2018

(Klicka här för 2017, här för 2016, här för 2015, här för 2014, här för 2013, här för 2012, här för 2011, här för 2010, här för 2009, här för 2008, här för 2007, här för 2006, här för 2005, här för 2004, här för 2003, här för 2002, här för 2001, här för 2000, här för 1999, här för 1998 och här för 1997)

Januari - februari - mars - april - maj - oktober - november - december

December

28 - Prabowo säger att eliten inte förstår uppoffringarna gjorda av timoresisk proindonesisk milis

Jakarta. Prabowo Subianto, som hoppas bli president, säger att eliten i Jakarta inte förstår det indonesiska folkets kamp för att försvara den indonesiska statens suveränitet, vilket också omfattar den tidigare proindoneisiska milisens i Östtimor kamp.

Det här framfördes av Prabowo när han träffade tidigare proindodnesiska miliser från Östtimor och veteraner från den militära operationen Seroja i augusti 1975, när indonesiska trupper invaderade Östtimor. Mötet ägde rum i Atambua, huvudorten i delprovinsen Belu i provinsen East Nusa Tenggara, som ligger i indonesiska Västtimor, torsdagen den 27 december 2018.

Många i eliten i Jakarta förstår inte kampen och uppoffringarna som våra bröder i armén gjorde. Än mindre era uppoffringar eller det indonesiska folkets annorstädes, sade Prabowo i ett skrivet uttalande från Prabowo-Sandiaga Media Team Centre.

Prabowo hävdade att han länge har dröjt med att besöka Atambua för att träffa sina tidigare vapenbröder. Först nu har partiets Greater Indonesia Movement Party (Gerindra) ordförande varit i stånd att komma och minnas gamla tider med sina gamla kamrater.

Jag ser gamla kamraters ansikten, kamrater som kämpade under den rödvita [nationella] flaggan och jag förstår att era uppoffringar var enorma och er kamp verkligen utomordentlig, sade Prabowo, som tjänstgjorde i fyra omgångar i Östtimor när han fortfarande var aktiv i ABRI [Indonesiens väpnade styrkor, nu TNI].

Prabowo sade att han var stolt över vanliga indonesiska människors lojalitet i Östtimor, människor som nu har flyttat till och bor i Atambua. Prabowo lovade att ge det indonesiska folket rättvisa och välstånd.

Den här kampen var inte bara prat utan uppoffringar som realiserades i konkreta handlingar för NKRI. Och jag kommer att fortsätta att kämpa för er, sade han.

En bön för fallna hjältar

Utöver mötet med sina gamla kamrater i Atambua ägnade Prabowo tid för att berziarah [göra ett vallfartsbesök på heliga platser] Joao Tavares, som var befälhavare för den östtimoresiska proindonesiska milisen, grav på begravningsplatsen för Serojas hjältar i Atambua.

Prabowo strödde blommor på Tavares grav och skakade hand med Tavares familjemedlemmar, som väntade på honom framför graven. Prabowo, bad också hängivet och vördnadsfullt en bön för andra nationella hjältar begravna på begravningsplatsen Seroja.

Vi måste minnas våra hjältars tjänster. De hade modet att offra sina själar och sina kroppar för att försvara nationen och staten Indonesien. Och deras nationalistiska anda måste bli ett exempel att följas av alla indoneser, sade Prabowo.

Efter ziarah skakade den tidigare befälhavaren för de tidigare specialstyrkorna Army Special Forces (Kopassus) med invånare i Atambua, som var vid begravningsplatsen Seroja. Prabowo tog till och med upp ett barn vars föräldrar hade tagit med det till begravningsplatsen för att träffa honom.

Häpnadsväckande, vad heter du nak [barn]? När du växt upp måste du bli en hjälte för dina föräldrar, för din nation och ditt land, sade Prabowo, när han höll barnet.

Under sitt besök i Atambua var Prabowo åtföljd av ledare för sin presidentvalskampanj, bland andra Farry Djemi Francis, Hashim Djojohadikusumo och Sugiono.

Noter

2003 åtalade Förenta Nationernas särskilda brottsenhet i Östtimor den tidigare milisbefälhavaren Joao Tavares -den högste ledaren för proindonesiska milisstyrkor i Östtimor - för illdåd begångna före och efter en av FN stödd omröstning om självständighet från Indonesien i augusti 1999.

[Översättning från indonesiska av James Balowski. Originalets rubrik är Prabowo Singgung Elite Jakarta di depan Pejuang Timor Timur.]

Källa: (arh)/CNN Indonesia

19 - Elektroniskt betalningssystem startar i Östtimor

Östtimors första elektroniska banksystem utvecklat av det portugisiska bolaget Sociedade Interbancaria de Serviços (SIBS), kommer till att börja med att användas av två avlandets fem kommersiella banker rapporterar Östtimors centralbank (BCTL).

Systemet vi startar idag representerar den östtimoresiska banksektorns löfte att skapa ett modernt betalsystem för att hjälpa allmänheten att göra sina transaktioner effektivare, sade BCTL:s vice direktör Venâncio Alves Maria enligt den portugisiska nyhetsagenturen Lusa.

SIBS kontrakterades av Östtimors centralbank för att utveckla det första elektroniska interbanksystemet som ska låta alla landets bankers kunder använda samma nätverk.

Byggt för att användas på fyra språk, portugisiska, tetum, engelska och indonesiska kommer systemet att göra det möjligt, när det är fullt utbyggt, hantera transaktioner och betalningar på uttagsautomater, butikskassor och mobiltelefoner.

Systemet kommer till att börja med hantera kunder till den portugisiska banken Banco Nacional Ultramarino och den indonesiska banken Mandiri, arbetet för att också hantera den timoresiska banken Banco Nacional de Comércio de Timor-Leste (BNCTL) och Bank Rakyat Indonesias (BRI) kunder pågår fortfarande.

Nätverket täcker både uttagsautomater och butikskassor, vilket ger tillgång till de viktigaste banktransaktionerna enligt information från BCTL, och kommer alltefter att godta Visa-kort och andra kort, bland andra MasterCard och UnionPay.

Projektet omfattar också hopkoppling mellan teleoperatörerna (Timor Telecom, Telemor och Telkomcel) för utveckling av Mobile Money-systemet.

Källa: macauhub

15 - Timoresiska bussar strejkar mot regeringsförslag om fler licenser

Dili. Minibussarna i Östtimor kollektivtrafiknät har strejkat i tre dagar mot regeringens beslut att öka antalet licenser på en marknads som de menar är mättad och med låga inkomster.

Vi kan inte fortsätta, det finns en mängd microletes (ett namn under vilket minibussarna är kända) och få passagerare och regeringen vill komma in, protesterar Lusa Egas Ximenes da Costa, förare och talesperson för demonstranterna i stadens centrum.

Många av microletterna har stått två dagar på parkeringsplatserna vid Dili Convention Center i den östtimoresiska huvudstaden, där förare som kritiserar regeringens brist på en politik för sektorn nu är samlade.

Förarnas information är att regeringen kommer att utfärda ytterligare fem licenser för var och en av de 12 linjer som finns i den timoresiska huvudstaden.

Bara i Dili, där den enligt folkräkningen 2015 bor omkring 280 tusen människor, finns det 981 microletter i trafik, enligt demonstranterna.

