Tryggad tillgång till mat2013-05-06 12:44:27 | Östtimorkommittén
c/o Jonsson Råsundavägen 24, 2 tr 169 67 SOLNA Tel. 08-33 62 47 Plusgiro 1 81 92-5 E-post info@osttimorkommitten.se Web http://www.osttimorkommitten.se/ |
Vad är tryggad tillgång till mat?Seeds of Life brukar säga att För att överförenkla ämnet, människor har tryggad tillgång till mat, när de inte behöver bekymra sig för varifrån nästa mål kommer ifrån. Vid 1996 års toppmöte om mat kom man överens om att tryggad tillgång till mat är när alla människor alltid har fysisk och ekonomisk tillgång till tillräcklig med säker och näringsrik mat för att tillgodose deras dieter och matpreferenser för ett hälsosamt och aktivt liv. Tryggad tillgång till mat världen runtVärldens produktion av mat har ökat avsevärt de senaste decennierna. Men denna ökning har inte hållit jämna steg med befolkningstillväxten under samma tid. Dessutom har ett antal faktorer bidragit till dramatiska toppar för matpriserna, vilket i sin tur bidragit till livsmedelskrisen 2008. En del av många citerade skälen för fortsatt brist på tillgång till mat är de ökande priserna på olja, klimatförändringar, misslyckad jordbruksreglering, brist på mekanismer mot dumpning och brist på marknadstillgång för jordbrukare. [Här har originalet en bild av en äldre bonde som visar rotfrukter. Tommy Pollák/Östtimorkommittén] Tryggad tillgång till mat i ÖsttimorDet finns två huvudlinjer i diskussionerna om tryggad tillgång till mat i Östtimor. Den ena fokuserar på stadsbefolkningen, bland annat i Dili och Baucau, och rör importen och tillgången till billigt ris. Den andra huvudlinjen, och den som Seeds of Life arbetar för att ta lösa, är tillgång på mat på landsbygden. Tryggad tillgång på mat på landsbygden handlar helt och hållet om tillräcklig produktion av ris och majs bland bönderna. Bristen på mat på landsbygden i Östtimor
är säsongsbetingad. Det betyder att bönderna drabbas
av en Det finns två faser av matbrist i Östtimor. Den första är när majs- och rislager är på upphällningen, men det fortfarande finns tillgång till rotfrukter som kassava och sötpotatis. Konsumtion av mat under den här fasen sjunker till 1-2 mål per dag för vuxna och 2-3 mål dagligen för barn. Den andra fasen inträder när det är brist
på alla stapelgrödor, det är det som
kallas den andra fasen inträder
när det är brist på alla stapelgrödor,
det är det som
kallas De hushåll som är i farozonen för brist på mat i Östtimor är de som odlar otillräckligt med majs under året och inte har råd att köpa mer, när den tar slut. Våra årliga undersökningar har visat att det är så många som ett av tre hushåll som är i farozonen. Emellertid har antalet under de senaste åren minskat med omkring 5,4% per år. Samma minskning har visat sig korrelera med en ökning av tillgångarna under samma tid. Källor
|