Krokodil

Östtimor
Nyheter

Ändrad
Tommy Pollák

Östtimorkommittén
Råsundavägen 24, 2 tr c/o Jonsson
169 67 SOLNA
Tel. 08-33 62 47
Postgiro 1 81 92-5
E-post info@osttimorkommitten.se
Till hemsidan

2006 (Klicka här för 2005, här för 2004, här för 2003, här för 2002, här för 2001, här för 2000, här för 1999, här för 1998 och här för 1997)

Januari - februari - mars - april - maj - juni - juli - augusti - september - oktober - november - december

December

28 - FN-polis i alla 12 distrikt valförberedelse

New York. Förenta Nationernas polis har nu stationerats i Östtimors 12 distrikt utanför Dili för att bidra till att få ett slut på gängvåldet och för att ge säkerhet åt de valexperter, som hjälper till med förberedleserna för nästa års val, sade FN-sändebudet idag, när han betonade världsorganisationens insats för valen.

Generalsekreterarens särskilde utsände för Östtimor, Atul Khare, talade vid den sista presskonferensen för året och sade att Förenta Nationernas integrerade uppdrag i Östtimor (UNMIT) kommer att samarbeta nära med folket och myndigheterna för att säkra fria och rättvisa val.

"UNMIT har också skickat valexperter i alla distrikt", sade han.

...

Källa: FN

22 - Före detta indonesiske överbefälhavaren Wiranto grundar nytt parti

Den före detta indonesiske överbefälhavaren pensionerade generalen Wiranto deklarerar att hans nya parti ska delta i valen 2009 med stöd av andra toppmilitärer.

Wiranto har lämnat sitt uppdrag som rådgivare till det största partiet, Golkar, för att grunda partiet Hanura, den lokala akronymen för folkets samvete.

Den 59-årige pensionerade generalen var Golkars ende presidentkandidat i valet 2004 i vilket han kom på tredje plats efter vinnaren Susilo Bambang Yudhoyono och tidigare presidenten Megawati Soekarnoputri.

Bland grundarna av Hanura-partiet finns också förre flottchefen Bernard Ken Sondakh, förre arméchefen Subagyo och förre vice överbefälhavaren Fachrul Razi.

Källa: Xinhua

22 - Boom - men pengarna stannar inte kvar i Aceh

Banda Aceh. Två år efter flodvågskatastrofen som dödade en tredejdel av stadens befolkning och raserade en stor del av alla byggnader och vägar, råder ekonomisk boom i Banda Aceh.

Så långt rubrik och ingress i dagens artikel i Dagens Nyheter. Läs hela den intressanta artikeln om hur lite av de stora resurser kommer invånarna i Aceh tillgodo.

Källa: Torbjörn Petersson/DN

21 - Heder åt Caicoli

Läs tumbleweeds blogg den 21 december med bilder om resultatet av våldet i Dili.

21 - Rebelledare träffar överbefälhavaren för fredssamtal

Dili. Rebelledaren major Alfredo Reinado höll fredssamtal i Dili idag med befälhavaren för Östtimors försvar, Taur Matan-Ruak, och diskuterade säkerhetsläget i landet.

Reinado vill ha rörelsefrieht för sig för att kunna samarbeta i sökandet efter en lösning av oron i Östtimor.

Om det övergripande säkerhetsläget sade majoren: "Det är för tidigt att tala om det."

Mötet hölls i Östtimors försvarshögkvarter i Tasi Tolu, 6 kilometer väster om Dili. Australiska trupper säkrade mötesplatsen. Reinado kom till mötet i en av de australiska truppernas helikoptrar och eskorterades av australiska soldater.

En australisk källa sade att det snart kommer att bli en till samtalsomgång mellan rebellen och militära ledare.

...

20 - Ur UNMIT:s dagliga mediabevakning

...

Politiskt godtar oppositionen inte vallagen och valkommissionen

Det demokratiska partiets (PD) talesperson Rui Menezes sade igår i parlamentet att oppositionen inte erkänner lagarna om parlamentsvalen och den nationella valkommissionen (National Electoral Commission - CNE) politiskt därför att nåot samförstånd aldrig nåddes. "PD, PSD, ASDT, PNT, UDT och PPT som oppositionspartier intar positionen att vi inte medverkar till vallagen och lagen om den nationella valkommissionen och vi har gjort klart att vi politiskt inte kommer att erkänna lagarna om CNE och valen överhuvudtaget." Den grundläggande frågan i vilken samförstånd inte kunde nås, fortsatte Menezes, var frågan om valorganen CNE och STAE. (Timor Post)

...