Direktören för Transport och kommunikation, Joanico Gonçalves, sade till Lusa att myndigheterna redan hade mött förarna och förklarade att det fanns viss förvirring om tolkningen av regeringens mål.

När vi gjorde en undersökning på vägarna, så ville vi ök med en eller två microletter beroende på linje, men först efter en noggrann analys av passagerare och annat, förklarade han.

Regeringen vill gå igenom saken och periodiskt bestämma huruvida licenserna ska bli fler eller inte, sade han.

Joanico Gonçalves förklarade att regeringen har bett förarna att avsluta protesten, så att inom några dagar och i dialog en lämplig lösning kan hittas.

De här förarna får en lön på 150 dollar (132 €) i månaden och de betalar 25 dollar per dag av biljettintäkterna till ägaren.

Målade enligt linjen de trafikerar är microletterna små bussar med två säten fram bredvid föraren, och två bänkar längs sidorna på fordonet.

Som mest - och inräknat t som hänger på dörren - tar varje buss 15 passagerare. Antlaet kan vara högre i högtrafik, när kvinnor sitter i varandras knän.

Tracey Morgan, sedan länge boende i Dili som ofta använder microletter, erkänner att protesterna kan vara överdrivna och förklarar att vissa tider på dagen och på vissa linjer finns det fler passagerare än tillgängliga platser.

I högtrafik måste vi vänta på tre eller fyra för att få plats, sade han till Lusa.

Källa: Macau News Agency/Lusa

12 - Presidenten lägger in sitt veto mot ändringar i oljelag

Östtimors president har lagt in sitt veto mot en rad ändringar av lagen om oljeutvinning, som avser finansiering av köpet av två andelar i konsortiet som äger Greater Sunrise-fältet, sade presidenten i ett uttalande.

Francisco Guterres Lu-Olo, som talade i presidentpalatset i Dili, presenterade fem skäl för att rättfärdiga beslutet att lägga in sitt veto mot förslaget, och ifrågasatte sådana aspekter som slopandet av kravet på ett förhandsgodkännande av revisorerna, de föreslagna ändringarnas retroaktivitet och ledamöternas brist på kunskap när de röstade om ändringarna i fråga.

Citerad av den portugisiska nyhetsagenturen Lusa, konstaterade presidenten också en önskan att undvika överdriven utökning bruket och reglerna för direkta investeringar av oljfonden med ändringar som skulle kunna förvränga eller minska skillnaden mellan finansiella och andra tillgångar.

Östtimors konstitution förutser att vid ett veto från presidenten förslaget ska förslaget återremitteras till parlamentet som inom 90 dagar ska bekrtäfta det med en absolut majoritet och sedan skicka tillbaks det till presidenten som sedan måste godkänna det inom åtta dagar.

Vetot påverkar de överenskomna köpen av de 30 % ägda av ConocoPhillips och de 26,56 % ägda av Shell i Greater Sunrise-fältet, för vilka Östtimor har förpliktigat sig att betala 350 respektive 300 miljoner US-dollar.

Bägge överenskommelserna, den första i oktober med ConocoPhillips och den andra i slutet av november med Shell var beroenden av godkännande av den östtimoresiska regeringen och parlamentet liksom övervakande myndigheter.

Konsortiet för Greater Sunrise-fältet i Timorhavet leds av australiska Woodside, som äger 33,44 % av kapitalet, och dessutom ingår ConocoPhillips (30 %), Shell (26,56 %) och Osaka Gas (10 %).

Greater Sunrise-fältet innehåller uppskattningsvis 5,1 biljoner kubikfot gas och ligger i Timorhavet ungefär 150 kilometer sydost om Östtimor och 450 kilometer nordväst om Darwin i Australien.

Källa: macauhub

07 - Småbussarna i Dili

När du sett 2 minuter av videon https://www.youtube.com/watch?v=t_kjDRP-HKY vet du precis hur du ska ta dig fram i Dili.

Källa: Adam Constanza

05 - Timoresisk konst i Italien

Vi har nöjet att få tillkännage en utmärkt och unik utställning med samarbete av tre timoresiska konstnärer/ambassadörer, som pågår den här veckan i Viterbo i Italien i konsthallen Il Cosmonauta.

Tony Amaral, Cesário Lourdes och Etson Caminha är bland de ledande i samtidskonsten i Östtimor.

Utställningsaffisch

Väggarna i Il Cosmonauta är dekorerade med oljemålningar av Cesar, screentryck av Tony och bläckteckningar av Etson. Traditionella handvävda band, kända som tais, är också utställda, vilket bidrar med ytterligare ett vackert och autentiskt traditionellt element till utställningen.

Vernissagen såg Cesar och Tony måla på plexiglas belyst bakifrån på scenen till musik improviserad av Etson och Yohan York, en amerikansk artist, som har samarbetat musikaliskt med Etson sedan 2003. Mottagandet hos det fullsatta huset va entusiastiskt Många av målningarna såldes, men kommer att finnas kvar i utställningen tills den stänger den 10 december.

Avslutningskvällen kommer att innehålla ett längre musikprogram med Etson och hans häpnadsväkande instrumentsamling, med bland annat en traditionell timoresisk lakadou. Han får sällskap med Yohan som spelar trumpet och percussion samt de lokala musikerna Mauro Tavernelli på gitarr och Andrea Seki på harpa.

Utställningen kommer att vara öppen till den 8 december. Il Cosmonauta finns på Via dei Giardini 11 i Pianoscarano, Viterbo.

Det finns en Facebook-sida för avslutningen som kommer att strömma fredagens händelser Timor-leste: Immagini e Suoni da una Terra Sconosciuta.

De timoresiska artisterna har hittills besökt många av Roms monument och de kommande dagarna kommer de att fortsätta att besöka gallerier och historiska platser i området.

Utställningen och tillställningarna har möjliggjorts av generöst stöd från Gabriela och Luca Gansser, Ros Dunlop, Jill Forsyth, lokala vänner och artister samt de anställda på Il Cosmanauta.

Källa: Gabriela Gansser

03 - Borrning vid Bayu-Undan klar

USA-jätten ConocoPhillips har avslutat ett kompletterande borrningsprogram vid Bayu-Undan-fältet i Timorsjön 500 km norr om Darwin i Australien..

Joint venture-partnern Santos bekräftad i måndags att programmet för att borra tre hål har avslutats billigare än planerat enligt budget och före tidplanen.

Den här borrningskampanjen har varit mycket framgångsrik och gett goda undervattensresultat till en kostnad omkring 40 % under budget och det sista hålet klart mer än tre månader före tidplanen, sade Santos verkställande direktör Kevin Gallagher.

Santos har rapporterat att det tredje hborrhålet har börjat leverera gas

Programmets framgång betyder att vi levererar större produktion av kondensat och ökad kapacitet.

Borrningsprogrammet bestod av två plattformshål och ett undervattenshål som kopplas in i den existerande infrastrukturen och var en del i långtidsplanen för gaskondensatfältet, som joint venturen kom överens om förra året.

Bayu-Undan ligger helt och hållet inom Östtimors jurisdiktion. Gasen från fältet leds till ConocoPhillips anläggning för LNG i Darwin, Northern Territory i Australien. De två fälten Bayu och Undan upptäcktes 1995 och har varit i produktion sedan april 2004.

ConocoPhillips driver fältet och har 56,9 % av det. Deras partner Eni har 11 %, Santos 11,5 %, Inpex 11,4 % och Tokyo Electric Power/Tokyo Gas 9,2 %.

