Östtimor och år av energisk användning har gjort den farlig och oförutsägbar. Trots det har bräckta brädor och sprucken betong inte gjort något för att knäcka skatearnas beslutsamhet.

Skataren från Dili Azefio Da Costa De Jesus säger att trots att skating fortfarande är ett nytt fenomen för samhället hoppas han att dela kunskap genom skateboardåkning och visa människor hur de kan använda den på rätt sätt.

Östtimor är en ny och underutvecklad nation så det finns bara en skatepark i hela landet, berättade 20-åringen för The Jakarta Post på telefon. Dess skick är dåligt, den har många hål och utrymmet är för litet för att skatea.

Han säger att det är oacceptabelt jämfört med skateparker i andra länder och hoppas att anläggningar kan bli bättre i framtiden för att scenen verkligen ska kunna frodas.

Min dröm är att om skateparken i Dili skulle kunna vara lika bra som i grannländer […] och bygga skateparker i hela landet för att engagera många människor, sade han.

En organisation i Melbourne, Timor Skate Inc., arbetar nu för att get Timors skateare den park de verkligen förtjänar.

En planerad renovering av parken - i samarbet med organisationen Ba Futuru, som har den existerande parken - skulle låta ungdomarna att skatea på en anläggning som håller internationell standard.

Det skulle ge de redan passionerade och skickliga skatearna en plats att utveckla sitt kunnande och stärka en kultur präglad av frihet, kreativitet och gör-det-själv-attityd - någonting de med stor iver ser fram emot.

Det skulle öppna dörren för blivande skateare och också ge utlopp åt åt kreativitet och fysisk verksamhet hos alla ungdomar, som trots att de utgör över 60 procent av befolkningen, som till stor del saknar möjligheter för utbildning och arbete.

Över 40 procent av Östtimors befolkning lever nu under fattigdomsstrecket och bara 20 procent av barn under skolåldern rapporteras vara inskrivna i skolor.

En medianålder på mindre än 19 år betyder att ansvaret till stor del ligger på ungdomen för att främja positivitet och förändring i Östtimors samhällen.

Timor Skate Inc.:s ordförande Nick Oats, som nyligen har gjort ett antal besök för att studera skatescenen och livsstilen, sade att den ger inspiration och uppmuntran till människor som erbjuds lite annat.

För ungdomar i Östtimor i allmänhet finns det begränsade möjligheter, vare sig det gäller utbildning, arbetstillfällen eller fritidssysselsättning, sade han.

När det gäller positiva, kreativa, adrenalinframkallande aktiviteter som du kan göra, är skateboardåkning fantastiskt. Det hjälper till att bygga upp motståndskraft, skapa sammanslutningar och ger utlopp för energi, som annars skulle kunna gå till mindre konstruktiva syften.

Med personal som alla har bakgrund i skateboard eller direkt har dragit fördel av skating, är skatings positiva inflytande någonting som människor i Timor Skate kan relatera till i första hand.

De organiserade nyligen ett insamlingsarrangemang tillsammans med Decks for Change i Melbournes Reverence Hotel, känt som punkställe. Baren var fylld med skateare och musikälskare som lyssnade på nya och etablerade talanger från hela Australiens musikscen.

Framträndandet visade de djupa banden mellan skateboarding och musik, särskilt punkrock och dess varianter. Raangemanget gav mer än 2.000 dollar och visade de preliminära ritningarna för skateparken, som gjorts i samarbete med några av Dilis egna fanatiska skateare.

Organisationens vice ordförande Wade Trevean, som har hjälp till med att skapa fler än 120 skateparker i hela världen i länder som Nepal, Palestina och Irak, menar att skating har en unik förmåga att bryta barriärer och uppmuntra allasorters människor att delta.

Jag har bevittnat unga och gamla, rika och fattiga, manliga och kvinnliga och människor med olika kulturell och religiös bakgrund i harmoni fylla sina anläggningar, säger Trevean.

Allt detta har skapats genom ett utrymme som inte har ett manus, regler, avskräckande stängsel eller kostnader för att delta.

Källa: Connor Foley/The Jakarta Post

18 - MDF: Made in Timor-Leste

[I originalet finns en mängd fina fotografier, klicka på källänken längst ner för att få se dem. Tommy Pollák/Östtimorkommittén]

I Östtimor är ett stort antal produkter på affärernas hyllor importerade. Det beror på begränsad tillgång och att den inhemska marknaden är liten, vilket gör import tillen ett ekonomiskt val.

På senaset tiden har emellertid lokalt producerade hantverksprodukter långsamt börjat krypa upp på hyllorna.

Genom Market Development Facility (MDF) och andra utvecklingsorganisationers arbete för att diversifiera ekonomin och starta tillverkning finns några framstående speciella produkter från lokala bolag och kooperativ tillgängliga. De förtjänar att visas upp. Efter att ha sett vad som finns i affären, kan du tänka dig för innan du sträcker efter ditt vanliga australisak eller indonesiska märke.

Över en kopp starkt, svart östtimoresiskt kaffe ägna en stund åt att låta dig frestas av Östtimors autentiska smaker och upptäcka det arbete som sker för att stödja lokala producenter.

Kaffe

Den timoresiska specialteten kaffe rankas bland de bästa i världen! Den unika kaffesorten skapas av den sällsynta nturliga korsningen Hibrido de Timor, som kombinerar sorterna Arabica och Robusta. En producenter stödda av MDF har arbetat hårt för att få större erkännande för att säkra att dessa specialblandningar får en framskjuten placering på marknaden, vilket i sin tur ökar inkomsterna för kaffeodlarna.

MDF:s första satsning på kaffe var med Café Brisa Serena, en inköpare och exportör i Letefoho, för att skapa ett kvalitetssystem för kaffeexport. Från detta samarbete växte tanken på att förbättra kaffekvaliteten och MDF stödde bildandet av Assosisaun Café Timor, ett kooperativ med 37 medlemmar från kaffeindustrin inriktade på att öka volymen, förbättra kvaliteten och värdet på kaffe i Östtimor. Kooperativet har nyligen öppnat ett kaffeprovningslaboratorium som låter producenter, köpare och baristor komma och prova kvaliteten på de bönor de producerar och köper.

MDF samarbetar nu också med Agora Food Studio, en pionjär för lokal matlagning och kaffe för att hjälpa dem att marknadsföra vad de görbättre så att turister lämnar med en djupare insikt i timooresisk matlagning. Underblåst av en koffeinkick är det full fart framåt när det gäller kaffesamarbete i MDF!

Nästa du sträcker dig efter pulverkaffet, överväg att byta till en läcker, lokalt odlad blandning från Maubisses berg eller Ermeras sluttningar.

Jordnötssmör

Jordnötter är en stapelgröda i Östtomor. Du kan finna dem i sina skal på tallrikar på marknaden, hängande i plastpåsar i gatukiosker eller rostade eller kanderade föropackade i butiker. Du kan också hitta dessa smakrika nötter malda till prima jordnötssmör. För att göra sådan kräm för ditt bröd så skalas, rostas, kyls, bleks, mals och packas efter skörd.

MDF stöder People’s Trade Company för att förbättra dess märkes- och kommunikationsstrategi, så att mer av dessa lokala produkter säls på olika marknader i Östtimor. Jordnötssmör är en av de delikata produkter som har dragit fördel av bättre synlighet på hyllorna. Andra lokalt producerade produkter från PTC är kokosnötsolja, marmelad, örtte, söt basilikakrydda och kakor. Vad mer vill du ha i ditt skafferi?