Källa: UNMIT Public Information Office

Källa: Japan Economic Newswire

20 - Återuppbyggnaden i Aceh går långsamt

Ingen bor längre i tält, men många bor kvar i baracker utan elektricitet och vatten. DN:s Torbjörm Petersson har besökt Acehprovinsen i Indonesien två år efter tsunamin. 80 mil av kusten förstördes och en halv miljon invånare blev hemlösa i Acehprovinsen.

Tillsammans med en liten bild "Två år efter tsunamin" är ovanstående första sidans introduktion till nästan ett helt uppslag i dagens nummer av Dagens Nyheter.

Acehs fiskare bygger vågbrytare för att hindra ny flodvåg, så lyder huvudrubriken.

Läs hela artikeln på DN:s webbplats.

Källa: DN

19 - Ur UNMIT:s dagliga mediabevakning

...

Lagförslag 26/2006 om parlamentsval godkänt

Igår godkände parlamentet lagförslag 26/2006 om parlamentsval. Oppositionspartierna har kommit överens med Fretilin-partiet om följande punkter:

  1. i varje grupp på fyra personer måste det finnas en kvinnlig kandidat;
  2. 5 % röster har reducerats till 3 % för en plats i parlamentet;
  3. medlemmar av F-FDTL kan lämna sina röster men de får inte gå till vallokalerna i uniform;
  4. rösträkningen kommer att göras i de lokala vallokalerna, men om det regnar, så kan rösterna transporteras till distrikten och räknas där.
(TVTL and Radio)

200 flyktingar har flyttat till tillfälliga bostäder i det forna kinesiska konsulatet

Över 200 internflyktingar, som har flyttat till tillfälliga bostäder i det forna kinesiska konsulatet, har klagat över att de inte har vatten och elektricitet. De sade också att regeringen skickat dem till området, men att det inte är lämpliga förhållanden för dem att stanna i. Men, tillade de, säkerhetsarrangemangen i de nya bostäderna är bättre än i de tidigare lägren. (TVTL and Radio)

...

Källa: UNMIT Public Information Office

18 - FN:s budgetkommitté rekommenderar 170,2 miljoner USD för uppdraget i Östtimor

Sextiförsta generalförsamlingen, femte kommittén, 34:e mötet

Den femte kommittén (administration och budget) rekommenderade i morse att generalförsamlingen auktoriserar upp till 170,22 miljoner USD för upprättandet av Förenta Nationernas integrerade uppdrag i Östtimor (United Nations Integrated Mission in Timor-Leste - UNMIT) under perioden från den 25 augusti 2006 till den 31 mars 2007.

Enligt ett resolutionsförslag som antogs enhälligt omfattar uppdraget 34 militära förbindelseofficerare, 1.608 poliser, 480 anställda utlänningar, 1.075 anställda östtimoreser och 380 FN-voluntärer samt 22 tillfälliga assistenttjänster. Generalsekreteraren skulle få fullmakt att finanisiera högst 22 tillfälliga assistenter i högkvarteret för att stödja uppdraget från de för uppdraget avsatta medlen.

Den femte kommittén behandlade också en rapport om uppskattningar för särskilda politiska uppdrag, kontor och andra politiska initiativ som har godkänts av generalförsamlingen och/eller säkerhetsrådet... Hon påminde också om att det under 2006 fanns 29 särskilda uppdrag, men att FN:s kontor i Östtimor (United Nations Office in Timor-Leste - UNOTIL) under året omvandlats till ett fredsbevarande uppdrag.

...

Kommittén antog sedan enhälligt resolutionsförslaget om finansiering av UNMIT.

Källa: United Nations, Department of Public Information - News and Media Division - New York, [Utdrag om Timor, det fullständiga dokumentet, General Assembly GA/AB/3784, finns på http://www.un.org/News/Press/docs//2006/gaab3784.doc.htm]

18 - David Dare Parker: En återkomst till Östtimor

Starka svart-vita fotografier från 1999 och färgbilder från juni 2006: http://www.warshooter.com/node/578.

Kommentar (från den som lagt upp notisen på listan) - Det är en skam att så här långt efteråt och med så mycket bevis genom otaliga rapporter, officiella och inofficiella, över den indonesiska militärens planering och deltagande i våldet 1999 att ordet "rötägg" (rogue elements) fortfarande används för att beskriva TNI:s dåvarande aktioner. John M. Miller, National Coordinator, East Timor & Indonesia Action Network (ETAN)

