Vapenleverans stoppad

Bofors stoppade följdleverans
till Indonesien 
-trots klartecken från myndigheten


Bofors har på eget initiativ avbrutit en planerad affär med vapenkomponenter till Indonesien.

Detta trots att krigsmaterielinspektör Staffan Sohlman deklarerat att "följdleveranser" till Indonesien ska få fortsätta.
Affären var värd 12 miljoner kr och omfattade mörkersikten och annan utrustning till luftvärnsroboten Robot 70.
- Det är mycket positivt att Bofors självmant avstått från att exportera till Indonesien, säger Maria Ermanno, ordförande i Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.
Bofors vill inte kommentera uppgifterna, men företagets informationschef Agneta Smed säger till PAX:
- Bofors har på eget initiativ avstått från att lämna offerter till vissa länder där vi räknar med att vi skulle ha fått exporttillstånd.
Denna politik, som Bofors bedrivit sedan 1996, är unik. Det är sannolikt första gången ett vapenexporterande företag frivilligt avstått från affärer som skulle ha godkänts av krigsmaterielinspektören eller regeringen.
Skälet är uppenbart. Företaget vill undvika negativ publicitet om kontroversiella affärer.
- I längden kan det vara positivt för Bofors att visa goodwill genom att inte sälja till vissa länder, säger Agneta Smed.
I maj 1996 avslöjade Svenska Freds att Bofors lämnat en offert på reservdelar till smugglade robotsystem i Dubai. Det ledde till en omfattande debatt och till att företaget, på eget initiativ, deklarerade ett stopp för reservdelsleveranser till smugglade vapen.
Samma vår avslöjade Svenska Freds också att regeringen givit Bofors tillstånd att exportera ytterligare kanoner och luftvärnsrobotar till Indonesien, som ockuperar Östtimor. Också dessa affärer ledde till en häftig debatt, där bland andra fredspristagaren José Ramos Horta kritiserade den svenska regeringen och handelsminister Leif Pagrotsky.
Resultatet av debatten blev att fem av riksdagens sju partier (alla utom s och m) i februari 1997 krävde ett totalt stopp för all krigsmaterielexport till Indonesien.
Men krigsmaterielinspektör Staffan Sohlman tog inte intryck av kritiken. "Följdleveranserna" till Indonesien skulle få fortsätta, deklarerade han i riksdagens konstitutionsutskott. Sohlman avsåg inte ens att konsultera det parlamentariskt sammansatta Exportkontrollrådet, eftersom han ansåg sådana affärer vara "självklara".
I slutet av april 1997 godkände Sohlman sålunda ytterligare följdleveranser till Robot 70 från Bofors till Indonesien, värda 8,5 miljoner kr. Leveransen ägde rum i juni samma år.

E-post