Roligt faktum: när hushåll i Östtimor lagrar sina jordnötter så hänger de i vissa trakter upp säckarna i trädtoppar så att de inte kan nås av några djur!

Ris

I Östtimor anses en måltid inte komplett utan en ångande hög med luftigt, vitt ris på din tallrik. Så med ett av de mest populära livsmedlen i Östtimor, varöfr skulle du inte lokalt odlat, skördat och packat ris när det är färdigt och väntar på att bli plockat i snabbköpet?

MDF stöder Acelda för att förbättra förbindelsen mellan producenter av lokalt odlat ris och olika marknader i Östtimor. Acelda introducerade Östtimors första lokala rismärke Fos Timor i september 2014, vilket var en viktig milstolpe för landet i konkurrensen med importerat ris. MDF stöder Aceldas marknadsföringav dess pordukter såatt de kan konkurrera med importerade produkter.

TOMAK:s senast exportstudie visar den verkliga potentialen för produktion och export av rött ris. Följ hä för ytterligaere information om risköparnas framsteg de kommande månaderna!

Bananchips

Varför inte välja ett gott snacks som inte bara är lokalt framställt utan också gagnar kvinnokooerativ i Östtimor? Bananchips görs av lokala grpper som använder omogna bananer för att försäkra sig om ett frasigt knaprande; bananerna tvättas, skalas, skivas steks slutligen omkring fem minuter för att skapa den slutliga produkten.

Bananchips är en annan produkt som säljs av PTC. MDF stöder PTC för att öka fattiga kvinnliga producenters inkomster från ökad försäljning av förädlade livsmedel under Aroma Timors varumärke. Det stöder PTC genom förbättrad märkning och utveckling av kapaciteten hos marknadsföringsgruppen.

Salt

Visste du att till och med kan byta till lokalt producerat, timoresiskt salt? Ja, det kan finnas en mängd indonesiska importvaror som du är mer familjär med men NPM Industries är Östtimors första kommersiella saltproducent och expanderar långsamt för att ta plast på saltmarknaden med sin jodberikade produkt.

MDF stöder NPM Industries för förbättring av driften i dess anläggning utanför Dili och främja lokalt producerat salt i Östtimor. Genom samarbetet har MDF engagerat tekniska experter för att utbilda de lokalt anställda hos NPM i drift av prov- och reningsnaläggningen, introduktion av modern skördeteknik och främjande av det första lokalt producerade jodberiakde saltet i landet.

Jordgubbssylt

Det finns ingenting mera delikat än en nyplockad jordgubbe! I Maubisses berg, precis vid den rätta tiden, växer jordgubbar i överflöd. Och utöver att vara delikata precis som de är, så kan de också göras till smaskig sylt av lokala kooperativ.

Jordgubbssylt görs också av People’s Trade Company och gruppen har också experimenterat med jordgubbste. Jordgubbsodlare i den här regionen har fått stöd från projekt USAID’s AVANSA Agrikultura. Och det är inte bara jordgubbar, PTC köper in en rad lokalt odlade säsongsberoende frukter som mango och papya för att göra smakrika marinerade grönsaker och konserver.

Biff

Tills nyligen var det enda velt för att köpa färskt kött den lokal marknaden på vilken det fanns frågetecken för kvaliteten, hygienen, hanteringen, transportern och vägningen. Men nu kan du köpa lokalt producerat kött från den lokala slaktaren och utvalda snabbköp.

Med MDF-stöd har den lokala slaktaren Talho Moris varit i stånd att öka sin förmåga från 11 kor till 17 kor i veckan. Det etyder att det finns en större mängd nötkött som säljs varje månad till Dilis köttälskare. Från köttfärs till filé, det finns styckningsdelar att avnjuta!

På snabbköpets hyllor

MDF har arbetat med lokala snabbköp för att förbättra kunders medvetande om inhemska produkter. I stora snabbköp som Pateo har det varit uppmuntrande att ha en särskild, mycket synlig del med inhemska produkter liksom att använda utstickande skyltar för att identifiera lokalt producerade produkter.

Som medvetna konsumenter kan vi delta i att stödja dessa inhemska produkter och välja dem framför de importerade sorterna. Dessa medvetna inköp hälper till att stödja lokala jordbrukare, lokala företag och i sin tur den östtimoresiska ekonomin. Och låt oss inte glömma att det är mycket bättre att konsumera lokala, säsongsbundna produkter. Nästa gång du är i snabbköpet, tänkt till en extra gång över vad du lägger i din korg och var stolt över de timoresiska produkter du kan ta medig hem!

Källa: MDF

14 - USA:s landsrapport om mänskliga rättigheter i Östtimor

Nu finns 2018-års rapport om mänskliga rättigheter i Östtimor från USA:s utrikesdepartement tillgänglig på nätet. Länken till rapporten är http://www.state.gov/j/drl/rls/hrrpt/humanrightsreport/index.htm?year=2018&dlid=289087.

Här återger vi bara sammanfattningen i översättning.

Sammanfattning

Östtimor är en parlamentarisk flerpartirepublik. Efter parlamentsval i maj, som var fria, rättvisa och fredliga, blev Taur Matan Ruak premiärminister, ledare för en koalitionsregering med tre partier. Presidentvalet i mars 2017 och parlamentsvalet i juli var också fria och rättvisa. När minoritetsregeringen misslyckades med att få igenom sin budget upplöste president Francisco Guterres Lu Olo parlamentet och utlyste ett nyval, som ägde rum i maj. I motsats till tidigare år genomfördes dessa val utan omfattande hjälp från det internationella samfundet.

Civila myndigheter upprätthöll effektiv kontroll över säkerhetsstyrkorna.

Problem med mänskliga rättigheter gäller korruption och våld mot kvinnor.

Regeringen har vidtagit vissa åtgärder för att ställa medlemmar av säkerhetsstyrkorna, som använt övervåld, inför rätta, men en offentlig uppfattning om straffrihet är att den består.

13 - JSMP:s sammanfattning av rättegångar i Suais distriktsdomstol

Judicial System Monitoring Programme (JSMP) har under december 2018 följt 18 rättegångar vid Suais distriktsdomstol. Här återger vi bara sammanfattningens tabeller.

Totalt antal fall följda av JSMP: 18
ParagrafTyp av fallAntal fall
145 i brottsbalken och 2, 3, 35(b) och 36 i lagen mot hustrumisshandelEnkla brott mot fysisk integritet betecknade som hustrumisshandel2
177 i brottsbalkenSexuellt missbruk av minderårig1
172 i brottsbalkenUpprepade våldtäkter1
23, 24, 139(g) i brottsbalken, 2, 3, 35(b) och 36 i lagen mot hustrumisshandel/// Upprepade mordförsök//// karakteriserade som hustrumisshandel1
138 i brottsbalken/// mord ///1
23 och 138 i brottsbalkenMordförsök1
251 i brottsbalkenMordbrand?????1
259 i brottsbalkenUpprepad skadegörelse1
Totalt18
Totalt antal domar följda av JSMP: 10
Typ av straffAntal fall
Fängelse1
Villkorligt fängelse (§ 68 i brottsbalken)2
Böter (§ 67 i brottsbalken)1
Godkänt tillbakadragande av anklagelse (§ 262 i brottsbalken)5
Frikännande1
Totalt10
Totalt antal ajournerade fall följda av JSMP: 5
Orsak för ajourneringAntal fall
Fångtransportbilen fungerade inte1
Inget bränsle till fångtransportbilen1
Svaranden frånvarande3
Totalt5

Totalt antal pågående fall följda av JSMP: 3

Källa: JSMP rapport

12 - Bara en tredjedel av Östtimors SIM-kort är aktiva, färre än hälften använder data

Östtimor avslutade det tredje kvartalet 2018 med mer än 1,5 miljoner mobilabonnemag, rapporterar Lusa. Källor i de två största mobiloperatörerna, Timor Telecom (TT) och Telcomcel, erkänner att många kunder har mer än ett abonnemang och att bara omkring 500.000 abonnemang hos de tre operatörerna är aktiva.