Alla tre hål borrades från plattformen Noble Tom Prosser, som nu ska användas för Santos borrprogram 2019 vilket kommer att omfata en undersökning av den nyligen upptäckta oljan i Dorado utanför Western Australia.

Santos övertog nyligen driften av Dorado efter köpet av det tidigare driftbolaget Quadrant Energy.

Källor:

November

29 - Östtimor satsar på traditioner: Varför äter vi inte det vi odlar?  Nytt!

Ett självständigt Östtimor söker sina rötter för framtidens matförsjning och ekonomiska säkerhet. Familjerna och restaurangerna ställer importerad och paketerad mat på borden, men innovatörer arbetar för att åter sätta lokala hälsosammare ingredienser i fokus genom att uppmuntra bättre jordbruksmetoder och livsmedelslagring.
[Originalet har här ett fotografi med bildtexten: Safira Guterres är en berättare av mathistorier som arbetar för att bevara Timors matarv.]

När det var svårt att få mat åt man nuu-tein, köttet från torkade kokosnötter med cassava och papaya-frukter samt vilda moringa-löv. Francisca, en bonde, var en ung mor med tre barn när hennes man dog. Med brist på pengar och miunnar att mätta, vände de sig mot marken för att få mat. I den lilla byn Bikeli på ön Atauro, 35 kilometer norr om Östtimors huvudstad Dili vid på kusten, lever Francisca och hennes familj som tusentals andra i det huvudsakligen lantliga landet, vars 1,2 miljoner invånare har överlevt i sitt land under en komplicerad tid av ockupation, konflikter och återuppbyggnad - och som nu hoppas att mat, födoämnen och jordbruk ska driva utvecklingen och lyfta uppskattningsvis 40 % av befolkningen ur fattigdom.

Vi ser att dessa rätter är nästan glömda, några generationer äter dem inte längre. Men det finns hopp, sade Safira Guterres, en 20 år gammal berättare av mathistorier från Timor-Leste Food Innovators Exchange (TLFIX), som katalogiserar och bevarar ursprungliga ingredienser och traditionella sätt.

Under en resa till Atauro förra månaden satt Guterres med Francisca och hörde historien om nuu-tein. Hon postade ett fot på Facebook med bildtexten Kom och upptäck lokal mat.

Vi äter det med kumbili, kom ett svar som syftade på en lokal jams-lik (brödrotslik) svamp av släktet Tuber. En annan kommentator föreslog kassava, en annan torrt ris, picklad chili och en kopp palmvin. Guterres kollega blandade nuu-tein med kokosnötolja och kallade det chokoladkakor.

Under experimenten och nyfikenheten finns ett behov av att förstå hur människor har närt sig och hur Östtimor kan skapa en blomstrande livsmedelsindustri efter decennier av förtryck.

En tragisk konsekvens av Östtimors befrielse från ockupationen är en förlust av traditioner och kulturella bruk. Fyrahundrafemtio år av åortugisiskt kolonialstyre innebar att värdefulla ursprungliga sandelträskogar jämnades med marken och träden omvandlades till olja för att betala administratörers löner och överföringar. Kaffebuskar ersatte sandelträet och jordens och trädens tillstånd negligerades i en våldsam jakt på större och större skördar. Portugisiskt bröd ersatte traditionell majs och tuber på tallrikarna - sedan kom två decennier indonesisk ockupation efter ett kort oberoende 1975 som betydde att Östtimor övergick till en diet dominerad av vitt ris, som barn snart lärdes vara timoresisk. Livsmedelsimporten steg när familjer när familjer flyttades av ockupationsstyrkorna i ett försök att isolera gerillakämpar gömda i Östtimors branta berg och det traditionella svedjebruket slopades, vilket gjorde att skördarna drastiskt minskade.

Nu, i det oberoende Östtimor, ligger en övervägande majoritet av hushållen - mellan 75 % och 85 % av landsbygdsbefolkningen - mellan självhushåll och strävan efter avsalujordbruk, in och ut ur penningekonomin med växlande omständigheter. I små jordbruk och hemodlingar på branta bergssluttningar och sandiga slätter odlar de giftfri ekologisk mat för sig själva och säljer då och då små överskott - ofta investerar de en del av de erhållna pengarna i dyra rissäckar, paket med indonesiska nudlar och skrynkliga portionspåsar med glutamat.

Barn har blivit beroende av importerade livsmedel, snabbmat, sade Guterres. De vill bara äta snabbt. Hon räknade upp indonesiska nudelmärken som föredras av barnen: SuperMi, IndoMie, PopMie.

Luis Pereira, en forskare vid landets jordbruks- och fikseridepartement instämde: Varför tycker vi inte om att äta den mat vi odlar? Familjer odlar cassava, en mängd cassava, men importerar ris.

Med ofruktbara marker, improduktiva grödor och problem att lagra livsmedel året runt förstår man varför familjer vänder sig till förpackade produkter. Grödorna ger i genomsnitt 2,2 ton per hektar, medan det globala genomsnittet är omkring 5 ton per hektar. Så mycket som 40 % av avkastningen förloras efter skörden.

Bönderna förlorar lite i varje steg i processen, så de inser inte att förlusten är så stor, sade Pereira. Han leder ett innovationsdepartment som utbildar bönder i lagringssätt och forskar om aflatoxiner, den svampgrupp som drabbar säd och jordnötter. Jordbruks- och fiskeriministeriet samarbetar med en A-lista med internationella givare som arbetar med att förbättra utsäden och skördar, intensifiera de lokala grödornas näringsvärde och uppmuntra samhällena att servera blandade grönsaker i rätterna.

Medan landsbygdsutveckling och ekonomisk diversifiering upprepade gånger av regeringen har identifierats som förutsättningar för ekonomisk tillväxt, så förblir möjligheterna svårfångade för landsbygdsfamiljer - och letargi börjar i hemmet.

Guterres har utfört forskning på ingredienser hos Agora Food Studio, den experimentella livsmedelsinkubatorn med en elegant lunchrestaurang i Dili, som är populär bland ambassadfolk och biståndsarbetare. Det är en av de få dyrare restaurangeran för utlänningar i staden som serverar rätter baserade på lokal råvaror - tänk rökt sallad på svartris, rostad majs, och färsk juice av tamarind-gurkmeja - och kanske den enda i en maskerad: Agora Food Studios grundare ser stället som ett socialt företag, ett som frigör färdigheter och nyfikenhet hos en ny generation av timoresiska kockar och ätare, snarare än bara en plats där hungriga utlänningar kan bli av med sina pengar.

Stolthet över lokal mat är nyckeln, sade medgrundaren Mark Notaras, för lokala människor att lämna fattigdom historiskt förbunden med inhemska ingredienter för besökare som är oroliga över okänd mat.

En mängd människaor kommer till Timor och hoppar över de lokala marknaderna, sade han till Dirt Online i en intervju förra året. Det finns en rädsla öfr lokala produkter - fruktan för hälsa och säkerhet, kunskap om vad saker är, hur man ska tillaga dem, hur man ska använda dem, ovilja att pruta. Sedan, några år innan de reser iväg, ångrar de det. Vad vi försöker göra är att ta bort dessa två år och få tag på människor när de kommer, informera dem - så att de kan kräva mer lokala produkter för sig.

