Nya arresteringar i Aceh

14 personer har arresterats anklagade för att tillhöra befrielserörelsen GAM, Gerakan Aceh Merdeka, som kämpar för ett fritt Aceh. Indonesisk militär har konfiskerat en stor mängd vapen i provinsen på norra Sumatra. Tillsammans med Östtimor och Västpapua är det här som den indonesiska militären möter mest motstånd från en befolkning som inte vill tillhöra Indonesien. Förtrycket är omfattande och inga oberoende observatörer släpps in för att undersöka anklagelser om grova brott mot de mänskliga rättigheterna.

Sedan 1989 har fortlöpande militäroperationer genomförts i Aceh. Den indonesiska armén hävdar att man under februari månad beslagtagit många vapen i samband med husundersökningar runtom i Aceh. Militären har satt upp vägspärrar längs vägarna och kroppsvisiterar resande.

Dessa åtgärder, som påminner om ett undantagstillstånd, motiveras med en serie bankrån i januari och februari som GAM anklagas för att ligga bakom. Den indonesiska militären påstår att befrielserörelsen vuxit sig starkare igen.

Mellan 1989 och 1993 utkämpades många strider mellan den indonesiska armén och motståndsrörelsen. Indonesisk militär dödade tusentals oskyldiga bybor. Försvinnanden och politiska arresteringar var mycket vanligt förekommande i början av 1990-talet. Den indonesiska militärens terror ledde till att många acehneser flydde över Malaccasundet till Malaysia. Läget blev lite "lugnare" mot mitten av 1990-talet, men nu verkar det som om en ny våg av terror och arresteringar inletts.

Anders Uhlin