Indonesien — politiska fångar i Papua och på Moluckerna

Papua

I augusti förra året uppstod i Surabaya motsättningar mellan lokalbefolkningen och västpapuanska studenter. Orsaken var att studenterna inte hade hissat den indonesiska flaggan framför sitt studenthem i samband med Indonesiens nationaldag. Någon hade placerat flaggan framför studenthemmet, men den hamnade i rännstenen och flaggstången var bruten. Områdets befolkning trodde att studenterna hade gjort det och tyckte att det var förnedrande mot dem som indonesiska medborgare och mot sitt älskade land, Indonesien. För att uttrycka sin vrede mot studenterna samlades människor framför studenthemmet och ropade fula ord och ”monyet” (apa) mot studenterna. Internettidningen Suara Papua (Papuas röst) skrev den 14 maj att indonesier lätt associerar papuaner med apa [Orang Indonesia ganpang asosiasikan orang Papua dengan monyet, https://suarapapua.com/2020/05/14/orang-indonesia-gampang-asosiasikan-orang-papua-dengan-monyet/]

Under årsdagen uppvisades en rasistisk sida gentemot papuaner genom att kalla dem monyet. Ett filmreportage om demonstrationerna är Foreign Correspondent: Inside Indonesia's Secret War for West Papua, https://www.youtube.com/watch?v=sMeYD-wFC1o.

I Jakarta anordnade västpapuaner solidaritets- demonstrationer för sina kamrater i Surabaya. Några hundra studenter deltog i demonstrationerna. De demonstrerade framför Indonesiens presidentpalats. Kraven demonstranterna ställde var inte annorlunda än de som framfördes vid demonstrationerna i Papua, d.v.s. krav på en folkomröstning och oavhängighet från Indonesien. I demonstrationerna framför president- palatset blev sex personer arresterade. Dessa är Ginting, Ariana Eleopere, Dano Anes, Tabuni, Charles Kossay och Ambrosius Mulait som syns på bilden i domstolssalen i Jakarta.

I mitten är Paulus “Suryanta” Ginting, talesman för Indonesiens Folkfront för Västpapua (Front Rakyat Indonesia Untuk West Papua). Han är den första indones som satts i fängelse för Papuas sak.

De flesta av de politiska fångar, som arresterades i Västpapua, greps i samband med demonstrationer förra året. Antalet är 56 personer. Bland de politiska fångarna i Västpapua finns också en polsk medborgare. Han heter Jakub Skrzypski och anklagas för att ha haft kontakt med den förbjudna organisationen Rörelsen för ett fritt Papua (Organisasi Papua Merdeka, OPM). Domstolen dömde honom till ett femårigt fängelsestraff. Dessutom finns det sex papuanska politiska fångar i Banjermasin.


Foto: https://suarapapua.com

Bilden till vänster visar visar Sayang Mandabayan (34) med sin baby i fängelset. Hon är en av få fängslade kvinnor. Hon arresterades när hon pratade med en av demonstranterna i september 2019. Polisen hittade 1.496 små Morgonstjärnaflaggor i hennes väska.

Moluckerna

Republik Maluku Selatan (RMS - Republiken Sydmoluckerna) proklamerades den 25 april 1950 i Ambon, som är den nuvarande provinsen Malukus huvudstad. Republiken krossades när deras ledare Dr. Christian Soumokil och hans livvakter tillfångatogs i djungeln på ön Seram 1967. I år i samband med 70-årsminnet av republikens proklamation, har republikens anhängare demonstrerat. Som man kan se på bilden nedan,

Foto: https://www.tribunnews.com

marscherade några med RMS flagga in i provinsen Malukus polishögkvarter.

Det är straffbart att ha republikens flagga och litteratur eller fira någonting med anknytning till RMS. Erfarenheten visar att man kan få många år i fängelse långt bort från hemtrakten. De nedan uppräknade är RMS-anhängare som nyligen har anhållits av polisen: Simon Viktor Taihuttu (56), Abner Litamahuputty (44), Janes Pattiasina (52), Izack Siahaya (80), Teli Siahaya (50), Johan Noya (35), Markus Noya (30), och Basten Noya (30). Izack Siahaya (80) och hans fru Peplina Siahaya (72) har dömts till fem och ett halvt respektive fem år i fängelse. De fängslades p.g.a. att de hade den förbjudna RMS-flaggan i sitt hem.

Alla de nämnda politiska fångarna har anklagats för makar (förräderi) enligt artikel 106 eller artikel 110 i Indonesiens strafflag, något som kan medföra 20 år i fängelse.

Advokaterna för mänskliga rättigheter Veronica Koman och Jennifer Robinson har skickat ett brev till arbetsgruppen för godtyckliga frihetsberövanden och FN:s särskilda rapportör och bett dem att uppmana Indonesiens regering att släppa 63 politiska fångar (tapol) som anklagas för förräderi relaterat till Rörelsen för ett fritt Papua.

Veronika Koman är indonesisk advokat och människorättsaktivist som bor i Australien och står inför straffrättsliga anklagelser för påstådd uppvigling. Hon hävdar nämligen att de 56 namnen gavs till president Jokowi när han besökte Australien i februari.

Hittills har det inte kommit något svar på brevet, förutom från minister Mahfud MD som säger att uppgifterna är lögn. Därför uppmanar hon och Jennifer Robinson FN och den indonesiska regeringen att svara allvarligt på frågan.

Koman sade att uppmaningen att frigöra de politiska fångarna är av avgörande betydelse medan corona- pandemin pågår, eftersom fängelserna i Indonesien redan är överfulla och mottagliga för spridning av viruset. Indonesien, med de högsta dödstalen i Asien, har redan erkänt risken för spridning av covid-19 i överfulla fängelser genom att släppa 30.000 fångar. Ändå hålls dessa 63, som inte representerar ett hot mot samhället, fortfarande kvar i fängelse, sade hon.

Hendrik Amahorseja