Restauranger förlitar sig ofta på importerade livsmedel, vilket troligen beror på Dilis biståndsberoende ekonomi, en stor utländsk befolkning som föredrar globala middagsalternativ, begränsad lokal livsmedelsproduktion och underutvecklade länkar till marknaden för bönder. Ananasen på Hawaipizzan på den utlänningsvänliga Castaway Bar kommer från en konserv trots att frukten växer vilt i Östtimors tropiker.

Trots den tydliga svårigheten att hitta pålitliga kommersiella leverantörer av ingredienser försöker många. Krögaren Cesar Gaio serverar lokal fisk, biff och ris till gäster i sin Dilicious restaurant i den central Diliförorten Bebora. Ris växer bra på Östtimors konstbevattnade slättland, men små skördar kan ännu inte konkurrera med utländska importpriser. Gaio sade att lokala sorter smakar bättre utan att kosta mer.

Vår mat, vårt kött, våra grönsaker, all mat är färsk, så vi tar samma pris som andra restauranger, sade han. Jag är en person med en stor passion för lokal mat.

En blomstrande livsmedelsekonomi är en komplicerad väv av stark lokal produktion, tillförlitliga marknadslänkar och behov av näringsriktig och riklig tillgång på livsmedel. Jordbruksforskning pekar på outnyttjad potential.

Det australiska projektet Seeds of Life konstaterade ett extra tillskott på 1.000 till 2.000 dollar till bönder tack vare förbättrade utsädessorter för mungobönor, röda bönor och sojabönor. Det av USA finansierade projektet Developing Agriculture Communities hjälpte 500 bönder att tjäna 2.000 dollar extra årligen genom att odla trädgårdsgrödor - de första raderna broccoli, blomkål och bok choy nu vanliga på hyllorna i Dilis snabbköp. Och det ris som älskas så av Gaio skull ekunna hjälpa bönder att trefaldiga sina inkomster. Den australiska regeringen beräknade nyligen att jordbruksfamiljer i risodlande områden skulle kunna öka sina inkomster från mindre än 1.000 dollar till 3.000 dollar per år genom att diversifiera och förbättra sina odlingssystem.

Men Guterres påminner oss om att ekeonomi bara är en del av berättelsen: När vi inte känner till ett livsmedel, vet vi inte heller hur vi ska tillaga det, förbereda det hitta på något med det. Mat är förbundet med språk, kultur, tradition. Vi kommeer att förlora det om vi inte kan dokumentera det.

Guterres sade att unga människor har ökat intresse i traditionell mat och historia, kanske representerande en utmaning för idén att självhushållsjordbruk är till för gamla, fattiga och hungriga och att ungdomen är last uttråkad och oengagerad.

Mina vänner börjar nu fråga mig om de här rätterna, sade hon. De frågar mig: Varför tycker du om det? Jag talar med dem, jag berättar historien, berättar hur den ska tillagas, bjuder hem dem för att smaka.

Den här artikeln publicerades i novemberutgåvan 2018 av Southeast Asia Globe magazine.

Mer att läsa:

Källa: Sophie Raynor/Southeast Asia GLOBE

26 - PNTL borde reglera eller begränsa användningen av skjutvapen

Den 18 november 2018 öppnade en berusad polisman, som inte var i tjänst och deltog i en fest i Kulu-Hun, eld mot festdeltagare och dödade tre unga män och sårade fem. Den tragiska händelsen har utlöst en ellmän diskussion om PNTL:s förmåga att reglera användningen av skjutvapen av tjänstledia poliser och har orsakat att en del ifrågasätter behovet hos poliser att bära vapen över huvud taget. I det här blogginlägget utvärderar Fundasaun Mahein (FM) både regeler och procedurer som styr användningen av skjutvapen av poliser, som inte är i tjänst och skjutvapens roll i polisarbetet.

I teorin är användningen av skjutvapen strängt reglerad av PNTL. Poliser tillåts att bära vapen, när de är i tjänst, men när de avslutar sitt pass och går hem för dagen måste de lämna in sina vapen i det lokala vapenförrådet. Vapenförrådet måste registrera när skjutvapen lämnas in och tas ut, visa ett aktuellt register över alla vapen i bruk.

I verkligheten går det inte till så. Poliser slarvar ofta med att lämna in sina vapen, när deras pass är slut, och bär i stället sina vapen med sig i vardagslivet. Detta leder till situationer i vilka civilklädda poliser utom tjänsten - väsentligen civila - förblir beväpnade till och med när de besöker barer, går på fest och kommunala tillställningar. I dessa situationer kan någonting så simpelt som ett fyllebråk snabbt eskalera till en väpnad konfrontation i vilken civila såras eller dödas. Till yttermera visso, enbart det faktum att poliser, som inte är i tjänst, bär vapen, kan bidra till känslor av straffrihet eller att stå över lagen, vilket får poliserna att handla aggresivare än om de varit obeväpnade.

Incidenten den 18 november och andra liknande avslöjar att PNTL:s system för att reglera användningen av skjutvapen lider av dålig organisation och brist på genomförande. PNTL:s chefer har utfört ett bristfälligt arbete för att föra vapenförrådsregister och aktivt spåra vapen för att försäkra sig om att de inte används utom arbetet. De har också misslyckats med att till sina underlydande kommunicera vikten av att hålla sig till PNTL:s vapenreglering och att vidta disciplinära åtgärder mot dem som bryter reglerna för skjutvapen, även om sådana överträdelser inte leder till våld.

Därför är svag efterlevnad av vapenregleringen inte bara en fråga om några få oansvariga poliser; det speglar en oförmåga eller ovilja hos PNTL som en instutition att genomföra sina egna regler. Fundasaun Mahein (FM) rekommenderar att PNTL-chefer tar ansvar för misstag i kontrollen av skjutvapen och vidtar aktiva steg för att reformera systemet. Först borde PNTL starta en översyn av sitt registreringssystem för att försäkra sig om att det klarar uppgiften att registrera lla skjutvapen inlämnade och uttagna ur vapenförråden. För det andra borde de granska vapenförråden för att säkra att registren speglar vverlikheten. Vilken omfattning har problemet med vapen på drift? Är obemyndigad användning av skjutvapen ett undantag från regeln eller är ett stort antal vapen utom kontroll? En granskning skulle bidra till att besvara denna fråga och identifiera potentialen framtida våldsamma incidenter. För det tredje måste PNTL på allvar vidta disciplinära åtgärder mot poliser som upptäcks ha burit vapen utom tjänsten. Bestraffning av poliser som inte lämnar in vapen skulle vara en stark signal till hela polisstyrkan att eran med slapp disciplin och bristande professionalism måste få ett slut.

Utöver krav på striktare reglering av skjutvapen inom PNTL har en del människor ifrågasatt att PNTL-anställda över huvud taget behöver bära vapen. Antalet vapen hos civila medborgare är mycket litet i Östtimor, vilket innebäbär att polisen i nästan alla lägen borde kunna upprätthålla kontrollen med icke-dödande medel. Dessutom har PNTL beslutat att anta ett arbetssätt i vilket poliser arbetar med samhället för att samla information om potentiella problem och bidra till att lösa dem utan skjutvapen eller användningen av våld. Till exempel så bär Suku-poliser inte vapen, trots det rapporterar samhällen i vilka de arbetar låga brottsnivåer och anmärkningsvärt högt förtroende mellan civila och poliser. När poliser inte bär vapen känner sig civila ofta bekvämare med att närma sig dem, vilket leder till ett samarbetsförhållande mellan polis och civila snarare än ett hierarkiskt.

