Indonesien ska bygga ny huvudstad

Indonesiens nuvarande huvudstad Jakarta ligger i den norra delen av västra Java. Före holländarnas ankomst till Java hette staden Jayakarta. Det sägs att den blev förstörd och på ruinerna byggde det Holländska Ost- indiska kompaniet (VOC) en stad som hette Batavia, den 22 juni 1527. Under åren 1619 -1719 var staden högkvarter för VOC. Stadens namn ändrades från Batavia till Jakarta efter att Indonesiens självständighet internationellt hade erkänts på Haag-konferensen den 27 december 1949.

Nu har Jakarta över tio miljoner invånare. Enligt experter sjunker staden tio cm per år på grund av man använder grundvatten utan begränsningar. Tidningen Kompas skrev den 7 oktober 2019 att stadens luft är den fjärde mest förorenade i världen. Staden drabbas ofta av översvämningar under regnperioden.

Indonesiens president Joko Widodo, som brukar kallas Jokowi, säger att området för den nya huvud- staden ska ligga i östra Kalimantan (Borneo). För det första har området minimal risk för katastrofala över- svämningar, jordbävningar, tsunamis, skogsbränder, vulkanutbrott och jordskred. För det andra har det ett strategiskt läge, mitt i Indonesien. För det tredje ligger det nära storstadsområden som har utvecklats, nämligen Balikpapan och Samarinda. För det fjärde har området redan en relativt komplett infrastruktur. Och för det femte är 180.000 hektar regeringsmark tillgänglig. Ur- invånarna på Kalimantan är dayaker. Vad de har för uppfattning om att den nya huvudstaden byggs på deras stamfäders mark har man inte hittills inte tagit reda på.

Kostnaden för att bygga staden är 38 miljarder dol- lar. Den ska börja byggas 2020 och beräknas bli klar 2025.

Enligt planeringsminister Bojonegoro ska den nya huvudstaden bli ett administrativt centrum, medan Jakarta ska bli ett finanscentrum, precis som Washing- ton och New York i USA.

Hendrik Amahorseja