Östtimor
Ändrad
| Östtimorkommittén Råundavägen 24, 2 tr c/o Jonsson 169 67 SOLNA Tel 08-16 25 10 E-post info@osttimorkommitten.se Till hemsidan |
(Klicka här för 2023, här för 2022 här för 2021, här för 2020 här för 2019, här för 2018, här för 2017, här för 2016, här för 2015, här för 2014, här för 2013, här för 2012, här för 2011, här för 2010, här för 2009, här för 2008, här för 2007, här för 2006, här för 2005, här för 2004, här för 2003, här för 2002, här för 2001, här för 2000, här för 1999, här för 1998 och här för 1997)
Januari - februari - mars - april - maj - juni - juli - augusti - september
Länk till notisen https://etidning.dn.se/shared/article/rekordmanga-motte-paven/qE2wJO8Q
Ur två artiklar om påve Franciskus besök i Östtimor den 9-11 september 2024 har jag bara valt ut vå korta delar, eftersom det mesta återfinns i andra artiklar.
…
I sitt välkomsttal tackade president Ramos-Horta Franciskus
för besöket i landet och sade att det kommer med
ett budskap om fred, försoning, mänskligt broderskap
och hopp, vilket är nödvändighet i en allt oroligare värld
.
Han pekade också på att hans regering kämpade mot flerdimensionell fattigdom, hunger och livsmedelsosäkerhet, barns undernäring, våld av alla slag och olika former av exkludering och social marginalisering
Presidenten manade unga människor, kvinnor och män, barn
och tonåringar att delta i påvebesöket på
ett värdigt, respektfullt och exemplariskt sätt
.
Östtimor är det tredje landet i Franciskus apostoliska besök i de fyra länderna Indonesien, Papua Nya Guinea, Singapore och Östtimor.
Såren är helade genom förlåtelse[2]
…
Hur är det kyrkliga samfundets arbete inom utbildning?
Utbildnng är ett nyckelområde för framtida generationer. Vi har många kyrkliga skolor och institutioner på alla nivåer och vi har också grundat ett katolskt universitet uppkallat efter påve Johannes Paulus II, det första universitetet i Östtimor. Utbildning av unga människor är vår prioritet.
…
Hur ser ni på kyrkans och landets framtid?
Vårt arbete består primärt av att följa människor så att de växer i tron. Vi vill vara en öppen kyrka som lever i enhet och i vilken det inte finns några grupper fientliga mot varandra. Hela samfundet vill fortsätta att bidra till landets välstånd och stabilitet. Min dröm är att en dag unga timoreser inte kommer att vara tvingade att emigrera, utan att de kommer att stanna eftersom de kan leva sina liv fullt ut här och älska Kristus, kyrkan och sitt hemland.
Källor:
…
Många troende är besvikna över att de inte har fått en bra titt på påven som de hoppats.
51 år gamla Pascoela Hanjam berättade för Neon
Metin om sin besvikelse över att inte ha fått se
påven ordentligt, som hon hade väntat sig och
klagade föraren av påvens bil körde så fort
som om det här vore en krigszon och som en konsekvens kunde jag
inte se påven trots mina ansträngningar
. Arg med
tårar i ögonen utropade Hanjam Jag är mycket besviken.
31 år gamla Orzon Hornay är också besviken
på det sätt påven körts genom Dilis gator
idag. Påvens besök tycks bara vara för eliten,
bara för de tjänstemän i regering och andra statliga
myndigheter, som hade möjligheten att se honom och komma
nära honom, medan vi människor på gatorna inte kund
åtnjuta samma privilegium på grund av hastigheten med
vilken påve Franciskus kördes
, sade Hornay till Neon
Metin.
Nuno Rodrigues, en av åskådarna konstaterade
att påven tycks inte vara så avslappnad och gladlynt
som han var på gatorna i Indonesien
jämfört
med den avslappnade och nära
människorna
-miljö påve Franciskus hade
uppskattat i Indonesien de första tre dagarna av hans
besök i Asien och Oceanien.
Många av de religiösa som kommit till gatorna i Dili för att hälsa påven hade med sig sina katolska religiösa symboler, till exempel bilder av jungfru Maria, krucifix och radband i förhoppning om att dessa personligen välsingnade av påve Franciskus. Många andra hade med sig sina unga barn och förväntade sig att dessa kunde få påvens välsingnelse, som det hade skett i Indonesien.
Många inlägg i sociala media, särskilt i Facebook, fördömde den hastighet med vilken påve Franciskus kördes i Dili idag, några krävde till och med att föraren skulle ersättas, när påve Franciskus körs till den andra dagens program i morgon.
Källa: Ato "Lekinawa" da Costa/Neon Metin
Dili. En solidaritetsgrupp för Västpapuas självständighet höjde Västpapuas flagga under påve Franciskus besök i Östtimor. Morning Star-flaggan visades på Human rights avenue i Motael-området, en av de vägar som påve Franciskus åkte från Dilis internationella flygplats till nuntiaturen, som han kommer att bo i under sitt tredagarsbesök i landet.
En aktivist solidarisk med Västpapua lyckades klättra upp på ett hustak vid avenyn och visade Västpapuas Morning Star-flagga, när påve Franciskus åkte förbi, som en solidaritetshandling för Västpapuas frihet. Medan påve Franciskus välsignade mängden på gatan, som hälsade och välkomnade honom, tittade han snabbt på flaggan innan han vände sig om och välsingnade människor på den motsatta gatusidan.
Påve Franciskus hälsades med Viva Il Papa
-rop och
Viva Papua
hördes också från mängden.
Journalisten Neon Metin, som skrivit artikeln, kunde av säkerhetsskäl inte intervjua någon från rörelsen.
Den här rörelsen förutsågs faktiskt tidigt av myndigheterna och säkerhetsstyrkorna med ganska stor närvaro av de senare på påvebesökets första dag. Trots det lyckades solidaritetsgruppen att iscensätta aktionen och säkerhetsstyrkorna tycktes inte vara på sin vakt. Östtimors regering hade offentligt och upprepade gånger uttryckt sin intolerans mot varje solidaritetsprotest och utfärdat varningar för solidaritetsrörelsen för Västpapua och till och med klassifierat den som ett nationellt säkerhetshot.
Solidaritetsrörelsen är kategoriserad som ett säkerhetshot snarare än en handling av internationell solidaritet, vilket ironiskt Östtimor åtnjöt, nä landet var ockuperat av främmande makt.
…
Källa: Ato "Lekinawa" da Costa/Neon Metin
Dili. Påve Franciskus anlände den 9 september till Östtimor på den lilla ön Timor, där han uttalade ett brett fördömande av barnmissbruk, men avhöll sig från att specifikt ta upp kyrkans komplicerade historia med prästerskapets sexmissbruk i ett land, som är det mest katolska i världen förutom Vatikanen.
Låt oss inte heller glömma att … barn och
ungdomar fått sin värdighet kränkt
, sade
påven vid ett möte med regeringstjänstemän
bara några timmar efter sin ankomst. Som reaktion är
vi alla uppmanade att göra allt möjligt för att
förhindra varje slags missbruk och garantera en hälsosam
och fredlig barndom för alla unga människor.
Här i den tidigare portugisiska kolonin förblir katolicismen en livfull kraft på ön — vilket bevisades av de tiotusentals som hade gått ut på gatorna för att ge Franciskus ett välkomnande för en hänförande hjälte.
Påvens besök den 9-11 september under hans två veckor långa resa i Asien och Oceanien har brett setts som en möjlighet att fira den dynamik och uppmuntran dess ansträngningar för återuppbyggnad efter landets blodiga strid för självständighet, men avslöjanden om sexmissbruk med några av landets mest legendariska prästerskap inblandade hänger över detta besök.
Nästan 98 % av befolkningen i Östtimor ser sig som katolsk och dess celebraste präst, biskop Carlos Ximenes Belo, var en viktig person i självständighetsrörelsen, vilket gav honom Nobels fredpris 1996.