Av detta antal har mindre än hälften aktiverat dataöverföring i sina nät på grund av höga priser. Av de 1,5 miljonerna mobilabonnemangen är bara 250.000 anslutna till 3G ellerr 4G nät.

Representanter för TT och Telcomcel tror att det finns tillväxtpotential, även om det inte bara beror på ökad konkurrens utan också förbättringar av tjänsterna, särskilt internationella fiberkablar. Operatörerna är också tveksamma till att en fjärde operatör på marknaden skulle vara i stånd att få sina investeringar lönsamma på grund av en redan mättad marknad.

Operatörerna kommenterade också kostnaderna för internet i Östtimor. De omåttliga priserna för en långsam tjänst fionns på grund av att den timoresiska regeringen inte har valt en internationell fiberkabel, sade de lokala operatörerna till Lusa. Denna situation, hävdar högre tjänstemän iTimor Telecom och Telkomcel har lett till att Östtimor de senaste åren har betalat 50 miljoner dollar för satellitförbindelser, en tjänst betydligt dyrare och med sämre kvalitet än optisk fiber.

Att betala 200 dollar per Mbps, när grannarna betalar 2-8 dollar, gör det omöjligt att förbättra kvalitet, hastighet och priser, sade en högre industritjänsteman till den portugisiskanyhetsagenturen. Bland de olika lösningar som, enligt operatörerna, är tillgängliga finns en förbindelse över land eller i havet till den indonesiska öhalvan, vilket skulle kosta omkring 5 miljoner dollar.

Källa: telecompaper

12 - Filippinerna och USA startar årets Stilla havs-övning som också går till Östtimor

MANILA, Filippinerna. Den av USA ledda multilaterala humanitära missionen startade årets övning under Pacific Partnership i måndags.

Filippinerna är ett av övningens stopp tillsammans med Malaisia, Östtimor, Thailand, Marshallöarna, Mikronesien och Vietnam.

Stoppet i Filippinerna var i staden Tacloban, andra gången det är där sedan de årliga övningarna övningarna startade 2014.

Syftet med PP 2019 är att öka lokala regeringsenheters, myndigheters och andra sektorers kapaciteter att hantera katastrofer utan att råka i panik utan på ett lugnt sätt, sade den centrala kommendören generallöjtnant Noel Clement.

I gengäld lär sig också våra utländska partner från våa erfarenheter och hjälper till att formulera multinationella regler för katastrofhantering, sade han.

Årets två veckor långa övning leds av USA-flottans kapten Randy Van Rossum, befälhavare för första jagarskvadronen och hans stab ombord på de snabba transportfartygen USNS Brunswick (T-EPF 6) och USNS Fall River (T-EPF 4), meddelade USA-ambassaden i Manila i ett uttalande.

I det här uppdraget kommer experter på teknik, medicin och katastrofhantering att samarbeta med varje värdland för att genomföra civila projekt, hälsovårdsarbete, medicinska symposier och katastrofutbildning.

Årets övning fokuserar på förberedelser för nödlägen och katastrofer, förbättring av lokala myndigheters kapacitet, ökade regionala samarbeten och multilatera operationer, sade Taclobans bormästare Cristina Romualdez.

Läs mer på https://newsinfo.inquirer.net/1094770/philippines-us-kick-off-pacific-partnership-mission#ixzz5hxSzqzpc.

Följ oss på Twitter, @inquirerdotnet, och Facebook, inquirerdotnet on.

Källa: Frances Mangosing/INQUIRER.net

08 - Hjälper eller hindrar migration Östtimors utveckling?

Med ekonomisk diversifiering väsentlig för oljeberoende Östtimor, är det dags att ta en närmare titt på migrationens effekter.

Ekonomisk diversifiering är tvingande åtgärd i Östtimor, trots det har överväganden om arbetskraftsmigration - och dess interaktion med utveckling - förblivit obeaktade. Östtimor är världens näst-mest oljeberoende land, oljan ger staten 90 % av dess inkomster. Då en del studier förutsäger att dessa inkomster tar slut 2025 är diversifiering livsviktig för fiskal stabilitet. Medan turism, jordbruk och fiske har betonats som fokusområden utan olja, har ett fenom förblivit anmärkningsvärt frånvarande i utvecklingsplaner och diskussioner: migration.

Efter självständigheten 2002 har ekonomiska faktorer ersatt konflikter som det huvudsakliga motivet för utvandring från Östtimor. Bilaterala överenskommelser med Australien och Sydkorea erbjuder formella vägar för arbetskraftsmigration och det finns också timoresiska grupper i Indonesien, Filippinerna, Portugal och, mest signifikant, Storbritannien. Uppskattningsvis 16.000 till 19.000 lever och arbetar i Storbritannien. De flesta navänder en möjlighet för dem födda före självständigheten att ansöka om portugisiskt medborgarskap, dessa migranter betraktas som portugisiska medborgare av ut- och indvandringsstaterna och det här kommande migrationsmönstret har fått liten uppmärksamhet.

Ändå är denna trend värd att tas på allvar. Värdet på erhållna överföringar gör arbetet till Östtimors största exportvara efter olja och har gått om kaffe. Uppskattningsvis 43 miljoner dollar överfördes till Östtimor 2017 med 63 % av detta från Storbritannien. Dessa siffror inkluderar inte kontantöverföringar och den nyligen populära plattformen Moneygram, så beloppet är förmodligen sörre. Överföringar bidrar till levnadskostnader, utbildning, boende och små äfferr till migranters familjer i Östtimor.

Betydelsen av migration som ett alternativt sätt för timoreser att förtjäna sitt levebröd kommer troligen att bara växa. Utveckling åtföljs vanligen av ökande migration trots anekdotsik retorik om motsatsen. Social och ekonomisk utveckling förstärker människors strävan och förmåga att migrera. Detta är tydligt både i den ökande emigration som utvecklas samtidgt med Östtimors utveckling sedan självständigheten och migrationsmönstern i grannarna i Sydostasien och Stilla havet. Med 60 % av befolkningen under 25 år och få möjligheter till arbete för utexaminerade som strömmar ut på arbetsmarknaden är migration särskilt lockande för unga människor. I en studie 2007 svarade mer än 85 % av de tillfrågade att de inte visste när migranterna, som överför pnegar, skulle återkomma, vilket antyder att emigranterna skulle kunna stanna utomlands.