Dessutom är det ofta så att poliser som bär vapen har lättare för att använda dem också när det inte är nödvändigt, medan obeväpnade poliser hittar alternativa sätt att deeskalera situationen. I Storbritannien bär poliser normalt inte vapen och incidenter med poliser som skjuter är ganska sällsynta. Men i USA resulterar en starkt militariserad och tungt beväpnad poliskår i hundratals polisbeskjutningar av civila varje år. Så att tillåta alla eller de flesta poliserna att bära vapen kan i verkligheten vara kontraproduktivt för samhällets säkerhet.

Icke desto mindre oroar sig en del av PNTL:s personal och allmänheten döver att obeväpnade poliser skulle kunna få svårigheter att hantera nödsituationer. Om det till exempel skulle uppstå ett våldsutbrott bland ungdomar skulle en beväpnad polis få effektiv kontroll över dussintals civila medan en obeväpnad polsi kanske skulle få kämpa för det.

En möjlig lösning är att poliser utför sina normala, dagliga plikter utan skjutvapen, men att dessa hålls i beredskap i lokala vapenförråd, som de får tillgång till enbart i nödfall. Detta förslag skulle innebära en god balans mellan att garantera att poliser upprätthåller en förtroendefull närvaro i sina ssamhällen och att ge dem tillgång till vapen, när det aär absolut nödvändigt. Dock skulle denna lösning fortfarande kräva strikt reglering och kontroll av skjutvapen, tydliga riktlinjer för när det är rätt att använda skjutvapen, organiserad och tillförlitliga register från vapenförråden och hårda disciplinära åtgärder mot poliser som bär vapen utom tjänsten. Därför vädjar FM till PNTL att vida omedelbara åtgärder för att utvärdera sin vapenreglering, granska sina vapenförråd och öka disciplinära åtgärder mot dem som bryter mot regler och att vara transparenta gentemot allmänheten om vad man gör för att förhindra fler tragedier.

För mer detaljer i den här frågan kontakta:
João Almeida, ställföreträdande direktör, FM, epost almeidamahein@gmail.com, telefon +670 7756 1184 och +670 7831 6075, webb www.fundasaunmahein.org

Källa: Abel Amaral, Outreach Officer
Fundasaun Mahein
mobil 75771766
epost mahein2009@gmail.com
http://fundasaunmahein.org
Rua Fomentu I, Comoro Dili, Timor-Leste

23 - Information om två viktiga frågor i Östtimor

Statsbudgeten för 2019 och Östtimors köp av en stor andel i olje- och gasfyndigheten Greater Sunrise är två akutella frågor av vikt i Östtimor. La'o Hamutuk, "Vandra tillsammans", östtimoresisk ideell organisation för att syna internationella organs arbete i Östtimor, har uppdaterat sin webbplats avseende budgeten respektive Greater Sunrise.

Källa: La'o Hamutuk - The Timor-Leste Institute for Development Monitoring and Analysis
Rua D. Alberto Ricardo, Bebora, Dili
P.O. Box 340, Dili, Timor-Leste (Östtimor)
telefon +670 332 1040, +670 7723 4330
epost laohamutuk@gmail.com webb www.laohamutuk.org

22 - Östtimor köper Shells andel av Greater Sunrise olja och gas i kontroversiell plan att bygga nav

[Originalet har här ett flygfoto av ett tankfartyg för flytande naturgas (LNG)] Östtimor är i hög grad beroende av olja och gas och man beräknar att intäkterna kommer att ta slut inom fem år.

Östtimor har köpt Shells andel av de rika Greater Sunrise-fälten med olja och gas och fortsätter att planera för att leda oljan och gasen till sydkusten för behandling.

Huvudpunkter:

Detta är ytterligare ett steg i en lång historia med Östtimor, Australien och energibolag stridande om hur man ska exploatera de tillgångar som är nyckeln till det lilla landets ekonomiska framtid.

Östtimor följer sin vision om en rörledning och inhemsk LNG-industri sedan flera år med argumentet att planen är viktig för dess nationella utveckling.

Men Australien förblir djupt skeptiskt och oroar sig för att det lilla landet ödslar sin begränsade resurser på ett döddömt projekt, som är tekniskt och ekonomiskt ogenomförbart.

Det kommer aldrig att ske. Inte ens kineserna kommer att finansiera det, sade en australisk regeringskälla till AB.

De får snart slut på pengar om de använder vad de har för den här vansinniga drömmen. Det är ett bekymmer.

I ett uttalande till ABC sade en talesperson för utrikesdepartementet (Department of Foreign Affairs - DFAT): Den australiska regeringen förstår att exploateringen av Greater Sunrise är kritisk för Östtimors utveckling och välstånd.

Australien önskar att Greater Sunrise exploateras på ett sådant sätt att fördelarna och möjligheterna för Östtimors befolkning.

Shells 26-procentig andel i Greater Sunrise kommer att kosta Dili 413 miljoner dollar. [Här har originalet en karta över Timorsjön med gränslinjerna och Greater Sunrise samt den föreslagna rörledningen till Beaço. Bildtexten lyder: Östtimors ledare vill främja landets ekonomi genom att bygga en LNG-anläggning med raffinaderi i Beaço.]

I förra månaden tillkännagav den att den skulle köpa den 30-procentiga andel i konsortiet, som det amerikanska bolaget ConocoPhillips äger, för 484 miljoner dollar.

Om båda affärerna får grönt ljus, så får Dili en majoritetsandel i Greater Sunrise.

Östtimor har gripits av inköpsyra eftersom det inte kunnat övertyga enerigjättarna, som har rättigheterna till Greater Sunrise, att skriva under på dess plan.

Det hoppas att kunna använda sin majoritetsandel för att pressa Greater Sunrise ledande partner, Woodside, att antingen skriva under dess plan eller sälja sin andel.

Dili har bett den australiska affärsmannen James Rhee att hjälpa till med förhandlingarna och att försöka få andra finansieringskällor för projektet.

Små länders intressen

Shells Zoe Yujnovich sade att bolagets beslut att sälja skulle låta Östtimor arbeta enligt sina ambitioner. [Här har originalet ett foto av en graffitimålare som målar en satirisk målning om oljan. Bildtext: Känslorna var upprörda i Dili under förhandlingarna med Australien om kontrollen över olje- och gastillgångarna i Timorsjön.

Vi respekterar den östtimoresiska regeringens beslutsamhet att exploatera Sunrise-fälten genom en LNG-anläggning på på dess sydkust, sade hon i ett pressmeddelande.

Även om vi har olika åsikter om den optimala exploateringen, så förstår vi den östtimoresiska regeringens prioriteringar och önskar den framgång i dess strävan att utnyttja denna viktiga tillgång för landet.

Östtimors tidigare ledare, Xanana Gusmão, som har lett förhandlingarna för sitt land, lovordade Shells beslut att sälja.

Shells attityd under förhandlingarna visar att de är redo att beakta inte bara sina kommersiella intressen utan också små länders intressen, sade han.

Bara en aktör med kapital för ett sådant projekt

Bec Strating från La Trobe-universitetet sade att varken Östtimor eller Shell var öppna.