Belo avgick av påstådda hälsoskäl 2002, men en chockerande artikel i en holländsk tidning 2022 avslöjade långvarigt sexmissbruk av tonårspojkar. Vatikanen bekräftade senare att det i hemlighet straffat biskopen och att han sänts till Portugal för att leva där och resebegränsningar.
Men här på denna ö, där katolska präster är intesivt vördade — och kyrkan är djupt sammanflätad med regeringsrelationer — vägrar de flesta timoresiska katoliker att tro anklagelserna mot deras tidigare biskop och är ovilliga att konfrontera de vidare realiteterna av prästerskapets missbruk.
I en intervju tidigare den här månaden med Associated Press insisterade Östtimors president, José Ramos-Horta — en nära allierad med Belo med vilken han gemensamt fick Nobels fredspris — att påvens besök inte utgör ett tillfälle att konfrontera kyrkan om dess historia av sexmissbruk i landet.
Timoreserna, sade han, fortsätter att djupt respektera
biskop Belo för hans mod, hans bidrag till deras kamp. Han
skyddade människor, han räddade människor och
människor glömmer inte, varken kritiserar eller
fryser ut honom
.
Och i sin första officiella kommentar i landet — med landets president sittande bredvid honom — valde Franciskus att inte offentligt föra frågan vidare, varken erbjuda en ursäkt eller specifikt tala om missbruk i samband med kyrkan.
I ett annat fall av sexmissbruk i landet dömdes den avkragade amerikanske prästen Richard Daschbach 2021 för missbruk av föräldralösa, missgynnade flickor till 12 års fängelse.
I stället prisade påven återupprättandet av självständigheten från Indonesien, som officiellt utropades 2002 och lovordade timoresernas uthållighet under nästan 23 års kamp under vilken omkring 25 % av befolkningen uppskattas ha blivit dödad.
Dock har landet varit i stånd att resa sig igen och finna
en väg till fred och början på en ny
utvecklingsfas, förbättrade livsvillkor och uppskattning
på alla nivåer av detta lands oförstörda
glans och dess naturresurser och människor
, sade påven.
Under hela sitt öppningstal berömde Franciskus landet
för dess djupa tro, som han sade hade motiverat många av
dess traditioner och sedvänjor. Särskilt berömde han
timoresernas ihärdiga ansträngningarna
att
försonas med sina indonesiska grannar och leva i harmoni,
vilket han sade varit möjligt på grund av deras
förtröstan till evangelium.
Med 65 % av befolkningen under 30 år fokuserade Franciskus sitt tal primärt på framtiden, uppmuntrade en större investering i utbildning, en vis ekonomisk förvaltning av de stora olje- och gastillgångarna och ettfortsatt engagemang för fred och demokrati.
I betraktelse av er nyare historia och vad som hittills har
åstadkommits, finns det skäl att vara
tillförsiktlig att ert land på sammasätt kommer
att vara i stånd att intelligent och krativt möta
dagens svårigheter och problem
, sade påven i sitt
tal på hans modersmål spanska.
Franciskus har hälsats med oerhörda fanfarer efter snkomst till huvudstaden vid kusten, där invånarna klättrade upp på husen och flockades på gatorna för att se hans bilkaravan. Till och med premiärministern sågs sopa gator på måndagen för att göra staden redo för påven. Dn 87-årige Franciskus är på sin längsta resa under tiden som påve och har visat anmärkningsvärd vigör under sina tidigare anhalter i Indonesien och Papua Nya Guinea.
När jag såg hans ansikte fick jag gåshud. Jag
tror verkligen att hans närvaro ger oss fred och hopp
,
sade Magdalena Tagnipis, en 49-årig filippinska, som kommit
från Australien för påvens besök till AFP-
Men här i Dili matchas påvens egen energi mer än väl av folksamlingar som väntas fortsätta välkomna honom kommande två dagar med kulmen den 10 september med en mässa, som väntas dra över 700.000 deltagare — mer än hälften av landets befolkning.
Jag hoppas att påve Franciskus vid det här
besöket kommer med ett budskap om fred
, sade Francisco
Amaral da Silva, en 58-årig lärare.
Några lokalbor ser besöket som ett tillfälle att sälja minnessaker. Läraren Silverio Tilman, 58, har satt upp ett stånd och säljer t-shirts med en påvebild och har fått in mer än 600 dollar på två dagar, dubbelt mot månadsgenomsnittet.
Vi förbeder de här sakerna för det fall
attprilrimerna behöver dem för att vara med på den
heliga mässan. Vi är inte ute efter stor profit
,
sade han.
Största delen av den här artikelns finns i serien Francis in Asia and Oceania.
[Ur den här notisen har jag bara tagit med en liten del, som inte redovisats tidigare. Tommy Pollák/Östtimorkommittén]
Dili. Väggarna var fortfarande fläckiga av färsk färg och banderoller och anslagstavlor fyllde gatorna av huvudstaden Dili vid kusten för att välkomna påven, som tidigare besökt Indonesien och Papua Nya Guinea.
Landets budget 2023 var 3,16 miljarder dollar. Regeringen hade
öronmärkt bara 4,7 miljoner för att öka
matproduktionen, sade Marino Fereira, forskare vid
Östtimorinstitutet för att följa och analysera
utveckling. Han sade att utgiften på 12 miljoner dollar
för påvebsöket är överdrivet
.
Den ideella organisationen, lokalt känd som Lao Hamutuk, har
lämnat in åtskilliga rapporter till regering och
parlament med begäran om attutgifterna för ceremonier ska
skäras ner och prioritera frågor som berör
människor, sade Fereira. Regeringen har ignorerat de
fattiga i landet
, sade han.
Östtimors minister för statens administration, Tomas
Cabral, som leder den nationella organisationskommittén
för påvens besök, sade att de 12 miljonerna var
överdrivna, men att de också används för
utveckling av infrastruktur såsom vägbyggen, renovering
av kyrkor och andra offentliga byggnader. Jämför inte
vårt land med grannländer som har passande faciliteter
och infrastruktur för att vara värdar för
internationella errangemang och högt uppsatta
statsgäster
, sade Cabral. Här måste vi bygga
allt från grunden.
Påvens besök är det största, den bästa marknadsföringen någon kan vänta sig för att främja landet, att sätta landet på turistkartor, sade Östtimors president José Ramos-Horta i en intervju med Associated Press förra veckan.
Höjdpunkten under Franciskus besök kommer nattvardsfirandet på tisdag att bli, när fler än 300.000 troende, inklusive åtskilliga tusen som lever nära gränsen till indonesiska Västtimor, den västra delen av ön Timor, väntas delta.
Suzana Cardoso, en veteranjournalist som filmade en incident i
Dilis Fatuhada-område (civilklädda poliser körde med
våld bort gatuförsäljare), sade till Associated
Press att hon mottagit hot i ett försök att hindra henne
från att dela videon. Jag har en moralisk plikt som
journalist att stödja rättvisa för de svaga och
fattiga
, sade Cardoso, som också bevakade landet
mörkaste dagar när Indonsien reagerade på
Östtimors av FN arrangerade folkomröstning om
självständighet för 25 år sedan med en
brända jordens taktik-kampanj, som chockade
världen. Omkring 1.500 människor dödades och fler
än 300.000 fördrevs och mer än 80 % av Östtimors
infrastruktur förstördes.
Ramos-Horta instruerade polisen och Dili stads administration att
arrestera de ansvariga för förstörandet av
salustånden och kompensera handlarna. Regeringen har aldrig
instruerats att upprätthålla allmän ordning med
våld
, sade Ramos-Horta i en presskonferens. En fri och
oberoende press skyddas av lagar i det här landet
, sade
han. Jag vädjar till alla myndigheter att inte hindra
journalister från att och att respektera pressfriheten.
Källa: Associated Press/Newsday
Nästa vecka kommer Östtimor att välkomna påve Franciskus, det första påvebesöket på 35 år. Utöver att vara en enorm händelse i detta djupt katolska land, kommer tvådagarsbesöket också att bottna i dess senaste historia.