Så, är migration bra eller dålig för utveckling? Migrationsoptimister ser boomen för överföringar, kunskapsvinster och intresse för utvandrade som exempel på positiva botten-upp- eller självhjälps-utveckling, i vilken migranter är förändrings- och innovationsagenter. Som motsats citerar migrationspessimister kunskaps- och styrkeförluster och argumenterar att överföringar eldar på iögonenfallande konsumtion av importerade varor snarare än produktiva företag. Denna syn antar att migration förvärrar underutveckling, uppmuntrar beroende och fördjupar global ojämlikhet.

I verkligheten är migrationens påverkan på utveckling varierad, flerdimensionell och mycket beroende av sammanhanget. Det är väsentligt för ett land som tidigare inte erfarit knytningen migration-utveckling som Östtimor att se längre än än sådana polariserande debatter. Även om individer, familjer och till och med samhällen kan dra avsevärda fördelar, är migration ingen lösning för att övervinna strukturella begränsningar för utveckling.

Att fria till en nations emigranter kan inte lösa felaktig makroekonomisk politik, korruption eller socioekonomisk ojämlikhet. Politiker, policymakare och utvecklingsarbetare i Östtimor måste vara på sin vakt mot att sätta sitt hopp till arbetskraftexport. De förhållanden som främjar emigration som låg inkomst och produktivitet, politisk instabilitet och en underutvecklad privat sektor, är exakt de som avhåller migranter från att investera hemma. Utmaningen för Östtimor ligger i att inse att medan migration potentiellt kan bidra till utveckling, så är det de specifika keonomiska, politiska och sociala förhållandena i de sändande och mottagande staterna som bestämmer i vilken utsträckning detta maximeras.

Med det nyligen gjorda tillkännagivandet av International Organization of Migration att Östtimor utvecklar sin första migrationsprofil, tycks det som om migration till slut dykt upp på radarskärmen. Med dagen för brexit närmande sig den här månaden är migrationens framtid, särskilt till Storbritannien, osäker. Timoresiska grupper har redan etablerats i Irland och kan komma att grundas på andra ställen i EU om denna väg skulle begränsas. Oavsett hur det går, så är arbetskraftsemigration av ökande betydelse för Östtimors utveckling och för tillfället så förblir köerna utanför Portugals ambassad - kärt kallad passaffären - långa.

Claire Millar är en australisk utvecklingsarbetare inom socialpolitik och byutveckling som specialiserat sig på migration och kulturell mångfald. 2017 forskade hon vid Amsterdams universitet om timoresisk migration till England och dess förhållande till Östtimors utveckling.

Källa: Claire Millar/The Diplomat

07 - Babcock rapporterar framgångsrikt första år för H175 i Timor

Babcock Australasia, ett flyg- och försvarsbolag, firar sitt första år med drift av Airbus H175 helikoptrar i Östtimor efter att ha registrerat nästan 1.400 flygningar til havs öfr olje- och gaskunder.

[Originalet har här ett foto från Babcock med två helikoptrar och bildtexten: Under 2018 noterade Babcock 1,274 flygtimmar i 1.365 sktorer och bolaget fick mycket positiv återkoppling från passagerare som lovordade H175:s bekvämlighet.]

Bolaget, som har två H175 för persontransporter, sök-och-rädda operationer och medicinska uppdrag i Timorhavet, rapporterar 98 procents tillgänglighet för de första 12 månaderna efter starten i januari förra året.

Airbus har tillsammans med Babcock utbildat 27 piloter och mekaniker på H175 före leveransen och Babcock har sedan dess anställt 19 timoreser på Dili-basen, bland dem fyra lokala ingenjörer som utbildas hos Airbus Helicopters högkvarter i Marignane, Frankrike.

… Helikoptern används för stöd till ConocoPhillips offshore-verksamhet i regionen.

H175 ger lugna flygningar med lägre kabinbuller, stora fönster för ökad sikt och förbättrade nödutgångar, bekväma säten och klimatkontroll i kabinen.

Redan i tjänst på Nordsjön, i Västafrika och Mexikanska golfen liksom Östtimor …

… sade James Adams, ConocPhillips chef för Global Aviation Safety Assurance. Framgången för vår verksamhet i Timor beror på det mycket goda samarbetet mellan Babcock Offshore Services och Airbus Oil & Gas support-grupp.

Källa: VerticalMag/Pressmeddelande från Airbus

06 - Fiberkabel skulle förbättra internetaccessen i Östtimor

Vocus Group föreslår en länk till NWCS kabel.

Kvaliteten och priset på internetaccess i Östtimor kommer bara att förbättras om landet reducerar kostnaderna genom att bygga en fiberoptisk sjökabel. Så sade Michael Auckland, chefen för Australiens fjärde största telekombolag, Vocu group. I samtal med Lusa sade han att det kan finnas nationell konkurrens i Östtimor, men utan kabeln kommer priserna att förbli astronomiskt höga.

Enligt honom använder operatörerna i Östtimor 12 miljoner dollar per år för att köpa access till det internationella nätverket över satellit och det beloppet multipliceras sedan för kostnaden för kunderna, som har en långsam och instabil tjänst. Vocus group är intresserade av ett partnerskap med Östtimor för en eventuell förbindelse från landets södra kust till North Western Cable System som passerar vid havsgränsen mot Australien i Timor-havet.

Östtimor skulle kunna spara 40 miljoner € genom bättre inernetaccess med interantionell fiberlänk

Östtimor skulle kunna spara upp till 40 miljoner € med en internationell fiberförbindelse som snabbar upp internetaccessen, som är bland de dyraste i världen enligt studien Speed Matters, rapporterar Lusa. Studien uppskattar att förbättrad internetaccess skiulle kunna leda till en årlig ökning av löner på 23 miljoner dollar med upp till 16.000 nya arbetstillfällem. Uppgjord av det australiska Monash-universitetet och Market Development Facility (MDF) analyserar studien fördelarna för Östtimor att upprätta en internationell fiberförbindelse.

Den visar att kostnaden för data är extremt hög i Östtimor medett genomsnittspris på 500 dolla per Mbps jämfört med 8,10 dollar i Indonesien, 2,09 dollar i Australien och 8,10 dollar i Kambodja. ITU-uppskattningar indikerar att de n genomsnittliga internethastigheten i Östtimor är 25 gånger långsammare än i andra länder i Asien och Stillahavs-området. Studien visar att bara 12 porcent av mobiltelefonabonnemang i Östtimor har 3G-accces, trots att nätet redan täcker 97 procent av befolkningen. Bara 25 procent av timoresiska människor använder internet regelbundet, ordentligt under värlsgenomsnittet på över 40 procent och genomsnittet i Asien-Stilla havet på 41,5 procent.

Källa: telecompaper och telecompaper

05 - Kampsportgrupper: risker, hot och möjligheter

Förra veckan krävde befälhavaren för Östtimors militär,-generalmajor Lere Anan Timur militära insatser för att bekämpa kampsportgrupper (Martial Arts Groups - MAGs). Även om MAG-våld utgör ett hot mot allmänhetens säkerhet, så misslyckas militära insatser att gå till botten med porblemens orsaker och skulle till och med kunna göra mer skada än nytta. För att förstå varför militära insatser inte kommer att lyckas, så undersöker den här bloggen på de underliggande trender som har lett till uppgången för MAG, de potentiella hoten och möjligheterna som MAG utgör och lösningar på dessa problem med ungdomsvåld.

Landets riskfaktorer

MAG:s måste förstås i ett sammanhang av flera demografiska, ekonomiska och politiska faktorer i Östtimor.

