ULMWP deklarerar provisorisk västpapuansk regering

Första december är det nationaldag för västpapuaner. Den första december 1962 hissade man för första gången den papuanska flagan Morgonstjärnan i staden Jayapura (då hette staden Hollandia). Landet var under nederländsk kolonial administration. Flaggan firade man med den nykomponerade sången Hai Tanahku Papua (Hej mitt land Papua). Närvarande vid flagghissningen var tjänstemän i den koloniala administrationen.

I år den första december demonstrerade väst- papuaner i olika städer i Västpapua. I utlandet demonstrerade de också, t.ex. i Melbourne hissade man Morgonstjärnan bredvid den australiensiska flaggan i stads- huset. Till och med i Indonesiens huvudstad Jakarta, demonstrerade västpapuaner. De marscherade från gatan som ligger bredvid USA:s ambassad till presidentpalatset. Inga incidenter ägde rum.

Mitt mål med att delta i demonstrationen idag är att fira 59 år av att den västpapuanska nationens oberoende tillkännagavs, varefter Indonesien annekterade området, sade en demonstrant till Reuters när demonstranter viftade med banderoller som krävde rätten till självbestämmande.

Samtidigt deklarerade United Liberation Movement of West Papua (ULMWP), en paraplyorganisation för olika papuanska organistioner, samma dag upprättandet av en provisorisk papuansk regering i exil. Ledare för exilregeringen är Benny Wenda som bor i Storbritannien. Andra medlemmar av exilregering har inte offentliggjorts.

Hendrik Amahorseja