1989 gav Johnannes Paulus II besök i Östtimor (då ockuperat av Indonesien) hopp till ett hårt ansatt folk, som hade brutaliserats av sina indonesiska härskare, gång på gång förrått av Australien och avskrivet av många andra.
Välkomnandet av Franciskus till ett fritt och oberoende Östtimor är realiseringen av det som en gång tycktes vara en omöjlig dröm.
Att säga att det är orsaken till uppståndelsen är en underdrift. Men medan myndighetspersoner och utländska media troligen kommer att inrama besöket genom att se tillbaka på Östtimors självständighetskamp, är yngre timoresiska medborgare mera bekymrade över social rättvisa i sin unga demokrati och solidaritet med andra frihetsrörelser runt världen.
I Östtimors huvudstad Dili har stämningen den senaste veckan varit en blandning av ängslan och glad förväntan.
Medan männsikor otåligt väntar på ankomsten av den man de kallar Amu Papa, har det också funnits oro — för att inte säga avsky — för de åtgärder staten har vidtagit, skenbart för att förbereda hans besök.
Den här veckan har fängslandet av en aktivist och en journalist, övergrepp av säkerhetsstyrkor på gatuförsäljare och vräkningen av familjer från platsen för påvens mässa orsakat avsevärd ilska.
Medan få skulle säga att Amu Papa inte är välkommen (eller inte ens ha särskild motvilja mot det kaos orsakat av regeringens förbedelser för en väntad folkmassa på 700.000), har hans besök blivit en krutdurk för animerade oenigheter om bästa sättet att välkomna honom.
För Östtimors ledare (till stor del samma män som styr sedan 2002) largely the same men in control since 2002) är påvens besök en möjlighet att visa hur långt landet har kommit, Rena gator, en ny samlingsplats med ett specialbyggt altare (en del av de 12 miljoner dollar regeringen har avsatt för besöket) och folksamlingar som inte blandar böner och politik är viktig för den bild de vill förmedla.
Östtimors aktivister har emellertid en annan idé om vad patriotism betyder. För dem är det ett tillfälle att rikta ljuset inte bara på landet framgångar utan också på dess fortsatta kamp för social och ekonomisk rättvisa, inklusive, anmärkningsvärt, för offer för kyrkligt missbruk.
De vill också använda tillfället för att uttrycka solidaritet med Västpapuas självständighetsrörelse och Palestinas sak.
Tidigare den här veckan fängslades en människorättsaktivist, Nelson Roldão, under vapenhot på Dilis flygplats efter att ha tagit farväl av en västpapuansk gäst. Polisen tog en väska innehållande en västpapuansk flagga, två banderoller, böcker och en laptop i beslag. Efter utfrågning frigavs han, men det västpapuanska materialet återlämnades inte.
Medan det är olagligt att visa Morning star-flaggan i Indonesien, är det inte det i Östtimor. Västpapuas sak åtnjuter förståeligt nog utbrett stöd från människor här (även om det är mindre från politiker).
Vad än denna händelse antyder om naturen av indonesiskt inflytande i Östtimor, är det tydligt att lokala myndigheter inte vill att påvens besökblir en plattform för Dilis aktivister att främja sina intressen.
Nationella symboler väcker starka känslor i Östtimor och omkringliggande öar.
Under påvens besök 1989 vecklades en banderoll ut nära altaret mot slutet av mässan. Detta provocerade ett brutalt svar från säkerhetsstyrkor, men lyckades visa den östtimoresiska självständighetens sak för för en global publik.
Paralleller med dagens situation, i vilken unga aktivister igen får hör att politiska symboler inte kommer att tolereras vid påvens mässa, går ingen förbi.
I en annan oroande utveckling i tisdags natt filmades statliga säkerhetsmän som brutalt avlägsnade en grupp kringvandrande försäljare, som sålde grönsaker från kärror i förorten Kampung Baru. Skakiga mobilfilmer visar en kaotisk scen när uniformerade män (inklusive en beväpnad med en käpp) sparkade och välte kärror och knuffade bort människor medan skäckslagna barn skrek och grät.
Männen rapporterades också ha hotat en journalist som bevakade händelsen och tog en annan till den lokala polisstationen innan de släppte henne.
Östtimor är stolt över att vara rankat som den starkaste demokratin i Sydostasien. När världens ögon riktas mot det lilla landet. är det en möjlighet att visa vad det betyder.
Påven är känd för att djupt bry sig om fattigdom, mänskliga rättigheter och miljön. Om en västpapuansk, palestinsk eller regnbågsflagga utvecklas vid hans mässa nästa vecka, kommer en tolerant hantering från säkerhetsvakter säkert bara öka hans beundran för det Östtimor har blivit. Våld som vi har sett den här veckan, kommer dock att göra det motsatta.
Östtimors ledare behöver ta lärdom av incidenterna den här veckan, hur det får dem att ses, och hur det kan undvikas i framtiden. En attityd som betonar tolerans (och tillit) till sitt utomordentliga folk under påvens besök är bättre än en fokusering på att upprätthålla strikt kontroll.
Michael Rose, Honorary Lecturer, Adelaides universitet
Ivo Mateus Goncalves da Cruz Fernandes, PhD scholar, Department
of Pacific Affairs, Australiens nationella universitet
Källa: The Conversation
Time har gjort en intervju med Östtimors president José Ramos-Horta i samband med firandet av den 25:e årsdagen av folkomröstningen i Östtimor om självständighet.
I intervjun ger José Ramos-Horta
Därför är intervjun klart läsvärd även om man inte håller med om allt Ramos-Horta säger.
Intervjun är på engelska och lite lång för att översättas. Så vi rekommenderar läsning av originalet som finns på https://time.com/7017449/timor-leste-china-jose-ramos-horta/.
CIVICUS diskuterar restriktioner för civilsamhällets aktivism i Östtimor med människorättsaktivisten Nelson Roldão.
I Östtimor står aktivister som i solidaritet organiserar protester för rätten till självbestämmande och mot kränkning av mänskliga rättigheter i Västpapua — en region under indonesiskt styre med en långvarig sjävständighetsrörelse — inför växande fiendskap. Inför påve Franciskus besök den 9 september har regeringen förbjudit alla protester som handlar om Västpapua och beskrivit dem som ett hot mot den nationella säkerheten, uppenbarligen under tryck från den indonesiska sregeringen. I detta sammanhang arresterades Nelson den 2 september och kvarhölls kort på den nationella flygplatsen och hotades av anställda i underrättelsetjänsten.
Jag har engagerat mig i solidaritetsaktioner för Västpapua sedan 2016 efter att ha mött aktivister från regionen. Jag sympatiserar med Västpapuas svåra belägenhet, Sydmaluckernas republik och Republiken Aceh på grund av historien med Indonesiens militära aggression mot civila och tragedierna i dessa regioner.
Folkens frihet i dessa regioner har begränsats av den indonesiska militären, som ofta har skrämt människor som har protesterat mot beslag av deras mark. Den indonesiska militären har också fortsatt att terrorisera människor genom att genom att med våld föra bort och döda människorättsaktivister. Östtimors folk erfor detta när vi var ockuperade av Indonesien till president Suhartos militärregim föll 1999.
Det är därför jag har engagerat mig i solidaritetsaktioner för dessa som fortfarande lever under kolonialism. Jag ingår i en koalition av studentrörelser, ungdomsrörelser, människorättsförsvarare och offer för tidigare misshandlingar som är bestäma i sin solidaritet med Västpapuas folk.
Vi har lobbat utländska aktivister att stödja Västpapuas kamp, skrivit om händelser i Västpapua, visat filmer och hållit presskonferenser och seminarier. Vi har också organiserat protester utanför Indonesiens ambassadtillsammans med andra utländska solidaritetsaktivister och vi håller kontakt direkt med vänner i andra organisationer i Västpapua liksom i andra delar av världen, så vi koordinerar våra aktiviteter med dem.