Uppgörelsen skulle kunna klara upp gränsproblemen med Indonesien

[Här har originalet en variant av karta över Timorsjön. Ett epokgörande avtal om havsgränsen mellan Australien och Östtimor löser en långvarig dispyt, men skulle också kunna lösa en annan juridisk tvist med Indonesien, skriver Anne Barker.]

Retoriken från den timoresiska regeringen och Shell att den här affären bidrar till utvecklingen av små länder är otroligt missledande, sade hon.

I verkligheten får oljebolagen hundratals miljoner dollar av ett utvecklingsland för att överge något som i vida kretsar av industrin betraktas som ett oattraktivt utvecklingsprojekt.

Dr Strating sade att stora frågor forfarande hänger i luften över hela företaget och att det finns en växande oro över situationen i Canberra.

Den största delen av Östtimors budgetintäkter kommer från olje- och gastillgångar, som kommer att vara uttömda inom fem år.

Den återstående utmaningen för Östtimor är att få tag på de miljarder dollar som krävs för att finansiera rörledningen och dess anläggningar i land, sade Starting.

Det tycks bara finnas en aktör med tillgångar för att finansier den här sortens projekt och det är Kina.

Källa: Stephen Dziedzic/Pacific affairs/ABC News

22 - Östtimor köper Shells andel av Greater Sunrise-fältet

Den östtimoresiska regeringen har skrivit på ett kontrakt på 300 miljoner dollar för att köpa Shells andel av Greater Sunrise-konsortiet och kommer därmed att ha majoriteten i konsortiet, meddelar Shell Australia.

Köpekontraktet skrevs under av Östtimors särskilde representant Xanana Gusmão och Shell Australias verkställande direktör Zoe Yujnovich på den indonesiska ön Bali.

Köpet av Shells andel på 26,56 %, som fortfarande kräver officiellt godkännande av den timoresiska regeringen, parlamentet och myndigheterna, läggs till den 30 %-iga andel som köpts från ConocoPhillips, vilket ger Östtimor en majoritetsandel på 56,56 % i konsortiet.

Konsortiet för oljefältet Greater Sunrise i Timorsjön leds av australiska Woodside, som äger 33,44 % av kapitalet samt ConocoPhillips (30 %), Shell (26,56 %) och Osaka Gas (10 %).

Greater Sunrise-fältet innehåller uppskattningsvis 5,1 miljarder kubikfot gas och ligger i Timorsjön ungefär 150 kilometer sydost om Östtimor och450 kilometer nordväst om Darwin i Australien.

Källa: macauhub

21 - Östtimor kan skapa en hållbar, välståndsekonomi för alla

Världsbanken har publicerat en ny rapport som undersöker hur Östtimor kan utveckla en hållbar ekonomi som gynnar alla människor i landet genom att öka inveteringarna i humankapitalet och tjänstesektorn, främja ekonomisk tillväxt och skapandet av arbetstillfällen i den privata sektorn samt på ett hållbart sätt hantera miljön och de offentliga finanserna.

Källa: Pressmeddelande/Världsbanken

19 - 16 offer för Santa Cruz-massakern 1991 identifierade

12-november-kommittén som arbetar tillsammans med polisens forensiska enhet har lyckats att hitta kvarlevor efter 16 offer för Santa Cruz-massakern den 12 november 1991 i Dili.

Ordföranden för 12-november-kommittén, Rogerio Castro da Cruz, sade att kommittén kommer att fortsätta att arbeta tillsammans med polisens forensiska enhet för att hitta fler än just dessa 16 kvarlevor som också är efter en dödad journalist från Nya Zeeland.

Kvarlevorna efter den dödade journalisten har skickats till hans hemland. Kvarlevorna efter fem andra offer är kvar på grund av oklar blodprov. En del andra kvarlevor finns fortfarande i National Hospital of Guido Valadares. Andra kvarlevor har redan återbördats till deras släktingar. Regeringen har också begravt några kvarlevor, sade han i Dili.

Han tillade att många andra dödade i Santa Cruz-massakern den 12 november 1991 ännu inte hittats, men kommittén kommer att fortsätta sökandet efter dem.

Kommittén fortsätter att vädja till regeringarna i Östtimor och Indonesien att aktivt informera och söka efter kvarlevor av offren, sade han.

Han tillade att kvarlevorna har lika rättigheter till värdiga begravningar så kommittén fortsätter att vädja till de två regeringarna genom utrikesministeriet och justitieministeriet att söka efter alla kvarlevor.

Vi fortsätter att kräva av den indonesiska militären att visa oss de platser på vilka de dumpade kropparna , så att vi kan gräva efter dem och ge dem en riktig begravning, sade han.

En släkting till en av de under massakern dödade hjältarna, Agustinho Guterres, sade att offrens familjer vädjar till Östtimors och Indonesiens regeringar att fortsätta undersökningarna för att upptäcka kvarlevorna efter alla andra offer, som ännu inte har upptäckts.

Idag är det den 27:e årsdagen av Santa Cruz-massakern och jag är upprörd därför att min brors kvarlevor ännu inte har återfunnits, sade han.

Källa: Estevão Nuno/The Dili Weekly

19 - Regeringen och dess partner gör översyn av genomförandet av hållbarhetsmålen i Östtimor

Östtimors regering och dess partner inklusive Förenta Nationerna, diplomatkåren, och företrädare för den privata sektorn och civilsamhället kommer att göra en översyn av de åtaganden, policier och regeringsprogrammen för att uppnå de 17 globala målen för en hållbar utveckling (SDG - Sustainable Development Goals) 2030.

Källa: The Dili Weekly

18 - Polis skjuter 8 ungdomar, 3 döda

Under en sorgehögtid i Dili natten till söndagen den 18 november sköt en polis mot ungdomar som deltog i firandet. 3 av ungdomarna dödades, de andra 5 sårades.

Enligt AP var polismannen inte i tjänst och skulle ingripa mot två ungdomar som grälade. Polismannen misstänks också ha varit berusad.

Händelsen har utlöst en våg av protester, särskilt som missnöje med polisen har funnits länge. Det gäller särskilt användningen av skjutvapen.

Källor:

16 - Klimatförändringen i fokus: Klimatsäkring av Östtimor

En generation av grön infrastruktur som ger den lokala ekonomin en skjuts framåt, säkrar vattentillförseln och skyddar miljön byggs i Östtimor tack vare stödet från FN:s utvecklingsprogram (UNDP - UN Development Programme).

En rad småskaliga projekt omfattande nya vägar, broar, avloppskanaler, bevattnings- och vattenförsörjningssystem liksom översvämningsskydd har genomförts över hela den sydostasiatiska ö-nationen.

Viktigt är att infrastrukturen kan motstå ökad frekvens av extremt väder och jordskred, som kan vara orsakade av klimatförändringar.

Läs mer här om vad FN kallar klimatsäker infrastruktur i Östtimor.

Källa: UN News

15 - FM om Prado-demonstrationerna och polisens agerande

Den 9 november 2018 organiserade flera hundra studenter från Movimentu Universitario Timor-Leste (MUTL) en demonstration framför Dilis parlamentsbyggnad. Protesterna var en reaktion på parlamentets beslut att köpa nya bilar för de 48 nyvalda parlamentsledamöterna och sälja gmala Toyta Prado till avgående parlamentsledamöter för det mycket låga priset av 8.000 dollar per bil. Enligt en rad intervjuer genomförda av Fundasaun Mahein (FM) ser studentaktivisterr nyinköpen som en form av laglig korruption i vilken politiska eliter missbrukar offentliga medel för sina privata intressen.

Snarar än att lyssna på studenternas klagomål, har regeringen svarat på de fredliga demonstrationerna med våld. FM har fått videoinspelningar som visar hur Bataliun Ordem Publika (BOP) släpper tårgas i folksamlingen och använder fysiskt våld för attskringa de protesterande. BOP arresterade och kvarhöll 22 studenter trots att det var oklart vilka lagar de brutit mot. I en intervju med FM hävdade en av de arresterade studenterna, NS, att BOP hade satt handklovar på honom, kastat omkull honom och slagit och sparkat honom i magen upprepade gånger innan de fört honom till en cell.

FM:s ståndpunkt är att parlamentets beslut att köpa nya bilar för nya parlamentsledamöter är slöseri och onödigt. Med tanke på att regeringen köpte Prados för bara fem år sedan, så är de befintliga bilarna i gott skick och skulle ha kunnat överlämnas till de nya parlamentsledamöterna. Men att dessa bilar i stället såldes till avgående parlamentsledamöter pekar på att det inte fanns några problem med dem och att det var onödigt att ersätta dem. Med omkring 30.000 dollar per bil kostar det nya köpet 1,5 miljoner totalt. Dessa pengar skulle ha kunnat användas bättre för nåon av Östtimors brännande sociala frågor, särskilt givet regeringens budgetunderskott. I intervjuer har studentaktivister sagt att inköpen stärkt deras uppfattning att parlamentsledamöter prioriterar sina egna intressen framför det allmännas. FM rekommenderar att parlamentsledamöterna omprövar sitt beslut att köpa nya bilar för sig och i allmänhet avstår från att missbruka skattebetalarnas dollar för projekt som inte tjänar allmänheten.

FM är också mycket bekymrade av rapporter om att polis använt våld och skrämsel mot protesterande mot korruption omfattande arresteringar och fysiska angrepp på medlemmar av studentrörelsen. Rätten att fredligt samlas är inskriven i den timoresiska konstitutionen och är en viktig del av en fungerande demokrati. FM påminner representanter för polis och regering att det här landet tackar högljudd aktivism från studenter och vanliga medborgare för sin existens. Våldsamma svar på studentdemonstrationer påminner om en smärtsam tid i Östtimors historia, en som många timoreser har kämpat för att lämna bakom sig. FM vädjar till PNTL att göra en översyn av sina regler för agerande vid framtida protester för att få balans mellan att upprätthålla allmän säkerhet och att tillåta medborgare att fritt uttrycka sig om frågor som angår samhället.

Dessutom fortsätter FM att kräva en systematisk översyn av BOP, som har en lång historia av att utöva brutalitet mot obeväpnade civila och fredliga protesterande. Regeringen måste tillhandahålla ny utbildning för BOP för att få dem i linje med PNTL:s åtagande att utföra polisarbetet i samhällets tjänst. Som en del av detta arbete måste regeringen minska National Republican Guards (GNR), en portugisisk paramilitär grupp med en dokumenterad våldshistoria, roll i utbildningen och kapacitetsuppbyggnaden av den timoresiska polisen. BOP:s hådhäntet kommer att vara kvar så länge som utbildningen betonar motståndaraspekten mot befolkningen.

Människor i Timor är väl medvetna om att repression mot protesterande inte får dem av försvinna utan i stället förstäker deras motstånd. NS, en av de gripna studenterna, bekräftade att han och andra studenter skulle fortsätta att riskera fysiska skador för att uttala sig mot uppfattad korruption. I stället för att tysta dessa röster, vädjar FM till regeringstjänstemän, att omsorgsfullt lyssna till vad de har att säga och ta itu med deras bekymmer.

För ytterligaer detaljer i denna fråga, kontakta:
João Almeida, Vice Director of FM, epost almeidamahein@gmail.com, telefon: (+670) 7756 1184 eller 7831 6075, webbplats: www.fundasaunmahein.org.

Källa: Abel Amaral, Outreach Officer, Fundasaun Mahein
mobile: 75771766, email: mahein2009@gmail.com
Rua Fomentu I, Comoro, Dili, Timor-Leste

09 - Tuberkulos härjar i Östtimor

Dili. Östtimor har ett av de högsta antalen av tuberkulosfall i Sydostasien med ett uppskattat antal av 498 fall per 100.000 invånare. Dödligheten har också ökat från 46 döda på 100.000 år 2010 till 106 döda per 100.000 år 2017.

Siffrorna presenterades den 8-9 november 2018 när hälsoministeriet anordnade ett tvådagarsmöte för att initiera konkreta åtgärder för att hejda tuberkulos från att bli epedemisk i landet.

Källa: Pressmeddelande från Ministry of Health, Timor-Leste

07 - Östtimors oljefond når 17 miljarder dollar

I slutet av september 2018 var värdet av Östtimors oljefond 17,155 miljarder US-dollar enligt centralbankens webbplats.

Venâncio Alves Maria, vice guvernör för Östtimors centralbank, sade att kapitalvinsten det tredje kvartalet var 228,83 miljoner USD, en utdelning på 1,73 %.

Under årets första 9 månader har 210 miljoner överförts till statsbudgeten, under oktober överfördes ytterligare 220 miljoner dollar, sade Maria.

Källa: Macauhub

06 - Östtimor - blå himmel, blått hav

Klicka här för en turists lovsång på engelska till Östtimor i The Daily Star, Bangladesh.

Oktober

09 - Varför Östtimor satsar 484 miljoner dollar på Greater Sunrise

Tänker dom dricka olja? frågar Celestino Gusmão, en av de unga timoreser vilkas ekonomiska framtid nyligen kopplades till tillgångarna i Timorsjön. Koordinatören för det ekonomisk analysinstitutet La'o Hamutuk är kritisk mot Östtimors överraskande köp av en andel av olje- och gasfälten Greater Sunrise och han är inte den ende.

Måndagens tillkännagivande att Östtimor hade kommit överens om att köpa ConocoPhillips 30 %-iga andel av Greater Sunrise för 484 miljoner dollar på sin jakt efter sin länge omhuldade önskan att behandla oljan och gasen på land i Östtimor, möttes till en början med lovord i Dili, men sedan dess har opinionen blivit mer delad.

Jag har redan sagt att Xanana kommer att vinna sitt sista krig, att få en rörledning till Timor, men du tror det inte, skrev en supporter på Facebook om uppgörelsen, som framförhandlades av den tidigare presidenten, premiärministern och självständighetshjälten Xanana Gusmão [ingen släktskap med Celestino]. Nu kan du själv se höra.

Till och med premiärminister Taur Matan Ruak, som tidigare hade sablat ner en av Xanana Gusmão ledd regerings utgifter för infrastruktur som oansvariga, lovordade förvärvet i en presskonferens i torsdags.

Årtionden efter att han lett landets 24 år långa motstånd mot ockupanten Indonesien, först från gömställen i bergen och sedan från ett Jakarta-fängelse, förblir den karimatiske Gusmão en mycket inflytelserik person i Östtimor. Han har lett landet, antingen formellt eller informellt, under största delen av de senaste 40 åren och befäst sitt arv som en av grundarna i mars i år med det historiska undertecknandet av ett permanent avtal om havsgränsen mellan Australien och östtimor. Det öppnade slutligen Greater Sunrise för exploatering.

