Nya övergrepp i Östtimor

Den 23/3 gick indonesisk militär till angrepp mot obeväpnade östtimoresiska ungdomar som samlats i och utanför Hotel Mahkota i Östtimors huvudstad Dili. Många skadades, flera mycket svårt, och fyra personer uppges ha dödats.

Tidigt på morgon begav sig mellan 300 och 500 östtimoresiska ungdomar och studenter till Hotel Mahkota i hopp om att få träffa FN-diplomaten Jamsheed Marker. Marker som är FNs generalsekreterare Kofi Annans specielle sändebud besökte Östtimor för att samla information inför det uppskjutna mötet mellan Portugals och Östtimors utrikesministrar i FNs regi.

I Dili träffade Marker flera civila och militära tjänstemän liksom biskop Belo, men ett möte på universitetet ställdes in. Studenter som förberett hundratals sidor dokument att lämna till Marker bestämdes för att gå till hans hotell dagen därpå.

De lyckades ta sig in på hotellet, men så snart de frågade efter FN-representanten i receptionen började beväpnade säkerhetsstyrkor misshandla de fredliga demonstranterna. Skott avfyrades och militären använde tårgas. Dörrarna låstes så att ungdomarna inte kunde fly ut ur hotellet. Flera kvinnor utsattes för sexuella övergrepp. Soldater omringade hotellet. De som lyckades ta sig ut sökte skydd i närbelägna byggnader.

Bland de många skadade hade 18 blivit skjutna. Andra hade blivit slagna eller skadat sig av glassplitter när de försökte fly genom fönstren.

Jamsheed Marker som befann sig på sitt hotellrum under hela incidenten tog avstånd från det inträffade och uttryckte sin sympati med offren.

Uppemot hundra Östtimoreser arresterades, men polisen medger endast att de arresterade 48 av vilka hälften snabbt släpptes. Övriga ställs inför rätta anklagade för att ha "vist hat" gentemot den indonesiska regeringen.

Övergreppen allt värre enligt Belo

I en intervju med portugisisk radio under FN-sändebudet Jamsheed Markers besök i Dili sa biskop Belo att det inte fanns några tecken på att Indonesien skulle lätta på förtrycket. "Det har aldrig skett så många arresteringar som under den sista veckan i december och sen hela januari, speciellt här i Dili. Men i början av februari var det som allra värst."

Som ett svar på att Nobels fredspris tilldelades José Ramos Horta och biskop Belo från Östtimor har den indonesiska militären ökat den regeringsvänliga militians (gardapaksis) aktioner. Nattetid hemsöker de byarna och söker igenom husen i jakt på ungdomar med anknytning till motståndsrörelsen.