Den första är Östtimors ungdomspuckel. Landet är ett av de yngsta i världen med 70 % av befolkningen under 30 och 50 % under 18 år. Höga födelsetal betyder att denna trend troligen kommer att hålla i sig den närmaste tiden.

Trots att en ökande ungdomsmängd kan betyda mer dynamik ock innovation i ett land, kan det vara ett problem om ekonomin inte kan absorbera den nya arbetskraften. Detta leder till den andra faktorn: en brist på arbetstillfällen för timoresiska ungdomar. Östtimor lider av anmärkningsvärt höga arbetslöshetstal med bara en fjärdedel av av befolkningen i arbetsför ålder sysselsatt i den formella ekonomin. Data antyder att arbetslösheten blir värre och värre varje år, särskilt för unga människor som examineras från universitet och yrkesskolor. Så till exempel, av de 8.600 unga människor som fick yrkesutbildning 2017 hittade bara omkring 800 arbeten - mindre än 10 %. Mycket enkelt, det skapa inte tillräckligt många nya arbetstillfällen för att tillgodose den växande ungdomsbefolkningens behov. Det beror till inte ringa del på regeringens brist på investeringar i icke-olje-ekonomin.

Den tredje faktorn är Östtimors inadvekata utbildningssystem. Å ena sidan fortsätter för många elever att lämna skolan i förtid, i vissa fall därför att familen inte betonar betydelsen av utbildning. Å andra sidan så finner unga människor som går ut från universitet eller yrkesutbildningar ofta att de inte har de nödvändiga färdigheterna för de jobb som finns. Icke-timoresiska arbetare med rätt utbildning är således anställda på tjänster som skulle ha kunnat gå till inhemska arbetskraft. Ett utmärkt exempel är oljesektorn, där de flesta arbetena i Tas Man-projektet kommer att gå till utländksa tekniska experter och bara tillfälliga byggnadsarbeten till timoresiska arbetare - även om dessa också skulle kunna gå till utlänningar. Problemet är ett utbildningssystem med låg kvalitet som inte förbereder de studerande för kraven på arbetssyrkan.

Tillsammantaget har dessa trender resulterat i en befolkning av unga som, utan skolgång eller arbete att fylla sina dagar med och litet hopp för framtiden, naturligtvis kommer att söka andra former av social interaktion, stimulans, självrespekt och mening. MAG:s fyller alltså ett hål i ett samhälle format av brist på möjligheter för ungdomar. Lockelsen hos MAG:s ökas av dt faktum att det finns få alternativa gemenskaper såsom idrottslag, klubbar, frivilligorganisationer eller andra organisationer för unga personer.

Det är värt att notera att medlemskap i MAG:s inte är det enda sättet på vilket unga har reagerat på dessa trender. Organiserad brottslighet - inklusive smuggling, trafficking, olaglig trädavverkning och jakt - är ett lockande val för unga människor som söker både en inkomstkälla och ett socialt nätverk. Det är medlemskap i gäng. I själva verket, om man betänker myriaderna av olagliga organisationer som skulle kunna försöka rekrytera från en befolkning av arbetslösa och frustrerade ungdomar, skulle MAG:s kunna betraktas som relativt snälla.

Hot

Trots det så är MAG:s ett potentiellt hot mot Östtimors fred och säkerhet på minst tre sätt.

För det första, våldsam konkurrens mellan MAG:s kan leda till sårade och i vissa fall döda. Det är ett problem för de boende i vissa områden som rapporterar att de känner sig osäkra för att gå ut nattetid på grund av hotet från ungdomsvåld. Men det är mest ett problem för MAG-medlemmarna själva, som skulle kunna förlora livet på grund av en obetydlig dispyt. Fallet nyligen när en ung man dödades i ett bråk mellan MAG:s i Hudi Laran i Dili illustrerar den mänskliga kostnaden för organiserat ungdomsvåld.

För det andra, MAG:s kan visa sig vara användbara verktyg för opportunistiska politiker som vill underblåsa oro eller skapa kriser för sina egna politiska syften. Som många analytiker har konstaterat så var Östtimors kris 2006 inte en spontan explosion av våld; i stället riktade vissa politiker MAG:s att delta i plundring och andra former av kriminalitet som ett led i en uträknad politisk strategi med målet att minska förtroende för regeringen. Till och med i dag anvnder många ledare MAG:s för att öka valdeltagandet i sina valkretsar och skrämma väljare och motståndare. Så länge som det finns ett övermått av ungdomsorganisationer som verkar i skuggan av lagen, kommer politiker att manipulera dem för att uppnå sina egan mål på nationell nivå. Så existensen av MAG:s utgör indirekt ett hot mot Östtimors demokrati och politiska processer.

För det tredje, och mest relevant för generalmajor Leres uttalanden nyligen så kan själva rädslan för MAG:s framkalla kraftiga åtgärder från staten som undergräver laglydnaden. Östtimors konstitution säger klart att polisstyrkans (PNTL) roll är att upprätthålla ordningen medan militärens (F-FDTL) roll är att avvisa externa hot. Därför skulle varje militär åtgärd av F-FDTL mot MAG:s bryta mot lagen föra in på ett sluttande plan mot ökat militär inblandning i inrikes frågor. Som exempel runt om i världen visar så kan det, när militären en gång vidgat sitt mandat inrikes även när det gäller ett antaget nödläge, bli otroligt svårt att återställa det. Också polisen har ofta reagerat mot MAG:s med brutala metoder som alienerar lokalbefolkningen driver PNTL längre bort från dess uttalade strävan till lokalt arbete. I detta avseende är den största negativa följden av MAG:s kanske inte dera våld utan statens.

Det är viktigt att hålla oron över MAG:S under kontroll. Medan MAG:s utgör en utmaning, så demoniseras de ofta i den offentliga debatten och görs till ett större problem än de är. Trots allt är det bara 4 procent av poliserna som säger att MAG:s är det största hotet mot deras område. Ogrundad rädsla för MAG:s kan föra till militära och polisiaära åtgärder som skapar nya och större problem. Samtidigt, därför att militära åtgärder inte angriper de grundläggande ekonomiska och sociala orsakerna till medlemskap i MAG:s, maskerar de symptomen, men lämnar sjukdomen obehandlad.

Lösningar

Fundasaun Mahein (FM) anser att kampsportgruppernas våld måste angripas vid roten genom ekonomiska och sociala reformer snarare än militära medel. FM rekommenderar följande:

Det är viktigt att inse att MAG:s inte är problematiska i sig. Medan vissa MAG agerar som verktyg för våldsam konkurrens, kan utövandet av kampsport i sig vara en värdefull social funktion som ger unga människor ett hälsosamt utlopp för aggressioner och en känsla av kamratskap.

FM rekommenderar att regeringen antar en politik som tar itut med de negativa sidorna hos MAG:s medan den vidmakthåller den positiva sidorna hos dessa grupper. I synnerhet rekommenderar FM följande:

Slutligen så måste kampsportgruppers våld fortsätta att hanteras av PNTL i linje med riktlinjerna för lokalt polisarbete. Utom i fall med verkliga nödlägen - och MAG:s våld är inget nödläge - har F-FDTL:s roll aldrig varit och får aldrig bli att agera i inrikesfrågor.

