Vapenexport
Merdeka & Östtimor
Information
Nr 4 1997 Liten krokodil
 

BOFORS ANKLAGAS FÖR VAPENEXPORT TILL INDONESIEN

Det svenska vapenföretaget Bofors fick tillstånd av svenska myndigheter att exportera vapendelar till Indonesien trots stark opposition från det svenska vapenexportkontrollrådet, avslöjade en svensk vapenexportforskare.

I en artikel som publicerades på måndagen i Aftonbladet sade Henrik Westander från Svenska Freds att Bofors sålt delar till fartygskanoner värda 1,5 miljoner kr till Indonesien förra månaden, efter att ha fått godkännande av krigsmaterielinspektören Staffan Sohlman.

Enligt Westander konsulterade inte Sohlman vapenexportkontrollrådet - där fem av sju politiska partier opponerar sig mot krigsmaterielexport till Indonesien pga ockupationen av Östtimor samt pga MR-kränkningar.

Vapenexport till konfliktregioner är förbjudet enligt svensk lag.

"Vi kommer att kräva att allt som rör Indonesien kommer upp i rådet", sade den liberala säktehetspolitiske talesmannen Lennart Rhodin till Aftonbladet.

Westander hade tidigare avslöjat att Sohlman också i juni hade godkänt en 8,5-miljonorder till Indonesien, rörande vapendelar för deras luftvärnsrobotar.

Ann Larsson 


ÖSTTIMORESISKE GERILLALEDAREN DAVID ALEX DÖD

Enligt vad Östtimorkommittén erfar, har den östtimoresiske gerillaledaren David Alex dött den 25 juni under oklara omständigheter. Amnesty International hävdar att han, tillsammans med fyra andra gerillamän, arresterades efter en konfrontation mellan den indonesiska armén och den östtimoresiska gerillan Falintil i en by utanför Bacau på onsdagen.

David Alex och hans fyra män hade färdats till Bacau för att söka läkarvård åt den svårt undernärde gerillaledaren, när den indonesiska militären påbörjade sin attack. Alex tillfångatogs efter att han hade skjutits i armen och i benet. Indonesiska källor hävdar att han fördes ill sjukhus, men där dog av sviterna. José Ramos-Horta menar att Alex i stället mördades på sjukhuset i huvudstaden Dili efter att ha utsatts för svår tortyr.

Östtimorkommittén har tagit del av andra källor som hävdar att Alex inte alls dött, utan finns hos militären. Mycket tyder på att det är på detta sättet; Alex blev skjuten i armen och i benet; inga direkt livshotande skador. Vidare indikerar den tidiga begravningen att oklarheter finns huruvida han dött eller inte; släktingar har varken sett kroppen eller varit med på begravningen, som hölls dagen efter dödsfallet.

Amnesty International uttrycker sin oro över de övriga gerillamedlemmarna som arresterades av den indonesiska militären. Tortyr och annan förnedrande behandling är mycket vanligt i Indonesien och Östtimor, menar organisationen.

Östtimrokommittén sände omedelbart ut pressmeddelande om Alex död, samt sände brev till några svenska tongivande politiker; bl a utrikesminister Lena Hjelm-Wallén och FN-ambassadören Peter Oswald. Vi har nu fått svar från båda och dessa kan rekvireras från Östtimorkommittén utan kostnad.

Ann Larsson
Föregående Innehåll Nästa