Inför påvens besök den 9-11 september i Östtimor begränsades alla protester i solidaritet med Västpapua. Dessa bränsningar är brott mot konstitutionen eftersom de står i motsats till artiklarna 10 och 40 i konstitutionen om rätten till solidaritet och rätten till yttrandefrihet. Myndigheterna misslyckas med att uppfylla sina plikter enligt konstitutionen och den internationella konventionen om civila och politiska rättigheter, som Östtimor har ratifierat. I stället tycks de följa indonesiska myndigheters befallning.
I detta sammanhang gick jag den 2 september tlli Nicolau Lobato International flygplats för att följa en västpapuansk vän, som skulle återvända till Indonesien. När han gick genom passkontrollen, lade jag märke till att underrättelsepersonal iakttog mig. När jag gick tillbaka till min motorcykel utanför flyglatsen stoppade underrättelsepersonale mig eftersom jag bar en ‘frihetsväska’, ett tecken på solidaritet med Västpapua. När de började fråga ut mig, insåg jag att de var medvetna om mina frekventa solidaritetsaktioner med Västpapua. Den ene av tjänstemännen drog plötsligt upp en pistol och siktade på mig. De sparkade mig också tills en che för gränsvakterna ingrep.
Jag fängslades vid gränsvaktens kontor (Border Force office) på flygplatsen, så att de skulle kunna kontrollera och identifiera den utrustning jag bar på, inklusive den västpapuanska självständighetsflaggan och väskan, tröjor och banderoller vi hade gjort för att protestera mot vräkningarna i huvudstaden Dili inför påvens besök. De anklagade mig för att ha smugglat varor från utlandet, för att ha försökt att fly och för att ha planerat att organisera en demonstration när påven kommer.
Efter att ha varit fängslad i två timmar på flygplatsen och utfrågad av gränsvakter och underrättelsetjänsten, togs jag till Östtimors Kaikoli-kommandos kontor och sedan till brottsutredningsdirektoratet i polishögkvarteret, där jag var i två timmar och 15 minuter och gav ytterligare information till polisens utredare, innan de släppte mig och sade åt mig att gå hem. De konfiskerade banderollerna och tröjorna för våra solidaritetshandlingar med Västpapua OCH sade till mig attkomma och hämta dem nästa dag. De sade också till mig att inte bära någon symbol för solidaritet med Västpapaua eller protestera i samband med påvens besök.
Vi hoppas att vi skakunna fortsätta att arbeta för solidaritet med västpapuanska aktivister, studenter, ursprungsfolk och tillsammans kämpa för befrielsen av det västpapuanskafolket från Indonesiens militära aggression. Vi hoppas också att Förenta nationerna ska göra ett besök i Västpapua för att övervka läget.
Västpapuas skogar, kända som världens lungor, förstörs av den indonesiska militären. Areor på 29 miljoner hektar har försvunnit det papuanska ursprungsfolket har blivit flyktingar i sitt eget land med 80.000 tvångsförflyttade i konfliktzonerna i Västpapua. Det internationella samfundet måste garantera det västpapuanska folkets rätt till självbestämmande.
Det medborgerliga utrymmet i Östtimor bedöms som ‘inskränkt’ av CIVICUS Monitor.
Källa: Nelson Roldão/CIVICUS
Dili. Östtimors president ser påve Franciskus kommande besök som ett utmärkt tillfälle att få fram Asiens yngsta stat på världscenen, inte dags att konfrontera med arvet av inflytelserika medlemmars i prästerskapet missbruk i det djupt katolska landet.
Under en intervju med Associated Press i onsdags förutsade
president José Ramos-Hort också snara framsteg i ett
stort energiprojekt med Australien och vädjade till Kina och
Förenta staterna att handla som generösa
supermakter
i sin tävlan om inflytande i det
sydostasiatiska landet.
Den 74 år gamle, tidigare
självständighetskämpen och mottagaren av Nobelpriset
återvände till presidentämbetet 2022 med
kampanjlöften som omfattade att tackla fattigdom, skapa
arbetstillfällen och förbättra den politiska
stabiliteten.
Franciskus ska på måndag komma till det fattiga och
ungdomliga landet, med 1,3 miljoner invånare också
känt som Timor-Leste, efter besök i Indonesien och Papa
Nya Guinea. Väggarna är fortfarande färskt
målade och överallt har banderoller och anslagstavlor
satts upp för att välkomna påven.
Uppskattningsvis 700.000 människor väntas delta i en mässa med påven den påföljande dagen i Dili, huvudstaden på kusten. Många andra kommer troligen att kanta gatorna för att försöka få en skymt av påven.
Besöket är en belöning
för det djup i
tron timoreserna, som till 90 % identifierar sig som katoliker,
visat och erkännande av framstegen mot fred landet har visat de
senaste åren, sade Ramos-Horta.
Det finns en annan fördel för det lite kända lilla
landet, en tidigare portugisisk koloni inkilad mellan Indonesien och
Australien: Påvens besök är den största, den
bästa marknadsförning någon kan eftersträva
för att marknadsföra landet, att sätta landet
på turistkartan
, sade han.
Besöket sker bara några dagare efter att presidenten och premiärminister Xanana Gusmão, också en tidigare moståmdsledare, var värdar för Förenta nationernas generalsekreterare António Guterres vid högtidlighållandet av den 25:e årsdagen av den FN-stödda folkomröstningen som ledde till Östtimors självständighet från grannlandet Indonesien 2002.
Det kommer att vara den första gången påve Franciskus möter troende timoreser sedan Vatikanen 2022 erkände att biskop Carlos Ximenes Belo, en annan hjälte under landets kamp för självständighet, sexuellt missbrukat unga pojkar.
Samtidigt avtjänar en populär amerikansk missionspräst, Richard Daschbach, vördad för sin roll som räddare av liv under frihetskampen, ett 12 år långt straff i ett timoresiskt fängelse för ofredande av utsatta flickor.
Påven har träffat offer för missbruk i andra länder, men det är inte klart om han kommer att göra det eller offentligt tala om det i Östtimor.
Belo och Ramos-Horta delade 1996 Nobels fredspris för sina ansträngningar för en rättvis och fredlig lösning av konflikten i Östtimor, som var svårt ärrat av en brutal indonesisk ockupation och en blodig befrielsekamp, som följde på landdets frigörelse från Portugla 1975.
De bägge männen förtjänar fortfarande, tillsammans med andra självständighetshjältar, respekt med tanke på deras och kyrkans moststånd mot ockupationen, under vilken så många som 200.000 människor dog. Många timoreser tvivlar på eller är villiga att överse med de allvarliga anklagelserna mot Belo, som i hemlighet straffades av kyrkan och förbjuden att kontakta minderåriga.
Vi lämnar det helt och hållit till påven och
människorna runt honom hur det ska hanteras
, sade
Ramos-Horta, när han tillfrågades huruvida Franciskus
kulle ta upp historien med sexmissbruk under sitt besök, och
tillade att han vet att Vatikanen tar det allvarligt
.
Konceptet för rättsväsendet är
rättvisa. Människor, ja, fortsätter att djupt
respektera biskop Belo för hans mod, hans bidrag till deras
kamp. Han skyddade människor, han räddade människor
och människor glömmer inte sådant … eller
kritiserar honom, fryser ut honom
, sade presidenten.
Inget ytterligare fördömande behövs eftersom
Vatikanen redan har vidtagit åtgärder, sade
Ramos-Horta. Att få påven att ta upp frågan under
hans besök skulle vara som att döma någon
två gånger
.
Östtimor kämpar med höga nivåer av arbetslöshet och undernäring och 42 % av befolkningen lever under den nationella fattigdomsgränsen. Nästan två tredjedelar av landets medborgare är yngre än 30 år, vilket ger skapandet av fler arbetstillfällen för ungdomar hög prioritet.
Olje- och gasindustrin är grunden för ekonomin och huvudkällan för regeringens inkomster. Men en stor offshorekälla är tömd och landet behöver ta nya tillgångar i drift för att fylla gapet.
Ramos-Horta sade att han är hoppfull om att ett genombrott
skulle kunna komma mycket
, möjligen under de kommande
tre månaderna, för planerna om utforskning av ett
naturgasfält, som är nyckeln till Östtimors
finansiella framtid.