För ytterligare detaljer i denna fråga var god kontakta:
Joäo Almeida, Acting Director, epost almeidamahein@gmail.com, telefon: +670 7756 1184, webb www.fundasaunmahein.org

Källa: Fundasaun Mahein

Februari

28 - EU har finansierat evakueringscentrum i Viqueque och stöder civilskydd i Östtimor

Díli. Det andra kriscentret byggt under Building Safety and Resilience in the Pacific (BSRP) invigdes den 26 februari i Viqueque. Evakueringscentret kommer att vara en säker tillflyktsort vid naturkatastrofer och kommer aockså ge Östtimors National Disaster Operations Center (NDOC) åtkomst till det indonesiska Meteorological, Climatological and Geophysical Agency's (BMKG) system för jordbävnings- och tsunamivarningar, vilket är viktigt för att minska följderna av sådana händelser när de inträffar.

BSRP är ett projekt på 19,37 miljoner euro finansierat av den Eurpeiska Unionen och genomförs av Secretariat of the Pacific Community of ACP countries (Afrika, Karibien och Stilla havet) med stöd av den timoresiska regeringen. 1.043.267 euro har investerats i Östtimor.

BSRP-projektet syftar till att stödja anpassning till klimatförändringar och stärka berörda myndigheters kapacitet för förberedelser inför och återuppbyggnad efter katastrofer i Stilla havsregionen. Projketet är i i sitt femte och sista år med byggandet av evakueringscentran i Suai och Viqueque och ett larmsystem för tsunami i Dili men också en utbildningskomponent, nämligen utbildning av 60 brandmän, och för att öka medvetandet bland unga människor med kampanjer i gymnasier.

Källa: Pressmeddelande/EU

14 - Två spännande och korta videoinslag om Östtimors kustvatten

Runt den östtimoresiska ön Atauro finns otroligt rika vatten. Klicka här för den korta videon.

Östtimoresiska fiskare har fått utbildning om fisksorter och regler för fångst. Klicka här för den korta videon.

Bägge videorna är fr&aaring;n Conservation International.

13 - Ramos-Horta: Präst som utnyttjat barn i Östtimor borde vara i fängelse

Den tidigare presidenten, premiärministern och utrikesministern, mottagaren av Nobels fredspris 1996, José Ramos-Horta intervjuades av Tempo Timor den här veckan.

Ramos-Horta säger att Östtimors myndigheter borde ha arresterat och fängslat den amerikanske präst som är anklagad för att ha förgripit sig sexuellt på barn i ett barnhem i enklaven Oecusse. Rättvisa måste skipas. Jag kommer inte att plädera för något annat. Det sade Ramos-Horta och betonade att han uttalar sig som en anlig medborgare.

I februari 2018 fick församlingen Societas Verbi Divini (SVD) uppgifter som anklagade Richard Daschbach, en amerikansk präst som öppnat Topu Honis Shelter Home på två ställen i Oecusse 1992, för sexuella övergrepp på minderåriga. De påstådda brotten ska ha ägt rum i barnhemmet för små barn i den isolerade bergsbyn Kutet.

SVD skickade omedelbart sin regionala överordnade till Oecusse för att föra Daschbach till Dili, östtimors huvudstad, och påbörjade undersökningar samt informerade Vatikanen, timoresisk polis och åklagare. Men i augusti 2018, avgick Daschbach plötsligt från SVD och återvände till Kutet för att leva i samhället där han begick övergreppen. Det är fel att är på den platsen, säger Ramos-Horta, som var förvånnad när han fick veta att prästen tillåtits återvända till Oecusse trots att det finns legala skäl för att hindra honom från att vara där och hålla honom.

Den tidigare presidenten vet inte varför myndigheterna inte vidtog dessa steg. Men de borde ha arreterat honom och satt honom i Becora (-fängelset). Så enkelt är det. Det finns så många människor i vårt fängelse för stöld av en ko, en buffel eller en get i avvaktan på rättegång, varför skulle inte han vara i häkte.

För närvarande finns det oro för att barnen som brukade bo i Topu Honis hotas för att hindra dem från att tala med polisen och åklagare om sina erfarenheter. Ramos-Horta säger att han inte varit informerad om sådana hot, men betonar att om dessa rapporter är sanna behöver offer och vittnen polisskydd. … Han varnar människor för att de om de hotar offer och vittnen också kommer att åtalas

Ramos-Horta säger att en samlad aktion behövs. Regeringen kan inte bara fördöma och visa sympati för barnen utan måste omedelbart se hur den kan hjälpa dessa barn. Ministeriet för solidaritet borde vara delaktigt i finansieringen av hemmet och biskopen skulle kunna skicka en kyrkokommission, företrädesvis bestående av nunnor, för att ta över administrationen av stället och börja ta hand om barnen. NGO:er som Fokupers och ALola stiftelsen skulle kunna tillfrågas om de kan stödja offren.

Det är inte första gången som Ramos-Horta hör om dessa missförhållanden. För ungefär fem år sedan fanns det trovärdiga indikationer om förfärliga förhållanden i hemmet. Jag fick höra att stället var smutsigt, barn misshandlades och det rådde brist på mat, säger Ramos-Herta och tillägger att han då mötte utlänningar som var entusiastiska och stödde hemmet. Utöver att agera i detta särskilda fall kräver Ramos-Horta av regeringen att den ska utforma en långsiktig strategi för att undersöka om det finns fler förekomstar av sexuella övergrepp av kyrkans folk i Östtimor. Över hela världen har detta slags missbruk av barn och till och med nunnor ägt rum, säger ahan och syftar på de många fall som har dragits upp i ljuset i Europa, Amerika och Australien de senaste åren.

Källa: Tempo Timor

08 - Återbefolkning av Östtimor

Du har åtta barn för att du vill ha sex.

Det var den logik som många unga kvinnor använde under Östtimors självständighetsdagar för nästan två decennier sedan. Familjeplanering var en fråga om enkel men tragisk aritmetik: familjerna hade fler barn med förväntningen att inte alla av dem skulle överleva.

Jacinta, en 37 år-gammal bonde från den staden Gleno i landets kafferika Ermera-distrikt, har sju barn. Fem lever fortfarande, säger hon. Hon bär den helsvarta klädsel som är sedvanlig för kvinnor som sörjer en nära familjemedlems död; en systere dog för några månader sedan. De svarta kläderna skulle normat bara bäras ett år, men för oräkneliga kvinnor i de första åren efter självständigheten har det svarta förblivit eftersom dödsfall kom i tät följd.

Enkel statistik öve spädbarnsdödlighet kan dölja vardagens realiteter. Det var 165 döda på 1.000 levandefödda under det sista decenniet av Indonesiens ockupation av Östtimor, ett av sex spädbarn. I ett land vars befolkning bara var omkring 750.000 vid den tiden såg många timoreser dessa tal som en direkt källa för sorg: ett förlorat barn kunde vara en brors- eller systerdotter, bror- eller systerson, en kusin, en släkting.

En babyboom efter självständigheten och ansträngningar att återbefolka familjer såg Östtimors födelsetal klättra till 7,77 barn per kvinna mellan 2000 och 2003, då världens högsta, enligt 2003-års folkräkning.

Återuppbyggnad av av familjer den 24 år långa ockupationens brutalitet med preventivmedel använda i det fördolda och med våld, vilket har betraktats som ett verktyg för utplåning av timoreser och hantering av de tragiska realiteterna av barnsjukdomar, begröänsad tillgång till mat och rent vatten samt låga vaccinationstal, var en avskräckande utmaning.

De knuffades mot stupet, men det timoresiska folket överlevde. Deras familjer uthärdade. Vad de nu behöver är stöd för att frodas.

