Drömmer Jakarta om att få tillbaka Östtimor?

Nyligen visades i Youtube några videoprogram med indonesisk information om Östtimor. Programmen är på indonesiska. De säger att Östtimors ekonomi är dålig och är beroende av Indonesiens. Troligen är det för att skapa en uppfattning om att människor längtar tillbaka till Indonesiens administration. Som argument används filmklipp från 1990-talet och från tiden för folkomröstningen 1999.

Ett sådant program är daterat första december 2020 med rubriken ”BERITA VIRAL ~ 100 RIBU WARGA TIMOR LESTE KABUR KE INDONESIA ADA APA” (”Viral nyhet. Hundratusentals människor flyr från Timor-Leste till Indonesien. Vad händer?”). Se videon på https://www.youtube.com/watch?v=lSrJsc1X1Jo.

Enligt BBC Indonesia den 20 augusti 2020 har Indonesiens regering avsatt 90 miljarder rupier för att influera människor (https://www.bbc.com/indonesia/indonesia-53846128). Man kan kanske undra om det är propaganda som visar Jakartas önskan att ta tillbaka Östtimor.

Det finns också videoprogram som visar att flyktingar fortfarande lever i misär allt sedan de flydde till indonesiska Västtimor för 20 år sedan. Se

  1. https://www.youtube.com/watch?v=WOmtnGA4T2o&t=377s
  2. https://www.youtube.com/watch?v=ZtAibQe4bF8

Hendrik Amahorseja