Nu ses Gusmãos försök att uppfylla ett årtionden gammalt löfte att ta oljan och gasen till Östtimor av regeringen som det sista steget för att säkra landets suveränitet. Men La'o Hamutuk säger att detta kortsiktiga tänkande förhindrar hållbar utveckling.

Vi önskar alltid att ta den lätta vägen, de enkla pengarna, men vi utnyttjar inte de goda ting vi har, säger Celestino Gusmão till Crikey. Jordbruk, utbildning, utveckling av de unga människorna som utgör fleratalet av vår befolkning. Vår nation finns inte bara nu. Vi måste stärka den för framtiden.

Östtimors plan att leda olja och gas från Greater Sunrise till sin södra kust för processering har avvisats som kommersiellt olönsam av parterna ansvariga för exploateringen av fältet, med en kostnad beräknad till mer än7 miljarder dollar av Förenta Nationernas kommission som förhandlade fram gränsen i Timorsjön i mars och betraktas allmänt som alltför riskfyllt och dyrt.

I en artikel publicerad i torsdags krävde La'o Hamutuk en djupgående analys av affärens fördelar och uttryckte sina allvarliga tvivel att en sådan analys skulle visa att fördelarna med köpet av Sunrise rättfärdigar de för Östtimor betydande kostnaderna.

Vi känner att detta är en fara för vårt land, säger Celestino. Den här exploateringen har stora konsekvenser, fiskalt, ekonomiskt, miljökonsekvenser och konsekvenser för människors liv.

Michael Leach, professor för politik och internationella relationer, säger att planen är mycket riskfylld men förklarar att den står i samklang med Gusmãos vision för landets övergång till medelinkomststatus 2030. Det är självklart ett stort vågspel som i värsta fall skulle innebära att en stor del av Östtimors tillgångar används för ett vita elefanter-projekt, säger Leach till Crikey.

Men det är också viktigt att se på den andra sidan argument. Om man tar Xanana Gusmãos position i sn yttersta konsekvens, om det finns fält på land också och nya fält under havsbottnen för vilka Östtimor nu utfärdar undersökningstillstånd och allt går väl med Greater Sunrise, så skulle det bli sant att Östtimor troligen skulle tjäna mer och följnyttan såsom arbetstillfällen än om allt går till Darwin.

Om gasen från Greater Sunrise processeseras i land i Australien, skulle Östtimor få 80 % royalty, 10 % mer än om gasen processeras i Östtimor. Leach uppskattar skillnaden till 8-10 miljarder dollar plus ytterligare 1,5 miljarder från det oexploaterade Buffalo-fältet och exklusive värdet av nyskapade arbetstillfällen och andra följfördelar.

När en journalist frågade när gasen från Greater Sunrise skulle komma till Östtimor för processering, svarade en leende Gusmão: Jag kan inte säga i morgon, jag kan inte säga om 20 år.

Det enda citat från honom i ett gemensamt pressemeddelande publicerat av Östtimor och ConocoPhillips med tillkännagivandet av överenskommelsen visade förtroende för regeringens förmåga att påverka de tre återstående parterna i företaget.

ConocoPhillips och de andra parterna i företaget har alltid känt till Östtimors preferens för att exploatera Greater Sunrise med en rörledning till Beaco på Östtimors sydkust, sade Gusmão. Östtimor ser fram mot att arbeta tillsammans med de andra deltagarna i företaget att framgångsrikt utveckla projektet.

Källa: Sophie Raynor/Crikey Insider

03 - 21-årsdagen av den universella demokratideklarationen - video

Det nyligen i Östtimor valda parlamentet organiserar en internationell konferens för att fira 21-årsdagen av den universella demokratideklarationen med talare både från regionen och de portugisisktalande länderna (Portuguese Speaking Community countries - CPLP).

Idag visades i konferensen en video på 2 minuter om parlamentets utveckling. Klicka här för att komma till videon … (som verkligen är sevärd/Tommy Pollák).

Källa: Andres del Castillo/UNDP Timor Leste/Electoral Project LEARN

Maj

07 - Östtimor-hjälte vädjar om återhållsamhet efter kampanjvåld

Vikeke, Östtimor. Östtimors självständighetshjälte Xanana Gusmão har vädjat till sina supporters att inte låta sig provoceras efter att valkampanjen inför kommande veckosluts val störts av våld.

Gusmãos parti National Congress for Timorese Reconstruction sade att 18 av dess anhängare i Vikeke-distriktet skadades under veckoslutet och att två fordon skadades i ett angrepp från medlemmar av det rivaliserande Fretilin-partiet.

Parlamentsvalen nästa lördag är de andra inom mindre än ett år för Östtimor efter att en Fretilinledd minoritetsregering kollapsade i januari.

Efter attacken i lördags sade Gusmão att Fretilin är ett våldsparti som borde läggas ner men uppmanade också sina anhängare att visa återhåållsamhet.

Jag ber er alla att inte svara på provokationer från andra partiers medlemmar, sade han. När ni återvänder hem ska ni tänka på er egen säkerhet och inte utöva våld.

Jorge Ribeiro, en lokal funktionör i Gusmãos parti, sade att polis och soldater som reagerat på våldet inte har arresterat någon. Vikekes polischef Antonio Mauluto sade att incidenten utreds. Mari Alkatari, Freilins generalsekreterare, saed att polisutredningen borde genomföras och sade till sina anhängare att avstå från våld.

Valet ställer en lös gruppering av Fretilin och ett mindre parti mot en formell allians bestående av tre partier, ledd av Gusmãos parti, som tillsammans röstade mot Fretilins program och budget, vilket resulterat i det nya valet.

Östtimor, en tidigare portugisisk koloni, var under ett kvarts sekel ockuperat av Indonesien. Det fick självständighet efter en FN-ledd folkomröstning 1999, men repressalier av den indonesiska militären ödelade den östtimoresiska halvan av ön Timor.

Idag står landet med 1,3 miljoner invånare inför bister fattigdom. Ledare, inklusive Gusmão, som var Östtimors förste president 2002 till 2007 och premiärminister från 2007 till 2015, har fokuserat på storskaliga infrastrukturprojekt för att utveckla ekonomin och finansierat dem med en minskande ström av oljeintäkter, men framstegen går långsamt.

President- och parlamentsvalen förra året var de första som hölls utan FN-övervakning.

Källa: AP

April

21 - Östtimors krokodiler är heliga och hungriga - stor artikel i Dagens Nyheters lördagsmagasin

I Dagens Nyheters lördagsmagasin den 21 april finns en lång artikel med fina bilder om problem med saltvattenskrokodiler som anfaller människor i Östtimor.

På Östtimor är krokodilen helig och får inte dödas. Den anses vara folkets förfäder. Följden blir att den varje vecka dödar någon människa. Nu försöker en insatsstyrka få befolkningen att ändra inställning. Det är ett jobb mot alla odds.

Källa: Dagens Nyheter

Mars

-

Februari

-

Januari

09 - Tre vattendammar planerade i Västtimor

Kupang. Indonesiens regering har för åren 2015-2019 planerat att bygga 7 dammar i den indonesiska provinsen East Nusa Tenggara. Dammarna är till för konstbevattning och elkraftgenerering.

Tre av de sju dammarna ska byggas i Västtimor, som är en del av provinsen.

Källa: tempo.co