Utveckling av det lovande gasfältet Greater Sunrise under havsbottnen (offshore), delat mellan Australien och Östtimor, har gått i stå i mer än två årtionden — huvudsakligen på grund av frågan om till vilket land oljan ska pumpas,
Australiens Woodside Energy, som har den största
ägarandelen i projektet efter Östtimors nationella
oljebolag, sade i onsdags som svar på frågor att bolagen
och regeringarna har fortsatt att göra framsteg
avseende
olika aspekter av förhandlingarna.
Det tillade att det förblir beslutet att utveckla fältet
om det finns fiskal och regulatorisk säkerhet
nödvändig för att fortsätta en kommersiellt
genomförbar utveckling
.
Timoresiska tjänstemän tror att pumpning av gas till
deras landskulle ger större fördelar för deras folk
trots de större logistiska utmaningarna. Det förblir
målet, sade Ramos-Horta och tillade att varje alternativ
skulle behöva vara ett mycket övertygande förslag
.
Presidentpalatset, där intervjun ägde rum, och andra viktiga regeringsbyggnader har byggts med hjälp av Kina, som öka sitt inflytande i Stilla havets ö-nationer.
Kina är en av Östtimors största handelspartner. 2023
knöt de två länderna tätare band genom att
nå ett omfattande strategiskt partnerskap
.
Jag förstår att misstanken om Förenta staternas
förflutna, deras rädsla, i förhållande till
Kina
, sade han. Men jag ser inte Kina som ett hot mot
någon
, tillade han.
Ramos-Horta sade att han välkomnade Pekings hjälp
på områden såsom förbättring av
jordbruk, vattenhantering och matsäkerhet, men
såg inget behov
av närmare säkerhetsband med Kina.
Han betoande emellertid den positiva roll Förenta staternas fredskår spelat i Östtimor och sade att han skulle välkomna ytterligare hjälp från USA:s militär ingenjörer på fältet. USA:s Navy Seabees byggnadsarbetare är kontinuerligt stationerade i Östtimor för att bygga och renovera skolor och kliniker.
USA kan rädas Kina. Vi räds dem inte och inte heller
USA. Jag ser de två supermakterna som generösa
supermakter. Eller de borde vara generösa supermakter
, sade
han.
Källa: Adam Schreck/Associated Press
Öppet brev från FONGTIL till ers helighet påve Franciskus
Dili, 4 september, 2024
Till ers helighet påve Franciskus med kärlek
Välkommen till Östtimor.
Vid detta tillfälle, var god och ta emot dessa tankar från den ideella östtimoresiska paraplyorganisationen Fongtil, som omfattar fler än 400 ideella organisationer (NGO:er) och lokalt grundade organisationer i hela Östtimor.
FONGTIL och Östtimor är stolta och lyckliga över besöket av den katolska kyrkans högste ledare, ers helighet påve Franciskus. Vi hoppas att detta besök kommer att hjälpa oss att hitta de bästa sätten att utveckla vårt land och möta de problem vårt samhälle står inför — fattigdom, arbetslöshet, undernäring, ojämlikhet och social och ekonomisk orättvisa.
Detta besök äger rum i en mycket annorlunda tid än när det timoresiska folket fick besök av hans helighet Johannes Paulus II 1989. Vid den tiden levde Östtimors folk und en brutal indonesisk militärockupation. Den helige fadern hjälpte till att mobilisera och öppna ögonen på det internationella samfundet för det timoresiska folketslidande och kamp för självständighet.
Idag besöker ers helighet påve Franciskus oss i en era av självständighet och frihet, närden indonesiska militären inte längre är här. Östtimors självbestämmande kom genom det östtimoresiska folkets starka kamp med stort stöd från det internationella samfundet inklusive den katolska kyrkan. Vi kan fira tillsammans under detta besök.
Som en oberoende stat har Östtimor gjort stora framsteg efter kriget med Indonesien: vi har fria och demokratiska val och rörelsefrihet även om det finns en del utmaningar. Östtimor har en del finansiella reserver från export av olja och gas, även om dessa för närvarande står för det mesta av landets behov, är tillgången begränsad och situationen inte hållbar.
Vi har suveräna, legitima statliga instutitioner som formar den nationella politiken avsedd att bygga ett rättvist och hållbart samhälle. Östtimor har ett starkt, viktigt civilsamhälle, som är statens strategiska partner för landets utveckling och fortsatta framsteg. Trots att en del framsteg har gjorts under de 25 åren efter folkomröstningen fortsätter Östtimor att stå inför många utmaningar inklusive strukturella problem, kvalitativ allmän undervisning, rent vatten, bostäder för folket, föda, matförjning, landsbygdsvägar och allmän hälsovård. Även om myndigheterna och folket försöker att ta itu med detta, så är det mycket att göra. Ers helighet har ofta talat för vårt fattiga och marginaliserade folk och vi uppmuntrar er att göra så i Östtimor.
Vi uppskattar kyrkans åtgärder nyligen att ta itu med missbruket av kvinnor och barn, även när det begås av medlemmar i prästerskapet och vi ber ers helighet att uppmuntraÖsttimors ledare och folk att vidta effektivare åtgärder för attt förebygga sexuellt missbruk och våld i nära relationer.
Östtimor är en del av planeten Jorden och vi
instämmer med ers helighet i den andra encyklikan att vi alla
måste vårda vårt gemensamma hem
.
Som ett litet land med begränsade resurser och motståndskraft är Östtimor mycket känsligt för miljöpåverkan. I april 2021 dödade cyklonen Seroja dussintals av våra medborgare och skadade och förstörde hem, infrastruktur, och människors ägodelar är det bara ett exempel på klimatändringarnas påverkan här.
Vi deltar i ert fortsatta bedjande och uttalande för världen och Östtimor, för stöd för mänsklighetens mål att minska utsläppen i atmosfären, återställning av miljön från förstörelse och säkring av en säker och fredlig värld.
FONGTIL är medvetet om att denna förstörelse till stor del är resultatet människor handlande i större, rikare länder för att maximera deras eknomiska vinster. FONGTIL uppmuntrar ers helighet att fortsätta arbeta för att lösa den globla klimatkrisen.
FONGTIL uppskattar också ers helighet krav på dialog och ett slut på konflikten och krisen i Palestina och andra länder , som int åtnjuter fred. FONGTIL påminner om folken i Västsahara och Västpapua, som fortsätter söka rättvisa och mänskliga rättigheter inklusive självbestämmande. Ers helighets närvaro kan bidra till att rikta det internationella samfundet uppmärksamhet på folk som är ockuperade eller dominerade av andra.
Detta avslutar vårt öppna brev till ers höghet påve Franciskus och vi hoppas att detta brev verkligen kommer att lande i ers helighets händer.
Slutligen tackar vi er för er vänlighet med yttersta respekt
Valentim da Costa Pinto, FONGTIL:s verkställande
direktör
Inocencio de Jesus Xavier, FONGTIL:s styrelseordförande
Måndagen den 2 september 2024 omkring klockan 12 arresterade polis från Nicolau Lobato internationella flygplats Nelson Roldão. Nelson och hans kollega Lorico följde sin kollega från Papua till flygplatsen, när han skulle återvända till Indonesien. Deras papuanske kollega hade kommit till Östtimor för att delta i en diplomatisk utbildning som hölls av det diplomatiska utbildningsprogrammet.
På flygplatsen, efter att deras papuanske kollega hade gått igenom passkontrollen för att ta Citilink-planet, gick Nelson och Lorico, men när de kom till biljettförsäljningen stängde en civilklädd polis och biljettförsäljare i vägen. När han försökte komma igenom jagade ett antla civilklädda poliser honom och hotade honom med en pistol. Polisen arresterade Nelson för att han bar en väska med en västpapuansk flagga på; det är inte ett brott att i sin ägo ha den här sortens material enligt Östtimors brottsbalk.
