Hög risk för covid-19 i ÖsttimorEn av 8 affischer från Östtimors arbete mot coronapandemin, ”Vad måste stänga och vad kan förbli öppet?“. Du kan se alla affischerna på Östtimorkommitténs webbplats http://www.osttimorkommitten.se

Enligt en ny analys baserad på ett globalt riskindex gjord av biståndsorganet CARE Australia är risken att drabbas av covid-19 upp till fyra gånger högre i länder i regionen som Papua Nya Guinea och Östtimor än i Australien. Redan innan corona-utbrottet var hälsovården mycket ansträngd på de flesta Stillahavsöar och i många länder i Sydostasien. Vissa av Australiens grannländer har redan tusentals bekräftade fall av smittade. ”Pandemin och dess ekonomiska återverkningar kommer drabba världens fattiga mest och många av dessa lever i vår del av världen” sade organets VD Peter Walton.

I Sydostasien och Stilla havet löpte Papua Nya Guinea risk att drabbas värst, följt av Östtimor och Myanmar. Minst risk bland 28 länder i regionen löpte Australien och Singapore följda av Nya Zeeland. Papua Nya Guinea, som har ett hårt ansträngd sjukvårdssystem, skulle kunna drabbas hårt av ett corona-utbrott. Landet har hög mödradödlighet och varannan förlossning sker utan att sjukhuspersonal finns på plats.

I Östtimor arbetade CARE med skolor och samhällen för att främja handtvätt och social distansering i enlighet med regeringens strategi för att bekämpa Covid- 19. Det är svårt att förhindra spridningen i synnerhet i avlägsna områden på landsbygden, där minst en femtedel av hushållen saknar tillgång till rent vatten. Kvinnor och flickor är mer utsatta för smittorisk, eftersom de vanligtvis tar hand om sjuka familjemedlemmar. Den 16 maj meddelades det att samtliga 24 smittade hade återhämtat sig från smittan.

Gabriel Jonsson

Källor: