Sverige och Finland intresserade av att investera i Aceh

Sverige och Finland uttryckte sitt intresse för att bedriva ekonomiskt samarbete i Aceh. De två länderna tänker investera i energi och miljö. Detta förmedlades av den svenska ambassadören Marina Berg och den finska ambassadören Jari Sankiri när de fick besök av borgmästaren i Nanggroe Aceh, Tgk Malik Mahmud Al-Haytar, torsdagen och fredagen 5-6 september i Jakarta. Den svenska ambassadören sade att Sverige har för avsikt att investera i Aceh i energi- och miljösektorn. "Den svenska regeringen har också bedrivit ekonomiskt samarbete med Indonesiens regering", förklarade hon.

Förutom att bjuda in till investeringar förklarade Tgk Malik Mahmud Al Haytar till den svenska ambassadören att Aceh efter 14 års fred nu befinner sig i ett steg av självförbättring och utveckling inom olika sektorer. Vi hoppas att Sverige kan delta i dessa utvecklingsstadier, särskilt när det gäller ekonomi, teknik, hälsa och utbildning," sade Tgk Malik Mahmud som bjöd in ambassadören till 15-årsjubileet av samförståndsavtalet i Helsingfors i augusti 2020.

Separat mötte Tgk Malik Mahmud fredagen den 6 september också Finlands ambassadör Jari Sankiri. De två diskuterade också möjligheterna att investera i Aceh och processen för Finlands engagemang för fred i Aceh. "Vi inbjuder också Finlands regering att samarbeta inom ekonomi, utbildning och hälsa med Aceh, eftersom vi bjuder in svenskt samarbete," sade Tgk Malik Mahmud.

På inbjudan kommer den finska ambassadören att besöka Aceh inom en snar framtid. "Målet är att titta närmare på Acehs potential, så att samarbete kan göras med Finlands regering," sade Tgk Malik Mahmud. Dessutom sade Wali Nanggroe att Finlands ambassadör också var villig att delta i 15-årsjubileet av samför- ståndsavtalet i Helsingfors MoU 2020.

Hendrik Amahorseja