Vi i Human Rights Defenders Network anser gripandet och polisens åtgärder mot Nelson som en godtycklig arrestering, olaglig för att den inte följer principer för mänskliga rättigheter och Östtimors konstitution enligt artikel 10, pragraf 1, att Östtimor kommer att vara solidarisk med alla folk som kämpar för nationell befrielse; och paragraf 2 att Östtimor kommer att ge politisk asyl enligt lagen, till människor från andra länder som är i fara på grund av sin kamp för nationell och social befrielse, deras försvar av mänskliga rättigheter, demokrati och fred.
Vi kräver enträget att:
Källa: Pressmeddelande från Human Rights Defenders Network
Stärkning av internationella relationer:
Statsbesök i Kina och Vietnam
President Ramos-Horta avslutade framgångsrika statsbesök i Kina och Vietnam och återvände den 4 augusit. Besöken fokuserade på att stärka de bilateral relationerna, främja ekonomiskt samarbete och förbättra reionala partnerskap.
Investeringsmöjligheter i Östtimor,
Välkomnade framstående gäster
Firade minnet av viktiga milstolpar
Främjande av utveckling och social väfärd
Engagemang i internationella organisationer:
Kommande engagemang:
Källa: Social Communication Service Unit/Östtimors presidentämbete
FN:s generalsekreterare António Guterres sade på fredagen till parlamentsledamöterna i Östtimor att världen kan ta lärdom av deras inspirerande kamp för självbestämmande på dagen 25 år efter den historiska folkomröstningen som banade väg för självständigheten 2002.
I ett överraskande drag gjorde lagstiftarna FN-chefen till
hedersmedborgare i sin sydostasiatiska ö-nation under firandet
i huvudstaden Dili, vilket föranledde FN-chefen att
förklara att han var stolt över att nu vara en av
detta heroiska folk
.
Vad som då var Östtimors kamp för att frigöra sig från Portugals kolniala styre och sedan från Indonesiens våldsamma ockupation 1976 avslutades 1999 med en av FN organiseradfolkomröstning den 30 augusti.
Den indonesiska regeringen erkände formellt det överväldigande resultatet för självständighet i oktober samma år efter veckor av dödliga sammandrabbningar och förstörelse, som följdes av fredsbevarare från FN som övervakade övergången till fullt självstyre — de självständig Östtimors födelse.
Det är med stolthet som jag tar emot ett heroiskt folks
nationalitet och jag kommer att göra allt så att jag,
när jag fullgjort mina plikter, timoreser kan var stolta
över det som deras medborgare skulle kunnat göra
,
sade Guterres till lagstiftarna.
Tillkänngivandet gjordes av parlamentets talesperson Maria
Fernanda Lay, den första kvinnan att presidera i Östtimors
lagstiftande församling, under firandet av 1999 års
omröstning, lokalt kallad folkomröstning
.
Parlamentsledamöterna hedrade den roll Guterres spelade som
tidiare premiärminister i Portugal för att stödja det
timoresiska folkets sak. Han sade att han då kontaktade
åtskilliga världsledare och bad dem att använda
sitt inflytande för att förebygga en massaker i Östtimor
.
FN:s valorganisatörer (UNAMET) hyllades åtskilliga gånger under firandet och omnämndes särskilt av Guterres.
Kvinnorna och männen i UNAMET visade stor hängivenhet
och professionalism i organiserandet av en storskalig
folkomröstning på kort tid trots skrämsel och hot.
Efter folkomröstningen när våld spreds visade de
än en gång enormt mod och uppdragets betydlse.
Situationen stabiliserades först i september 1999 när en multinationell fredsbevarande styrka godkänd av säkerhetsrådet, INTERFET, anlände. Guterres påminde också om de andra FN-uppdrag som bidragit till fred i Östtimor.
FN-ledaren lovordade det enorma mod och den outtröttliga
beslutsamheten hos det timoresiska folket
och sade
att världen kan lära sig en mängd av Östtimor
.
Parlamentets talesperson Maria Fernanda Lay sade att resultatet i
folkomröstningen representerade tyngden av 24 års
motstånd mot den indonesiska ockupationen och tjänade
till att så en fri och suverän nations frön
.
Folkomröstningen 1999 organiserades av FN och gav timoreserna ett historiskt tillfälle att demonstrera sin beslutsamhet att bli självstyrande — trots en omgivning med våld och hot.
Före gryningen den 30 augusti lämnade tusentals östtimoreser sina hem i mörkret för att gå långt. De var fast beslutna att utöva ett ideal inskrivet i FN-stadgans artiklar 1 och 55: rätten till självbestämmande.
FN:s närvaro var avgörande för övergången som avslutade 24 år av indonesisk ockupation, som började bara några dagar efter att den lilla ö-nationen slutade att vara en portugisisk koloni.
I en exklusiv intervju med UN News Felipe de Carvalho i den timoresiska huvudstaden den här veckan sade motståndsledaren och ńuvarande premiärministern Xanana Gusmão att självständighetsrörelsen hade militära, politiska och diplomatiska delar.
Förenta nationernas flagga inspirerade oss när det
gäller internationella lagar, alla folks rätt till
självbestämmande och självständighet. Det var
en sorts närvaro av Förenta nationerna i vår kampanda.
Han beskrev folkomröstningen som avgörande för
landets öde
.
Till UN News sade president José Ramos-Horta att kriget mot
Indonesiens ockupation var asymmetriskt och militärt
omöjligt
. Ockupationen resulterade i fler än 200.000
döda — häpnadsväckande 25 procent av den
dåtida timoresiska befolkningen delvis orsakat av vapen levererade av
Förenta staterna såsom napalmbomber, tidigare
använda med födödande effekt i Vietnamkriget, sade
president Ramos-Horta.
För presidenten, vinnare av Nobel fredspris 1996, var Östtimors seger en praktisering av bra diplomati och politik, med å ena sidan bibehållandet av kulturell identitet och å andra sidan internationellt tryck.
Därför var Timor en framgångssaga, särskilt
som säkerhetsrådet kom till konsensus. Det blev
konsensus i säkerhetsrådet. Totalt konsensus. Men det
var konsensus för att Indonesien redan hade accepterat,
eftersom om Indonesien inte hade accepterat — och Indonesien
var mycket viktigt för en del av säkerhetsrådets
medlemsländer — skulle det inte ha funnnits konsensus.
Folkomröstningen — lokalt kallad popular consultation — spelade en nyckelroll för att intensifiera multilatera aktioner för Östtimor, när det då utövade tryck på Indonesien för att avstå från styret.
Enligt chefen för FN:s valorganisation, bildad i juni 1999,
UNAMET, var tillfället speciellt eftersom organisationen hade
ett så tydligt tillfälle att ge människor det de söker
.
Ian Martin sade att trots den utländska närvaron av
journalister och 2.300 valobservatörer slutade aldrig
skrämsel av allmänheten och attacker mot
FN-tjänstemän. Våldet orsakades huvudsakligen av
pro-indonesisk milis stödd av ockupationsmaktens väpnade styrkor.
För Martin kändes modet och beslutsamheten hos det
timoresiska folket
verkligen under registreringsprocessen. Vid
den tiden var många timoreser redan flyktingar och levde
gömda i bergen, men det var trots det ett stort valdeltagande
och det var klart att antalet röstande skulle
överträffa alla förväntningar.
Enligt honom så var det detta som gjorde att FN — efter komsultation med timoresiska ledare såsom Xanana Gusmão, fängslad i Indonesien vid den här tiden — beslöt sig för att fortsätta trots säkerhetsriskerna.
En av UNAMET:s största framgångr var registreringen av 433.576 personer för folkomröstnigen i Östtimor på bara 22 dagar. Strategin omfattade flexibilitet att registrera papperslösa människor och flyktingar utanför sina hemområden, men framför allt kreativ kommunikation.
Det fanns en stor rädsla för beväpnade attacker
på omröstnigsdagen. Trots det sade Nick Birnback, som
då arbetade i UNAMET:s kommunikationsgrupp, att det vid den
största vallokalen var väldiga köer med
människor som väntade före soluppgången och
inte ville missa tillfället att rösta
.
Hela 98,6 procent av de registrerade östtimoreserna gick och röstade, de flesta i de tidiga morgontimmarna.
Men samma dag rapporterades det första dödsfallet av en FN-tjänsteman, i en knivattack i Ermera-distriktet. En FN-helikopter som fraktade valurnor från en av byarna till till huvudstaden utsattes för gevärseld. Några dagar senare jagades en FN-konvoj i Liqui&ccediL; och träffades av 15 kulor. I slutet av uppdraget var 14 anställda döda eller saknade.
Under ökande antal våldsepisoder efter omröstningen, den 4 september, tilkänngav Ian Martinresultatet, som samtidigt lästes av den dåvarande Generalsekreteraren för FN, Kofi Annan, i New York: 78,5 procent av rösterna var för att avvisa autonomiförslaget — de krävde separation från Indonesien — och 21,5 procent för. Vägen till självständighet var fastställd.
Den tidigare ledaren för UNAMET minns upplevelsen av blandade
känslor. Å ena sidan privilegiet att vara i
en atmosfär av jubel
vid betraktandet av firandet av
resultatet och å andra sidan rädslan för en attack
när som helst.
Enligt honom omringade milisen platsen och började
sätta eld på byggnaderna
omedelbart efter
tillkänagivandet och därför togs han av
säkerhetsperonal till UNAMET:s högkvarter enbart i
kläderna han gick i
.
Några dagar senare plundrades och stacks byggnaden, i vilken omröstningens reultat tillkännagetts, i brand.
Martin mindes att den oupphörliga gevärselden omkring
UNAMET hade fått många östtimoreser att söka
skydd under FN-flaggan genom att klättra över muren med
taggtråd på krönet. Chefen för
valarbetargruppen beskrev en skakande scen med familjer som
kastar spädbarn över muren och FN-personal som tog emot
dem på andra sidan
.
I närheten vid canossanunnornas kloster skyddade abbedissan Esmeralda omkring 800 fyktingar, som börjat komma av rädsla för våld i mitten av augusti. Hon uppmanad alla att rösta trots riskerna.
Efter att reultatet tillkännagetts utförde syster Esmeralda en stor modig akt. Ensam inför en enorm grupp av milismän som invaderat klostret. Nunnan beordrade alla att sänka sina vapen, organiserade de 800 flyktingarna i rader och tog dem till UNAMET:s område förbi milismännen.
Nunnan hjälpte till med att mobilisera hälsovård och mat för de nu nästan 2.000 flyktingar som fanns på FN-området, som hade omvandlats till ett humanitärt läger. Det skyddades av en avspärrning av indonesisk militär, men det fanns ingen garanti att milisen faktiskt skulle hindras från att tränga in.
I det läget, enligt Nick Birnback, var det väsentligt att hålla kvar Östtimor bland rubrikerna för att hindra massakrer också på inhemska och utländska FN-anställda. Med en extra satellittelefon gav de belägrade intervjuer till media runt hela jorden och journalister kvar på området skickade febrilt kopior till nyhetssdeskar.
Med ökande risker måste Ian Martin initiera processen att evakuera FN-anställda. Men ett av de mest spridda meddelandena i omröstningskampanjen var att UNAMET skulle stanna oavsett resultatet.
Utan medel att ge säkerhet var närvaron av utländska grupper det enda hoppet för att förhindra massakrer. Då höjde syster Esmeralda sin röst igen och sade att hon inte skulle acceptera att det timoresiska folket skulle överges än en gång.
En grupp på omkring 80 FN-anställda erbjöd sig att stanna tills en lösning kunde hittas, som skulle garantera evakuering av alla som sökt skydd på FN-området.
Denna lösning började närma sig efter ett avgörande besök av medlemmar i säkerhetsrådet, som hade hållit möten i Jakarta. De skyndade till Dili den 11 september åtföljda av dne indonesiska arméns befälhavare, general Wiranto,
Gruppen såg själv flyktingarnas tråmmål i UNAMET-komplexet och bevittnade förödelsen i hela landet — över 80 procent av alla byggnader hade förstörts.
Följande dag meddelade Indonsien att det skulle acceptera placeringen av en multinationell styrka . Med det beslutet kunde alla i UNAMET:s högkvarter evakueras och våldet begränsas.
International Force for East Timor, INTERFET, godkändes av säkerhetsrådet den 15 september 1999 och började sitt arbete den 20 september.
Källa: Felipe de Carvalho/UN News
Östtimor firar 25-årsdagen av den FN-stödda folkomröstningen som säkrade självstänidgheten från den stora grannen Indonesien, som invaderade den tidigare portugisiska kolonin 1975. Ceremonier hölls i huvudstaden Dili med ledare och dignitärer inklusive FN:s generalsekreterare António Guterres. Trots firandet kämpar landet med fattigdom, arbetslöshet och följderna av dess uppslitande självständighetsprocess.
Dili. Östtimor firade i fredags den 25:e årsdagen av en av FN organiserad folkomröstning som säkrade dess självständighet från dess stora granne Indonesien, som invaderade den tidigare portugisiska kolonin 1975.
Folksamlingar jublade när deras ledare och statsbesök, bland andra FN:s generalsekreterare António Guterres åkte i en bilkortege till ett stadion i landets huvudstad Dili till en ceremoni som startade festligheteran i det fattiga landet med 1,3 miljoner invånare.
Minnesbanderoller och affischer fyllde huvudstadens gator på vilka tusentals åskådare samlats för firandet, som omfattade tal, musik och fyrverkerier.
Dilis invånare mindes de hemska tillfällen under landets mörkaste dagar, när Indonesiens militär reagerade på resultatet av folkomröstningen 1999 med en brända jordens taktik innan de lämnade landet.
Det var en traumatisk erfrenhet, som förföljer mig
än idag
, sade Gabriel Araujo, matförsäljare som
då var 12 år. Jag är alltid lycklig varje
gång vi firar vår frihet tillsammans med andra.
Den andra dagen av sitt officiella besök i Asiens yngsta stat träffade Guterres premiärminister Xanana Gusmão före n känslosam hyllning av den tidigare gerillaledaren.
Gusmão var fängslad i sex år i Indonesien och släpptes inte förrän ockupationen avslutades 1999 och han blev den förste presidenten efter självständigheten mellan 2002 och 2007. Han återvände till makten som premiärminister 2023 efter att hans parti vunnit parlamentsvalet i maj 2023.
Jag garanterar att FN kommer att fortsätta vid det
timoresiska folkets, som nu kämpar för landets
utveckling, sida
, sade Guterres till mängden i sitt tal
under fredagens firande.
Guterres besökte på fredagen också det timoresiska motståndsarkivet och museet i Dili, där han såg sig själv i några av utställningsföremålen, som tidigare premiärminister i Portugal 1995 — 2002 under vilken tid han var djupt indragen i de internationella ansträngningarna att lösa krisen i Östtimor.
Förbered er för att arbeta och tjäna detta land
till förmån för folket
, sade Gusmão i
ett tal under ceremonin, i vilken också Australiens vice
premiärminister och försvarsminister Richar Marles,
Malaysias vice premiärminister Ahmad Hamidi och andra
dignitärer från Sydostasiatiska nationers förbund deltog.
Östtimors övergång till demokrati har varit stenig med ledare som bekämpat massiv fattigdom, arbetslöshet och korruption i landets fortsätta kamp med arvet från sin blodiga strid för självständighet och bittra fraktionsstrider som då och då utlöst våld. Dess ekonomi är beroende av minskade inkomster från oljekällor under havet.
Källa: Devdiscourse
FN:s generalsekreterare fortsatte sitt historiska besök i Östtimor på torsdagen med att betona den positiva roll landet kan spela regionalt för att hjälpa till att lösa krisen i det krigsdrabbade Myanmar.
António Guterres är där för att delta i firandet av att det på fredag gått 25 år sedan landets folkomröstning om självständighet, som organiserades av FN.
Självständigheten kom 2002 efter månader med våld och förstörelse som avslutade åratal av först portugisiskt och sedan indonesiskt styre. Indonesien annekterade landet 1975.