Men hur hanterar du en befolkning, gör det möjligt för kvinnor att välja sin framtid och styra ett land på en väg mot välstånd med en komplicerad bakgrund efter en konflikt av fattigdom, förluster en hårsmån från utplåning?

En politisk väg efter självständigheten

Under månader efer att 2002 Förenta Nationernas övergångsstyre avslutats och Östtimor återgått till full självständighet arbetade Hälsoministeriets politikgrupp tillsammans med Förenta Nationernas befolkningsfond (United Nations Population Fund - UNFPA) för att ta fram landets första familjeplaneringspolitik.

Politiken erkände Östtimors ofördelaktiga placering i toppen av listan över världens födelsetal och den stora risken för mödradödlighet. Beslutsfattarna försöktre säkra att reproduktiva hälsotjänster var tillgängliga på ett effektivt sätt vid varje hälsovårdsinrättning ilandet inte bara för individuellt välbefinnande utan också för Östtimors hälsa som land.

Politiken grundar sig på rättigheter, frivillighet och moderation, säger UNFPA:s biträdande landsrepresentant, Domingas Bernado, som har arbetat för organet sedan det öppnade sitt Dili-kontor 2003. Den oberoende organisationen för att följa timoresisk utveckling, La'o Hamutuk, anser att politiken, som började gälla i mars 2004, är inkluderande, progressiv, konsultativ och omfattas av ledare i regeringen, civilsamhället och, avgörande, religonen.

Östtimors befolkning är till 98 % katolsk, och kyrkan spelar en viktig, inflytelserik och positiv roll i familjelivet och det sociala och kulturella livet. Trots att katolicism inte stödjer artificielle eller moderna metoder för födelsekontroll tillåtna, främjade och distribuerade enligt Östtimors politik, säger Bernado att lokala kyrkoledare respekterar att det är hälsoministeriets uppgift att främja utbildning och information om familjeplanering.

[Politiken] konsulterades brett, säger hon. Kyrkan sade inte nej. De kan inte förorda moderna metoder, men beiskopen [i Dili] sade att regeringen måste göra vad den förväntas att leverera..

Genom att främja familjeplanering har hälsoministeriet sett mödradödligheten halveras sedan självständigheten, avvärjt hundratals dödsfall årligen

Genom att främja familjeplanering har hälsoministeriet sett mödradödligheten halveras sedan självständigheten, avvärjt hundratals dödsfall årligen. Dess politik kräver att alla hälsovårdsinrättningar tillhandahåller reproduktionstjänster, omfattande bland annat rådgivning, och erbjuder fullständig och riktig information om preventivmetoder till klienterna.

I lokala hälsovårdskliniker, spridda i större byar i det huvudsakligen lantliga landet, måste de klinikanställda erbjuda fem metoder för födelsekontroll, utöver information om naturlig familjeplanering; injektioner, implantat, preventivpiller, kondom och pessar. Vid mindre hälsovårdsinrättningar i mer alägsna delar måstre injektioner, implantat och kondom erbjudas.

Bernado säger att UNFPA inventerar lagren årligen och det enda preventivmedlet som tillfälligtvis kan vara slut är kondomer, därför att klinikerna beställer dem efter behov, vilket ibland är litet när människor inte efterfrågar dem, förmodligen därför att en vanlig uppfattning är att människor som använder kondom är promiskuösa.

Trots detta förblir användningen av preventivmedel i Östtimor en av de lägsta i Asien-Stilla havsregionen med omkring 25 % av människorna som användare av någon form av preventivmetod. Som det visat sig är en politisk vilja att tillhandahålla dem inte tillräcklig utan djupare ändring av sociala inställningar.

Unga kvinnor lider brist på information

Enligt landets senaste nationella hälsoundersökning utförd 2016 säger mer än en tredjedel av sexuellt aktiva ogifta kvinnor att de vill tillämpa familjeplanering, men bara omkring hälften av dem har tillgång till det. Arbetare inom familjeplanering berättar för New Naratif att klinikerna får slut på varornna, en del säger att de har sett utgångan varor i landsorstkliniker medan en del rådgivare vägrar ogifta kvinnor preventivmedel och många kvinnor känner sig för blyga eller generade för att fråga och alltså inte gör det.

Det är ett särskilt betydande problem för tonåringar.

En kort kvalitetsrapport beställd av Östtimors regering, UNFPA och Plan International 2017 beskriver tonårsgraviditeter som det huvudsakliga skälet för tidiga giftermål i Östtimor och skriver att både tonårsgraviditeter och barnäktenskap skulle minska dramatiskt om unga människor hade bättre tillgång till omfattande sexualundervisning och sexualhälsovård.

Nästan en av fyra timoresiska kvinnor kommer att få ett barn innan de fyller 20 år och graviditeter föranleder tonårsäktenskap: befolkningsdata visar att de flesta timoresiska kvinnorna gifter sig och får sitt första barn samma år.

Trots att tonårsgraviditeter i Östtimor betraktas som ett hälsoproblem, mödradödlightene för mödrar mellan 15 och 19 år gamla är dubbelt så högs som för äldre mödrar, kan de inte behandlas åtskilt från den komplexa sociala och historiska betydelsen av att ha barn i Östtimor, särskilt i beaktande av historisk befolkningskontroll under indonesisk ockupation.

I ett sammanhang i vilket en del äldre kvinnors minnen av att ha fått sina reporduktiva rättigheter begränsade fortfarande är levande, vårdas barn, många kvinnor vill ha barn och en kvinnas första graviditet är något att fira.

Felisima, en 27-årig bonde från jordbruksorten Aileu i Östtimors bergskant, blev gravid när hon var 17, vilket ledde till hennes giftermål. I min by kan du inte vara tillsammans med en man om du inte är gift, sade hon.

Ogifta kvinnor har begränsad tillgång till familjeplaneringsinformation och många vet ingenting om sex eller fortplantning. De kan därför bli gravida genom en tillfällighet, viket sedan leder till giftermål och social uppmuntran att skaffa sig fler barn.

Den första gången jag hade sed var med min man, sade Felisima. Jag visste ingenting om sex innan dess, men eftersom min man bad mig om det, så gick jag med på det trots att jag var mycket rädd.

Hon har nu fyra friska barn och arbetar hårt i ett kvinnligt bondekooperativt för att försörja dem. Mina barns utbildning har nu förtur.

Jag lyckades dölja det för min familj

Sex och reproduktion inte vanliga samtalsämnen i de spocialt konservativa samhäälena i Östtimor. En timoresiskflicka kan börja träffa pojkar öppet i de sena tonåren, men starkt sammanhållna samhällen betyder brist på privatliv och sex före äktenskapet är ses med ogillande. Sexualundervisning förekommer i några, men inte alla, skolor. Den sker vanligen i biologiundervisningen på ett kliniskt, vetenskapligt sätt. En timoresisk tonårng kanske lär sig vad en äggledare är och växer upp med kunskapen att mensturation är normalt, förbinder inte nödvändigtvis köpet av sanitetsbindor i en kiosk med gaviditet, sex eller sexuell attraktion.

Jag visste lite om hur en baby kommer till men inte mycket, sade 19-åriga Natalia* till UNFPA-forskarna för rapporten om tonårsgraviditeter. Att fostra sin spädbarnsdotter ensam efter att hennes pojkvän övergett henne, när hon upptäckte att hon var gravid, slutade hon tidigt i skolan för att föda barnet.

