Krokodil

Nyheter från
Östtimor

Östtimorkommittén
Box 70341
107 23 STOCKHOLM
Tel. 08-33 62 47
Postgiro 1 81 92-5
E-post tpollak@algonet.se
Web http://www.algonet.se/~tpollak/OTK/

Hej alla vänner!
(OBS Glöm inte pg nr 181 92-5!!!)

Jag har inte skrivit på länge, men här kommer en kort lägesrapport! Livet i Dili är visserligen ganska tufft, men jag har haft stor tur med att hitta bostad. Jag bor hos familjen Freitas i Vila Verde, som är ett säkert område. Jag lär mig tetum varje dag, det är enda sättet att kommunicera med familjen, vilket känns jättebra! Redan har jag fått rykte som konstig svensk här - jag är namligen den enda som kör cykel med cykelhjälm och använder armarna för att signalera när jag ska svänga. I den här kaotiska trafiksituationen blir det nästan för mycket, om ni förstår vad jag menar?

Tack för alla bidrag till insamlingen för barnhemmet/klostret. Sist jag kollade på Östtimorkommitténs hemsida var vi uppe i 15 400 kr (18 650 den 29 mars, redaktörens kommentar). Det är tack vare er, mina kollegor och kompisar! Men, det är inte tillräckligt för renoveringen. Vi behöver mer pengar. Därför vill jag be er alla om en tjänst. Hur gör man för att skaka fram mer pengar? Det är så svårt för mig här i Östtimor, för kommunikationerna är inte de bästa. Några av mina gamla lärare från Laholm har startat insamlingar på skolan, min syster har engagerat sina barns skola i att vara fadderskola till barnhemmet, och en kompis från Laholm har startat en insamling på sin arbetsplats. Har ni några ideer? Har ni lust/tid att hjälpa mig? Tackar så mycket på förhand.

Jag har försökt tjata mig till stöd här i Dili också, bland mina kompisar, och Rob, som är manager för ett australiskt konsortium, har lovat att ställa upp med gratis arbetskraft för renoveringen - han lånar ut sina anställda utan kostnad! Och jag håller på att jobba på de olika bataljonerna här, att de ska skänka byggnadsmateriel, men det går lite segt.

Längst ner i det här mejlet hittar ni en lista som jag bad systrarna att skriva till mig över det mest väsentliga som klostret behöver. Detta ska jag köpa för de 30 000 kronorna vi förhoppningsvis kan samla in. Kvar blir att försöka finansiera byggnadsmaterielen.

Mitt "riktiga arbete" har har blivit ordentligt försenat. Jag ska arbeta för East Timor Human Rights Center, och jag ska göra en undersökning av barnens situation i Dili. Det finns ca 10 000 föräldralösa barn här, och jag ska intervjua 1 500 av dem - om hur deras vardag ser ut, om de går i skolan, hur många mål mat om dagen de får, vad hände med deras föräldrar, osv. Det är en mycket stor undersökning, som verkligen behövs för att få en bild av hur situationen ser ut. Resultaten skall jag sedan analysera och distribuera till de NGO:er som arbetar för barn här. Det är bl. a. Save the Children (Rädda Barnen) och UNICEF. Dessutom ska jag utifrån undersökningen och med barnkonventionen som bas göra rekommendationer till den framtida regeringen här. Det är mycket spännande!

Barnen i klostret behöver ert stöd! Gnugga geniknölarna och försök komma på idéer hur man får in mer pengar! Här är postgironumret igen: 18192-5.

Här kommer listan:

/ Kram och tack på förhand,
Ann, Dili, Östtimor, den 21 mars 2001.

1.	SKOLMATERIAL
Skrivböcker
Pennor
120 skoluniformer, två per barn
60 skolväskor
Skor och regnjackor

2.	MATRUM
Matrumsbord för 60 barn
60 stolar
12 dussin tallrikar
12 dussin skedar
12 dussin gafflar
12 dussin knivar
12 dussin glas
12 dussin muggar
12 serveringsskedar
12 stora ris-skedar
4 st. durkslag
12 st. serveringsfat
12 st. serveringsskalar

3.	SOVRUM
80 sängar
80 madrasser
80 kuddar
80 myggnat
160 sängöverdrag
160 örngott
80 små garderober

4.	VERKTYG M.M.
2 sågar
2 hammare
2 stämjärn
2 spadar
2 skruvmejslar
1 elektrisk borrmaskin

5.	HUSHÅLLSUTRUSTNING
Generator, 35 Kw
Elektrisk vattenpump
Stort kar för att samla regnvatten i

6.	FRITIDSGREJOR
2 gitarrer
2 flöjter
en TV

7.	LÄXLÄSNINGSGREJOR
Skrivbord för 60 barn
60 stolar
2 svarta tavlor
10 bokhyllor

8.	KÖKSUTRUSTNING
2 stora karosinspisar
6 riskokare
2 stora grönsakswokar
6 stora grytor
6 vassa knivar
6 hack-knivar
10 diskställ
en stor kyl och frys
ett stort köksskåp, eller två
(diskmedel och diskborstar, hinkar m.m. + städgrejor)

9.	TRÄDGÅRDSGREJOR
2 krattor
6 bräckjärn
2 spadar
1 harv

10.	SYGREJOR
2 symaskiner
10 saxar
10 måttband
trådrullar i olika färger (tio av var)
synålar i olika storlekar (tio av var)
tyg i olika färger och material
vit krita
knappar
blixtlås
hakar

11.	SPORTGREJOR
6 fotbollar
6 volleybollar, ett volleybollnät
6 basketbollar, två korgar
6 dussin bordtennisbollar, 12 racket och bord