Den andra dagen av sitt officiella besök i Östtimor
höll FN:s generalsekreterare ett möte med
premiärminister Xanana Gusmão med en känslofylld
hyllning
av den tidigare motståndsledaren för
de uppoffringar han gjorde för att uppnå hans lands
och folks självständighet
.
Gusmão — som var det nya självständiga landet förste president, vängslad i sex år i Indonesien och frisläpptes först när ockupationen avslutades 1999.
I samtal med journalister i regeringsbyggnaden i Dili betonade
FN-chefen Östtimors förflutna med stärkninga v
demokratin och mäsnkliga rättigheter liksom
dess växande internationella inflytande
.
Guterres påminde om att det asiatiska landet är grundare av G7+, en grupp av statar skapade ur konflikter, och snart kommer att gå med i det regionala blocket ASEAN. Generalsekreteraren sade att han räknade med att Östtimar tar en ledande roll i stödet till en framtida fredsporcess i Myanmar, som har hamnat i en nedåtgående spiral mot kaos efter militärkuppen 2021 som avsatte den demokratiskt valda regeringen.
Han sade till den erfarne timoresiske ledaren att han räknade
med landets stöd vid toppmötet om framtiden i september för att
bygga en värld i vilken Förneta nationernas stadga respekteras
.
Generalsekreteraren besökte också det timoresiska motståndsarkivet och museet i huvudstaden Dili, där han visades runt i den permanenta utställningen Att göra motstånd är att vinna.
Som tidigare premiärminister i Portugla från 1995 till året för Östtimors självständighet såg Guterres sig själv på en del av de visade dokumenten.
Han kunde bekräfta den historiska korrektheten hos ett av föremålen, som angav att Portugla hotade att dra bort sina styrkor från Bosnien och Kosovo — och lämna NATO (North Atlantic Treaty Organization).
Vädjan gjordes när åtskilliga ledare krävd omedelbar intervention av fredsbevarande styrkor för att skydda Östtimors folk från våldet som bröt ut efter folkomröstningen.
FN-chefen besökte också en kopia av ett gömställe använt av timoresisla motståndskämpar.
Efteråt besökte Guterres
utställningen Östtimors kvinnor
organiserad av
jämlikhetsorganet UN Women, som porträtterar
moståndsveteraners och människorättsförvarares levnadsöden.
Han mottogs och åtföljdes av Hilda da
Conceição, som under motståndsåren hade
kodnamnet Lalo Imin, en kombination av hennes mormors namn och
en akronym som betyder självständighet eller död,
aldrig integration
.
En anna veteran representerad i utställningen är Maria
Domingas Mikato
. som organiserade den första
östtimoresiska kvinnokongressen, som hölls före
folkomröstningen 1999. Hon tillerkänns att ha varit den
drivande kraften bakom beslutet i den omröstningen att 30
procent av de politiska representanterna ska vara. kvinnor.
Enligt UN Women fastslog Östtimors vallag att 33 procent av politikerna på partiernas kandidatlistor måste vara kvinnor. För närvarande är 38 procent av platserna i parlamentet besatta av kvinnor — den högsta andelen i Asien-Stilla havsregionen.
FN-chefen avrundade sin dag kraftfullt i nutiden med deltagande
i President Horta Show
i den nationella TV-kanalen. I
programmet deltog också premiärminister Gusmão.
Guterres underströk den roll han spelade för att leda Portugal i stödet till Östtimors självständighet.
Enligt honom så var de faktorer som möjliggjorde
folkomröstningen och en fredlig övergång till
självständighet folkets kollektiva bejakande med
fullständig beslutsamhet, som inte kunde misslyckas med att
triumfera
tillsammans med det faktum att det inte fanns
fundamental geopolitisk splittring mellan maktblock vid den tiden
såsom det finns idag.
Vidare uttryckte FN-chefen sin fortsatta oro för Rysslands pågående full-skaliga invasion i Ukraina, som representenrar en kränkning av FN-stadgan och internationell rätt av en ständig medlem av säkerhetsrådet.
Generalsekreteraren talade också om kriget i Gaza som ett exempel på säkerhetsrådets begränsningar under intern splittring.
Under åhörarnas applåder sade FN-chefen att liksom östtimors folk palestinierna också har rätt till självbestämmande och en egen säker stat i enlighet med den av FN stödda tvåstatslösningen.
Premiärministern betonade att han under sin fängelsetid i Indonesien hade sett lidandet på nära håll och kommit till slutsatsen att problemet inte låg hos indoneserna utan med den politiska regimen vid makten.
President José Ramos-Horta — som fick Nobels fredspris 1996 — betonade hur han han hade använt lärdomar från Östtimors process för försoning för att få perspektiv på andra postkonfliktsituationer, såsom Colombia pågående freds- och förlikningsprocess.
Han mindes att under de många åren beväpnad kamp i Östtimor fanns det inga kidnappningar eller attacker mot civila indoneser.
Premiärminister Gusmão konstaterade att i sammanhang med konflikten gerillan ofta gav medicinsk vård till sårade indonesiska soldater, någonting han själv hävdade ha gett två gånger.
Källa: UN News
Här är en översättning av det första stycket i en notis och länken till hela rapporten.
Östtimor — ekonomisk rapport (The Timor-Leste Economic Report — TLER) är en publikation av Världsbanken som ges ut vartannat år. Den ger en omfattande analys av landets senaste makroekonomiska utveckling, framtidsutsikter, risker och utmaningar. Utgåvan juli 2024 fokuserar på Östtimors anslutning till Världshandelsorganisationen (WTO) och kartlägger hur landet kan utnyttja medlemskapet för ekonomisk transformation trots pågående utmaningar med ekonomisk diversifiering, fiskal uthållighet och externa obalanser.
Länk till den fullständiga rapporten: http://tiny.cc/mitjzz.
Källa: Ana Sequeira1/Världsbanken Östtimor
Dili. Som alltid i Östtimor, det var en bön före den stora händelsen.
Minuter senare rullade schaktmaskinerna fram och på ett ögonblick var hemmen i Tasitolu borta.
Jag är mycket ledsen
, sade lokalt boende Ana Bela da
Cruz till ABC, när hennes hem demolerades i bakgrudnen. De
gav oss så kort varsel och nu har de kommit och
förstört våra hem.
Området Tasitolu ligger omkring 15 minuters bilväg från Östtimors huvudstad Dili. Det stora öppna utrymmet i mitten av byn kommer snart att vara värd för en jättelik utomhusmässa ledd av påve Franciskus — hans sista anhalt på en resa genom tre länder efter besök i Indonesien och Papua Nya Guinea nästa vecka.
Östtimor har en befolkning på 1,3 miljoner av vilka 95 procent betraktar sig som katoliker — den största andelen av alla befolkningar utanför Vatikanen.
Påvens tredagarsbesök i Östtimor beskrivs som den största tilldragelsen sedan självständigheten 2002.
Men det finns ett problem — och det är stort. Uppskattningar anger att så många som 700.000 människor kommer till platsen för mässan.
Privat är regeringstjänstemän rädda för att det inte finns tillräckligt med plats för alla, så husen i området — som regeringen säger är olagligt byggda — måste bort.
Vi är förkrossade, vi måste lämna
hemmen
, sade Andre Bere, vars hem också schaktades
bort. Våra barn är fortfarande i den lokala
skolan. Hur kommer det här att påverka våra barn?
‘Han kommer att se vårt lidande’
I hela huvudstaden Dili växer begeistringen över
påvens tredagarsbesök. Välkommen påve
Franciskus
står det på affischtavlor överallt,
påvetröjor säljs på gatorna och det är
ämnet för samtal överallt där man går.
Jag är så förväntansfull, jag räknar
dagarna
, sade marknadssäljaren Bendita de Juesus till ABC.
Jag är så lycklig över att han kommer
, sade
Angelina Pereira Soares, en annan marknadssäljare.
Men det är bra att påven kommer
på besök till Timor. Han kommer att se vårt
lidande och vår dagliga kamp.
För människorna i Tasitolu är det en hjärtefråga som står på spel.