East Timor 1999 -2006 David Dare Parker °SOUTH / On Asia Images

Mitt arbete i Indonesien är ett perfekt exampel på den sorts projekt jag tycker om att ta på mig, berättelser inom berättelser som tillsammans formar ett arbete. Under det gångna decenniet har jag bevakat den indonesiska arkipelagens extremer av fattigdom och rikedom, korruption, spänningar, den etniska och kulturella mångfalden av dess människor och och historiska händelser, så som Suhartoregimens fall efter 32 år vid makten och återuppståndelsen av ett land med Östtimors röstning för självständighet. Jag hade inte återvänt till Östtimor efter att ha bevakat våldet där 1999. Östtimors folk hade då visat utomordentligt mod, när de röstade för att bryta sig loss från Indonesien, trots våldet och mordbränderna som drabbade dem från härjande pro-indonesisk milis och rötägg inom den indonesiska militären. Vid min återkomst i juni 2006 var det som om inget ändrats. Dilis byggnader brann igen och över 100.000 flyende människor tog skydd i tillfälliga flyktingläger för att undgå våldet. I januari 2006 hade en grupp soldater blivit avskedade av den dåvarande premiärministern Mari Alkatiri efter att de hade protesterat mot regional diskriminering och regeringskorruption. Det inspirerade så småningom yngre officerare i de östtimoresiska försvarsstyrkorna (F-FDTL) att bryta med armékommandot och ta med sina vapen. En eldstrid mellan rebellerande soldater ledda av major Alfredo Reinado och F-FDTL störtade Östtimor i kaos. Landet såg ut att vara på randen till inbördeskrig när människor från landets östra del (betraktade som lojala med Alkatiris Fretilin-regering) anfölls av hotfulla gäng från den västra delen. Egendom förstördes och familjer tvingades fly för sina liv. Trots att han hävdade att anklagelser om korruption inte var något annat än ett kuppförsök av Fretilin-fientliga krafter, tvingades Alkatiri av trycket att få skulden för Östtimors problem att avgå.

Se också hans webbplats http://www.daviddareparker.com/.

Källa: David Dare Parker: En återkomst till ÖsttimorWarShooter, en portal för fotografer som bevakar konflikter, kriser och katastrofer

17 - En dödad i gängstrid

Hundratals gängmedlemmar slogs med pistoler och machetes i Östtimors huvudstad Dili idag, sade myndighetspersoner och vittnen, och det resulteradet i ett dödsfall och två sårade.

En ung man sköts till döds nära stadens största moské, förmodligen av en medlem i ett rivaliserande gäng innan FN-polis ingrep, sade FN-polisens taleskvinna Monica Rodrigues.

Det var det senaste våldsutbrottet i ett land med knapp en miljon invånare i vilket oroligheter dödat dussintals och störtat regeringen tidigare i år.

Utländsk fredsbevarande trupp återställde relativt lugn i juni, men sporadiska våldsutbrott har orsakat mer än ett dussin dödsfall de senaste veckorna.

"Vi vet att ett skjutvapen sågs i mängden", sade FN-polisens taleskvinna Monica Rodrigues. "Skjutvapnet användes för att skjuta en medlem i ett rivaliserande gäng."

Hon förnekade påståenden från ett vittne att FN-polisen hade skjutit gängmedlemmen.

Raimundo do Reis Pinto, 20, sade att han såg FN-polis från Bangladesh "skjuta min bror", men Rodrigues förnekade att polisen var på platsen, när skotten avlossades.

Polisen utreder skottlossningen och hon kunde inte säga om de hade använt skjutvapen.

Chefen för Dilis nationella sjukhus Zony Santos sade att en man hade dött av skottskador efter ankomsten till sjukhuset och att två andra var sårade.

...

Källa: AP

15 - Premiärministern kräver omedelbar betalning av skulder

I ett överraskande besök på finansavdelningen i planerings- och finansministeriet i morse krävde premiärminister José Ramos-Horta en rapport, som förklarar varför regeringen inte har betalat räkningar från ett antal bolag i Dili - en del från 2004, och att dessa skulder betalas omedelbart.

Ramos-Hortas ultimatum tillgodoser det löfte han avgav, när han svor eden som premiärminister i juli och sade att han skulle "undersöka klagomålen över att regeringen inte betalar räkningar".

I en vänskaplig och uppriktig diskussion med chefen och vicecefen för finansavdelningen fick premiärministern tjänstemännens förklaring för mycket för stora förseningarna med att reglera skulderna.

"Det verkar som att det finns ministerier som ber om tjänster från den privata sektorn utan att ha budget för sådana utgifter", sade premiärministern. "Det orsakar naturligtvis problem och fördröjningar i finansavdelningen. Hur kan de behandla en betalning om det inte finns medel avsatta?"

"Jag har bett finansavdelningen att inom en vecka rapportera alla ministerier och institutioner, som har gjort fel, och jag kommer att diskutera frågan med de ansvariga ministrarna", sade Ramos-Horta.

Premiärministern sade att det inte är den privata sektorns fel och att de inte borde straffas.

"Jag har instruerat finansavdelningen att omedelbart reda ut härvan och betala räkningarna."

"Den privata sektorn och entrepenörerna är ett oumbärlig element i vårt land. De tillhandahåller tjänster och de borde betalas punktligt", sade han.

För ytterligare information var god kontakta: