Suhartos fall

skäl. En av dem, den östtimoresiske ledaren Xanana Gusmao, har sagt att "om den här regeringen verkligen vill kalla sig en reformregering så måste Habibie villkorslöst frige alla politiska fångar."

ABRI förblir den avgörande maktfaktorn. Men Suharto beskar militärens politiska och ekonomiska inflytande och nu har ABRI dessutom förlorat ännu mer i legitimitet och måste söka allianser med civila krafter.

Även om det mesta är osäkert i denna övergångsperiod så är det inget som tyder på att Suharto och hans familj skulle kunna komma tillbaka till makten. De är helt enkelt så hatade av den indonesiska allmänheten och saknar stöd från alla inflytelserika aktörer.
Vilka förutsättningar finns det för en fredlig och demokratisk samhällsutveckling?
Den katastrofala ekonomiska krisen erbjuder dåliga förutsättningar för en verklig demokratisering. Det är svårt att på kort tid bygga upp fungerande demokratiska partier och organisationer samtidigt som alltfler förlorar sin försörjning och hungern breder ut sig. Risken är stor att den ekonomiska misären blir en grogrund för etniska och religiösa missnöjesyttringar som kan ta sig våldsamma uttryck.

Militären är också en bromskloss när det gäller demokratiska reformer. ABRI har fått utstå mycket kritik för kidnappningen av demokratiaktivister tidigare i år. Minst 14 aktivister är fortfarande försvunna. "Försvunna" aktivister som kommit till rätta igen har vittnat om att de förts bort och hållits fängslade av militärer. En grupp som kallas KONTRAS har bildats för att arbeta med fall av försvinnanden. Gruppens företrädare har i massmedia gått till kraftfull attack mot olika generaler. Pius Lustrilanang, en av de kidnappade aktivisterna, hävdar bestämt att hela militärledningen, inklusive expresident Suharto, är inblandade. Elitstyrkorna KOPASSUS och deras förre ledare general Prabowo, svärson till Suharto, har fått skulden, men många menar att kidnappningar är standard inom armén och att hela militärledningen måste stå till svars.

Om man lägger ihop vittnesmålen från flera olika kidnappade aktivister så står det klart att de satt fängslade i KOPPASSUS högkvarter i Cijantung. Men komplexet har nyligen rivits för att undanröja bevis.

Kritiken mot Prabowo är med all säkerhet högst befogad, men det innebär inte att andra generaler är utan skuld. Överbefälhavaren Wiranto är ingen demokrat, även om han ofta framställs som reformsinnad, inte minst i västerländsk media. För att en verklig demokratisering ska äga rum räcker det inte att vissa officerare rensas ut. ABRIs makt måste drastiskt beskäras och för det krävs det starka civila motkrafter.

Indonesien står nu inför ett dilemma. Om man försöker straffa förbrytarna inom militären kan det motverka militärens tillbakadragande från politiken.

President Habibie har ingen egen maktbas. Han försöker å ena sidan få stöd från reformsinnade grupper i samhället som vill minska militärens inflytande, å andra sidan liera sig med delar av ABRI

Fortsätt och läs

E-post