Jag gick aldrig till en läkare eller någon konsultation, sade hon. Jag lyckades till och med dölja det för min familj. När jag fick värkar berättade jag för min far att jag hade ont i ryggen, men han upptäckte snart att jag fick ett barn. Hon fick barnet säkert och bor fortfarande hos sina föräldrar.

UNFPA-rapporten konstaterar att begränsad tillgång till preventivmedel, dålig kunskap om sex och reproduktion och minskad styrka i romantiska relationer betyder att unga kvinnor är utsatta för graviditeter innan de är redo. Rapporten fastslår att tonårsgraviditeteroch tidiga äktenskap har dåliga konsekvenser för många aspekter av unga människors liv, påverka deras hälsa, utbildning, anställningsmöjligheter och allmänt välbefinnande.

Flickor som vet lite om hur deras egna kroppar fungerar, inte har tillgång till preventivmedel och har pojkvänner som trycker på för att de ska gå längre än de i verkligheten vill - det är demänniskor som de som arbetar med familjeplanering i Östtimor säger att de är mest oroade för.

Reproduktivt val i fara

Sektorn utsattes för enskräckupplevelse i slutet av 2017, när tidigare hälsoministern Maria do Céu Sarmento Pina da Costa begärde en översyn av 2004-års familjeplaneringspolitik.

De var oroade över ordet individ; individer kan få tillgång till familjeplaneringsmetoder, säger hälsoministeriets programansvariga för familjeplanering Auria Celina Martins da Cruz till New Naratif. Vem avses? Kan mycket unga barn få tillgång till preventivmedel? Så vi ändrade det [i utkastet] till kaben-na’in [gift person] och vuxen.

Medan avsikten var att klargöra att familjeplanering är tillgänglig för vuxna, så orsakade användningen av det till synes retriktiva ordet kaben-na’in oro i vissa kretsar i Dili. Civilsamhället och ideella organisationer uttrycket oro för att en sådan uttrycklig referens till gifta personer skulle begränsa tillgången till preventivmedel för unga och ogifta.

[Detta kommer] förneka timoresiska kvinnor och flickor deras fundamentala mänskliga rättigheter att fatta beslut om och ha kontroll övers sina egna kroppar och riskerar att allvarligt skada flickors hälsa

Policyn utesluter fullständigt de unga och ogifta wilket inte bara kommer att förneka timoresiska kvinnor och flickor der s fundamentala mänskliga rättigheter att fatta beslut om och ha kontroll övers sina egna kroppar utan kommer att föreviga seden med barnäktenskap och riskera att allvarligt skada flickors hälsa, sade Fatima Soares, vice landsdirektör för Plan International i Östtimor, ie n artikel publicerad på organisationens webbplats i augusti 2017.

Andra som arbetar med familjeplanering har privat till New Naratif uttryckt liknande tvivel över policyutkastets avsikter.

Utöver att använda ett ord som uttryckligen refererar till gifta personer, så favoriserar utkastet till 2017-års politik också den naturliga Billingsmetoden som den primära formen som preventivmedel i Östtimor med argumentet att den respekterar traditionella, kulturella och religiösa trosuppfattningar. Billingsmetoden omfattar identifiering av mönster - som att följa livmoderhalsslemmet - för att avgöra en kvinnas fertilitet, men bevisen för dess effektivitet är oklart.

Enligt den nuvarande politiken anses alla preventivmetoder lika. 2017-års policyutkast - förordat av mer konservativa regeringsmedlemmar - skulle få hälsovårdare att främja Billingsmetoden framför andra. Kvinnor som går till kliniker och hälsovårdscentraler skulle då få det ännu svårare att få tillgång till andra evidensbaserade former av födelsekontroll.

En gräsrotskampanj startades snabbt, dåvarande hälsovårdsministern Rui de Araújo uppvaktades och utkastet stoppades när regeringen vacklade inför ett val. De Araújos Fretilin-parti förlorade makten i maj i år [2018]; trepartikoalitionen som regererar landet har kämpat för att få flera ministerutnämningar - inklusive den av hälsovårdsminister - godkända av presidenten, som har avvisat nio kandidater på grund av misstänkt korruption. Policyutkastet förblir utan godkännande och de Araújo utfärdade i slutet av 2017 ett cirkulär som bekräftade att 2014-års policy fortfarand gäller. Eftersom landet fortfarande är utan hälsovårdsminister, så är policyns framtid osäker.

Dr Bernardo, från UNFPA, säger att panik är onödig och upprepar att policyn inte kommer att ändras. Det verkliga problemet är inte policyn, policyn är mycket stark, säger hon om 2004-års program. Nu är utmaningen varorna.

UNFPA, säger hon, arbetar nära med hälsovårdsministeriet för att hjälpa regeringen att upphandla injektioner och mekaniska medel för att tillgodose den växande efterfrågan på preventivmedel. Sedan 2015 har organisationen också genomfört ett omfattande utbildningsprogram för hälsovårdsarbetare inom primärvården i hela landet för att säkra att preventivmedel tillhandahålls med rådgivning.

UNFPA:s första aktivitet i Östtimor 2003 var att hjälpa det drabbade landet att genomföra sin första folkräkning, att räkna varje medborgare i det nyligen självständiga landet. När berättelsen om landet ändras från konflikt och lidande till nationell enhet för utveckling kommer berättelsen om reproduktion kanske också ändras från ersättning av en befolkning till att förverkliga medborgerliga rättigheter, påskynda mänsklig och ekonomisk utveckling samt skydda och ge Östtimors kvinnor större kraft.

* Namnet har ändrats för att skydda identiteten.

Sophie Raynor äre frilansskribent i Dili intresterad av gender- och ungdomsfrågor samt politik i Sydostasien. Hon finns på Twitter, @raynorsophie.

Källa: Sophie Raynor/New Naratif

Januari

11 - De 5 länderna med största budgetunderskotten

Medan 2008-års finansiella kris resulterade i att ett antal europeiska länder hade budgetunderskott, så bleknade dessa till obetydlighet jämfört med länderna med de största underskotten i världen.

Enligt CIA:s World Factbook estimates for 2017 så var det bara 47 av 222 länder som inte hade budgetunderskott.

Tyvärr ligger Östtimor sämst till!

 1. Östtimor 75,7 % av BNP - Östtimor, den östra halvan av ön Timor, är ett mindre känt land som ligger knappt 600 km från Australiesn norra kust. Efter en ofta våldsam 25-årig ockupation av Indonesien blev Östtimor 2002 den första suveräna staten att erkännas av FN i det 21:a seklet.
  De ekonomiska utsikterna var lovande i de första åren efter självständigheten med en BNP tillväxt på 64,1 % 2004. Men sedan 2012 har utvecklingen visat sig vara mycket omväxlande med en minskning av BNP med 26 procent 2014 innand BNP ökade med 20,9 procent det följande året. Med uppskattade intäkter på 300 miljoner dollar jämfört med utgifter på 2,4 miljarder noterade World Factbook Östtimors underskott till 75,7 % av BNP 2017.
 2. Kiribati 64,1 %
 3. Venezuela 46,1 %
 4. Libyen 25,1 %
 5. Brunei 17,3 %

Källa: Michael Newell/World Finance

03 - Nytt år

Än så länge har vi inte skrivit några notiser från 2019. Notiser från föregående år når du via länkarna högst upp på sidan.